16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăTechRăzboiul din PSD, ziua a doua. Liviu Dragnea: Partidul Social-Democrat este sub...

Războiul din PSD, ziua a doua. Liviu Dragnea: Partidul Social-Democrat este sub asediu. Sorin Grindeanu: Dragnea încearcă să confiște partidul. Coaliția PSD-ALDE vrea să depună luni moțiunea de cenzură contra propriului Guvern

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a anunțat că, luni, se va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, adăugând că PSD este sub asediu. De asemenea, Dragnea l-a catalogat pe premierul Sorin Grindeanu drept "o unealtă". În replică, șeful Executivului a lansat atacuri voalate la adresa liderului social-democraților, susținând că "cel de ieri sau de astăzi, acesta este adevăratul Sorin Grindeanu". Totodată, premierul a mai adăugat că "a înghiţit aceste lucruri până azi" încercând să îndrepte lucrurile şi să le facă corect, cinstit. "E posibil ca deciziile în PSD să fie corecte". Ba mai mult, șeful Cabinetului a anunțat că își va da demisia doar atunci când Liviu Dragnea îli va asuma responsabilitatea pentru criza politică creată li își va părăsi funcția. 

UPDATE 23.30: Premieră în politica românească. PSD depune moțiune de cenzură împotriva propriului guvern. Dragnea vrea să atragă PMP și UDMR de partea sa. Premierul Grindeanu se bazează pe nemulțumiți din PSD în frunte cu Victor Ponta sau Vasile Dâncu și face curte Opoziției pentru a-și salva scaunul. Citeşte AICI întreaga analiză.

UPDATE 23.00: Fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, a scris, pe pagina sa de Facebook, că premierul Sorin Grindeanu este "o surpriză neașteptată", iar condiția pe care acesta i-a pus-o liderului PSD, Liviu Dragnea, în ceea ce privește o eventuală demisie, și anume să facă acest gest amândoi, i se pare "o poziție morală". Citeşte aici mesajul Ralucăi Prună.

UPDATE 22.30: Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a scris, pe Facebook, că  la instalarea în funcția de premier a văzut un Sorin Grindeanu "slugarnic", iar în conferințele de presă din această perioadă a văzut un Grindeanu "stăpân pe el", întrebându-se care este "cel adevărat?". Întreaga postare poate fi citită aici.

UPDATE 22.00: Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, la postul de televiziune România TV, că prim-ministrul Sorin Grindeanu joacă "'balena albastră' politică", comentând afirmaţia prim-ministrului că va demisiona abia după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, va face și el același lucru. Citeşte mai multe aici.

"Dacă, ipotetic vorbind, un nebun ne spune să ne aruncăm de la etajul 20, pentru că apoi se aruncă și el, noi ce facem? Îl urmăm? Domnul Grindeanu a jucat în această seară 'balena albastră' politică. Dumnealui se sinucide politic și mai vrea să se sinucidă cu el încă vreo 14. Haideți să fim serioși! Avem o răspundere. (…) Am promis ceva românilor și la nivel local, eu, aici, în București, și colegii parlamentari. Și acum vrem să ne ținem de cuvânt", a spus Firea, la România Tv.

 

UPDATE 21.15: Premierul Sorin Grindeanu: După ce demisionează Dragnea, demisionez și eu

UPDATE 21.10: În plină criză politică, șeful Executivului a anunțat că a purtat mai multe discuții, în ultima perioadă, cu președintele României, Klaus Iohannis. Întrebat punctual "când", Grindeanu a răspuns scurt "Am vorbit", fără a face și alte comentarii.

UPDATE 21.00 Premierul Sorin Grindeanu l-a atacat dur pe Liviu Dragnea, acuzându-l că vrea să preia întregaa putere în PSD. El a mai spus că își va da demisia dacă va demisiona și Dragnea, căruia i-a cerut să-și asume eșecurile pe care le impută Guvernului. Grindeanu a mai anunțat că a discutat cu președintele Klaus Iohannis, dar și că va discuta, chiar de joi seară, cu mai mulți parlamentari PSD. 




20.10: Fostul premier Victor Ponta și fostul ministru de Externe Mircea Geoană ar urma să facă parte din noul cabinet al premierului Sorin Grindeanu, scrie B1.ro. Vezi aici lista miniștrilor Cabinetului Grindeanu II, după cum se vehiculează în presă.

20.00: Marius Bostan, fost ministru al Comunicațiilor, a declarat, joi seară, în emisiunea X-Press, moderată de directorul editorial al ziarului ”România liberă”, că Liviu Dragnea a făcut o mișcare greșită prin retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu. ”A aruncat țara în aer fără nici o remușcare”, a spus Marius Bostan. Vezi aici întreaga discuție.



19.30: Traian Băsescu răspunde, pe Facebook, zvonurilor potrivit cărora Liviu Dragnea i-ar fi oferit funcția de viceprim-ministru, în noul Cabinet, lui Eugen Tomac, președintele executiv al PMP, în schimbul sprijinului politic al partidului în Parlament, subliniind că formațiunea politică pe care a înființat-o nu va face nicio alianță de susținere parlamentară şi nici alianță de guvernare cu PSD. Vezi mai multe aici.

19.15: Șeful UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, că Uniunea atrage atenţia coaliţiei PSD – ALDE că are responsabilitatea de a nu continua „circul politic”, care „i-a lăsat cu gura căscată” pe toţi din Europa, care urmăresc ce se întâmplă în România, potrivit Mediafax. Mai multe aici.

19.00: Ministrul Comunicațiilor, Augustin Lazăr, a anunțat, pe Facebook, că nu va demisiona din Guvern, în ciuda consecințelor pe care și le asumă. "Am intrat din convingere în acest guvern. Nu am cum să renunț la un drum pe care am pornit, pur și simplu pentru că există anumite capricii. Îmi asum. În ultimele ore am discutat de mai multe ori cu domnul Grindeanu. Din nefericire, Liviu Dragnea nu m-a contactat. Citește mai multe aici.

17.00: Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, joi, că moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu va fi depusă, luni, la Parlament. De asemenea, șeful Camerei Deputaților a susținut că evaluarea Cabinetului Grindeanu a fost anunțată încă de la învestirea premierului. Șeful social-democraților a mai adăugat că se lucrează la construcția unui nou Executiv. Citește declarațiile aici.



16.51: Șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că săptămâna viitoare, luni, coaliția va depune moțiunea de cenzură, la Parlament, prin care se urmărește demiterea premierului Sorin Grindeanu. Liderul ALDE a mai adăugat că situația provocată de șeful Executivului care refuză să-și dea demisia este de „Cartea Recordurilor".

16.50: Primarul Capitalei, Gabriela Firea, ar fi declarat, joi, în şedinţa CExN al PSD că premierul Sorin Grindeanu a ajuns ca o „fantomă” în Palatul Victoria, potrivit unor surse politice citate de Mediafax.

„Dacă premierul vrea consultare largă, atunci că cerem punct de vedere tuturor filialelor PSD din ţară privind excluderea lui din partid”, ar fi spus Gabriela Firea în şedinţa CExN al PSD, potrivit unor surse politice.

15.29: Potrivit unei analize News.ro, PSD şi ALDE deţin suficiente voturi împreună pentru a demite Guvernul prin moţiune de cenzură. Ea ar putea fi votată în cel mult o săptămână de la depunere.

15.27: PSD ar fi aprobat moțiunea de cenzură și excluderea lui Sorin Grindeanu din PSD, potrivit unor surse RL.

15.20: Câţiva protestari din Piaţa Victoriei au venit, joi, la sediul central al PSD, unde are loc şedinţa CExN, având cu ei un steag pe care scria „#Insist” şi scandând „PSD, ciuma roşie!”, informează Mediafax.

Protestarii le-au spus jurnaliştilor că cer demisia liderului PSD Liviu Dragnea, dar şi a Guvernului, căruia i-au reproşat adoptarea OUG 13. „PSD, ciuma roşie!, „Noaptea hoţi, ziua mafioţi!, „Pleacă Tăriceanu, Dragnea şi Grindeanu!, „Hoţilor!”, „Plecaţi acasă!”, „La puşcărie”!, au scandat aceştia. Ei au arborat steaguri tricolore.


Citește și:  Sorin Grindeanu: Există riscul iminent ca PSD să piardă guvernarea. Vă propun o largă consultare în partid

Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, joi, că există riscul ca PSD să piardă guvernarea, ceea ce ar însemna că „toată puterea din România” va fi transferată la președintele Klaus Iohannis.


Potrivit sursei citate, jurnaliştilor care au venit la sediul central al PSD, pentru a relata despre şedinţa CExN convocată după ce premierul Sorin Grindeanu a refuzat să demisioneze, nu li s-a permis accesul în curte, aceştia fiind nevoiţi să stea la gard, pe trotuar şi pe spaţiul verde.

14.12: ​O moțiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu ar putea fi depusă, luni, de coaliția de guvernare PSD-ALDE, au declarat surse politice pentru HotNews.ro și Digi24.



Astfel, miercurea viitoare ar urma ca textul moțiunii să fie citit în plenul Parlamentului, potrivit unor surse politice din ALDE.



12.00: Social-democraţii iau în calcul inclusiv excluderea lui Sorin Grindeanu sau depunerea unei moţiuni de cenzură. PSD ar putea decide inclusiv depunerea unei moţiuni de cenzură care să ducă la demiterea constituţională a lui Grindeanu de către Parlament, potrivit Mediafax.

Preşedintele Klaus Iohannis a primit, joi, scrisoarea liderilor PSD şi ALDE prin aceştia anunţă retragerea sprijinului politic pentru premierul Sorin Grindeanu, a declarat purtătorul de cuvânt Mădălina Dobrovolschi. Aceasta a anunţat că în mometul de faţă nu se întrunesc condiţiile constituţionale pentru ca şeful statului să convoace consultări cu partidele pentru numirea unui nou premier.


O nouă ședință Comitetului Național al PSD va avea loc, în cursul zilei de joi, în cadrul căreia coaliția de guvernare va discuta propunerea de premier care va fi înaintată președintelui Klaus Iohannis, a anunțat șeful social-democraților, Liviu Dragnea, în conferința de miercuri seara.

„Mâine vom avea o şedinţă a CExN din nou ca să discutăm împreună cu colegii din ALDE despre propunerea de premier care să fie înaintată preşedintelui Iohannis", a spus Liviu Dragnea.

Jurnaliştii i-a transmis lui Dragnea că la momentul acesta Sorin Grindeanu este încă în funcţie şi l-au întrebat dacă joi PSD şi ALDE vor face o propunere de premier cu care să meargă la Cotroceni cât încă acesta nu a demisionat.


Citește și: Horațiu Pepine: Ironic, premierul #rezistă. Grindeanu a făcut cu ochiul aseară către partizanii ”ortodoxiei proocidentale” | OPINIE DW

Jurnalistul Horațiu Pepine remarcă, într-un comentariu publicat pe site-ul Deutsche Welle, că rezistența lui Sorin Grindeanu în fruntea Guvernului îi oferă președintelui Iohannis un ascendent.


„Sper ca Sorin Grindeanu să nu se agaţe de această procedură, nu mai are Guvern. Am mai adoptat o decizie la sugestia unor colegi. S-a decis ca orice membru PSD care ar intra într-un Guvern care nu mai are susţinerea PSD să îşi piardă calitatea de membru. Discutăm de un Cabinet care nu mai are membri, de un prim-ministru care sper să ia act de deciziile politice adoptate de forurile statutare care i-au dat sprijin", a răspuns Dragnea.

Întrebat ce vor face PSD şi ALDE, dacă Sorin Grindeanu vine cu alte propuneri de miniştri, pe care să le înainteze preşedintelui Iohannis, liderul PSD a spus că nu se mai poate folosi această procedură când se schimbă configuraţia politică a Guvernului.

„Un prim-ministru e legitim cât timp are sprijinul politic al formaţiunilor care l-au votat", a mai spus Dragnea.

„Înainte de conferinţa de presă am stat 10 minute şi am am redactat o adresă oficială către preşedintele Iohannis, o trimitem în noaptea asta sau mâine dimineaţă la prima oră, în care îl informăm oficial despre deciziile luate şi propunerile noastre ulterioare", a mai spus Liviu Dragnea.

„Sper ca şi Sorin Grindeanu să înţeleagă lucrul ăsta. Sunt convins că şi preşedintele Iohannis va avea o abordare foarte înţeleaptă. Mâine se poate închide acest subiect, dacă vor fi consultări la Cotroceni.În ceea ce priveşte condiţionarea preşedintelui Iohannis, e o abordare incorectă şi necinstită din partea domnului Grindeanu. Preşedintele României nu poate fi condiţionat. Sper că e un joc din care trebuie să iasă. Domnul Iohannis nu cred că nu va ţine seama de o propunere a coaliţiei. Sunt convins că am deşăşit perioada de după alegeri. Şi preşedintele Iohannis, ca şi noi, nu intenţionează să genereze o criză politică", a mai spus Liviu Dragnea. 

Coaliția de guvernare PSD – ALDE a decis, miercuri, retragerea sprijinului politic pentru Guvern și i-a cerut demisia premierului. Cu toate acestea, Sorin Grindeanu a anunțat că nu va demisiona. La rândul său, șeful PSD a precizat că toți miniștrii PSD și-au depus demisiile.

Pe aceași temă: 


Grindeanu sau cyborgul bănățean conspirat | OPINIE

După jumătate de an în care și-a jucat cuminte rolul de cățeluș al lui Dragnea, Grindeanu a mâncat jăratec și s-a transformat într-un cyborg ofensiv care a șters podeaua de la Palatul Victoria cu primul teleormănean al țării.


Liviu Dragnea și Reflexul Mobutu | OPINIE

Temutul dictator Mobutu Sésé Seko obișnuia să-și schimbe guvernul o dată la șase luni, fără motiv, doar pentru a demonstra că el este șeful. „În tradiția africană nu acceptăm niciodată doi șefi“, așa explica fostul lider al Zairului (Congo-Kinshasa) necesitatea dictaturii. Și tot el le dădea lecții publice norocoșilor sau ghinioniștilor din anturajul său: „Dacă vreți să furați, furați frumos, fiindcă dacă furați prea mult dintr-o dată și deveniți bogați peste noapte, veți fi prinși“.






 

Cele mai citite

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

Viktor Orban anunță că 2024 va fi anul înlocuirii hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă

În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă,...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă