5.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSportVIDEO + LIVE TEXT. Liviu Dragnea, atac la adresa lui Grindeanu: E...

VIDEO + LIVE TEXT. Liviu Dragnea, atac la adresa lui Grindeanu: E o unealtă. Aseară parcă avea ceva în spate care îl obliga să spună acele lucruri. PSD e sub asediu. Nu îmi dau seama cine e în spate, dar e o coordonare profesionistă

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, joi, că moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu va fi depusă, luni, la Parlament. De asemenea, șeful Camerei Deputaților a susținut că evaluarea Cabinetului Grindeanu a fost anunțată încă de la învestirea premierului. Șeful social-democraților a mai adăugat că se lucrează la construcția unui nou Executiv.

"Decizia de excludere a fost aprobată în unanimitate. L-am informat pe președintele Iohannis despre deciziile de ieri. Luni se va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, iar miercuri o să se citească. Sorin Grindeanu trebuie să înțeleagă că aceasta este situația, pe care eu o regret.

În ceea ce privește evaluarea Guvernului, am avut mai multe discuții cu domnul Grindeanu și m-a asigurat că se vor regla problemele semnalate, dar se pare că nu s-a întâmplat. În ultimele două luni majoritatea ministrilor veneau și la mine și la partid plângându-se că nu reușesc să aibă o comunicare corectă, normală cu premierul, că sunt blocaje administrative pe care trebuie să le rezolve premierul. Mulți intenționau să-și dea demisia pentru că spuneau că nu vor să fie arătați cu degetul că partea lor din programul de guvernare nu s-a aplicat, în mare parte nefiind vina lor.

Sunt, de asemenea, o serie de măsuri, 200 de măsuri care nu au fost implementate până la această dată. Mi s-a adus la cunoștință că l-am învinovățit pe premier că nu a adoptat măsuri din 2018. Pentru a intra vigoare de la 1 ianuarie 2018, măsurile ar fi trebuit adoptate până în iulie 2018.

Pot să vă dau câteva exemple: proiectul nostru mare cu cele nouă spitale. În program e prevăzut să fie gata în 2020. Pentru asta lucrurile trebuie să înceapă din primul semestru 2017. Trebuiau identificate locațiile și făcute măcar studiile de pre-fezabilitate. Alt exemplu: ne plângem de mult timp că vin străinii şi ne iau resursele ţării şi nu facem nimic. În program e o măsură de supraimpozitare a veniturilor obţinute din resursele extrase din pământul nostru dar neprocesate aici

Când l-am propus pe Grindeanu, tot atunci am spus că la finalul primului semestru vom face o evaluare a activităţii guvernamentale. Trebuia să fie preocuparea principala a guvernului să facă această evaluare. Luni seară am avut o întâlnire cu mai mulţi colegi cu acest raport pe masă, cu dl Grindeanu. Nu a prea fost interesat de el.

Mi se pare profund incorect modul în care s-a raportat la Darius Vâlcov. În campanie, vorbea destul de des cu Vâlcov şi îl aprecia în faţa tuturor pe acest om, care a fost unul din cei mai importanţi membri ai echipei care a redactat acest program de guvernare, dacă nu cel mai important. Precizez că Darius Vâlcov e membru PSD.

Nici eu nici colegii mei nu am bănuit că această intenţie anunţată că urmează o analiză a activităţii guvernamentale va stârni asemenea scandal.

PSD e încă o dată sub asediu, şi nu e sub asediu politic. În afară de o mică acţiune de sprijin din partea USR, nu am văzut alte acţiuni de sprijin politic. Nu îmi dau seama cine e în spate, dar o coordonare profesionistă. E o forţare a rezultatului alegerilor şi a bunului simț. Discutăm de un grup ilegitim care a ocupat Palatul Victoria fără să mai aibă susţinerea politică. Sorin Grindeanu e o unealtă.

Mi-am dat seama de ieri, am discutat din nou azi şi toţi au avut acelaşi punct de vedere că decizia noastră e corectă
Suntem pregătiţi, au început colegii să lucreze împreună cu miniştrii la măsurile care trebuie adoptate pentru a recupera rapid întârzierile. Ne dorim că săptămâna viitoare să putem purcede la construcţia unui nou guvern", a declarat Dragnea.



Citește și: Traian Băsescu: PMP nu va face nicio alianță de susținere parlamentară şi nici alianță de guvernare cu PSD-ul

Traian Băsescu răspunde, pe Facebook, zvonurilor potrivit cărora Liviu Dragnea i-ar fi oferit funcția de viceprim-ministru, în noul Cabinet, lui Eugen Tomac, președintele executiv al PMP, în schimbul sprijinului politic al partidului în Parlament, subliniind că formațiunea politică pe care a înființat-o nu va face nicio alianță de susținere parlamentară şi nici alianță de guvernare cu PSD.


Întrebat dacă o parte din miniștrii demisionari vor face parte din noul guvern, Dragnea a răspuns afirmativ, susținând că "cea mai mare parte dintre ei sau unii dintre ei da. Am discutat despre nouă propunere de premier şi am convenit să luăm măsuri de siguranţă să nu mai facem asemenea greşeală. Principalul vinovat sunt eu. Am avut încredere în acesat om, am ţinut foarte mult la el, un om pe care l-am şi ajutat", a declarat Dragnea.





Referindu-se la conferin'a premierului de miercuri seară, liderul PSD a declarat că "nu mai e el. El nu mai e el".

"O spun cu regret, în opinia noastră Sorin Grindeanu este o unealtă. A cui, ne e greu să ne dăm seama. Colegii mei care s-au uitat aseară la televizor au spus parcă avea în spate ceva care îl obligă să spună acele lucruri. Trebuie să alegem din mai multe variante, după o dezbatere serioasă, care e varianta care comportă cele mai mici riscuri să nu ajungem în aceeaşi situaţie", a mai adăgat șeful Camerei Deputaților.



Citește și: Kelemen Hunor: UDMR atrage atenţia coaliţiei PSD-ALDE să oprească circul politic. Această criză i-a lăsat pe liderii europeni cu gura căscată

Șeful UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, că Uniunea atrage atenţia coaliţiei PSD – ALDE că are responsabilitatea de a nu continua „circul politic”, care „i-a lăsat cu gura căscată” pe toţi din Europa, care urmăresc ce se întâmplă în România, potrivit Mediafax.

 


Liviu Dragnea a mai declarat că nu știe dacă informația privind numirea lui Ponta în fruntea SGG este oficială, adăugând că la Palatul Victoria funcționează un guvern fantomă. Întrebat dacă Ponta este pasibil de excludere din PSD, având în vedere că îl susține pe Sorin Grindeanu, liderul socia-democraților a subliniat că "decizia CEx este foarte clar".

"Vorbim de un cabinet haiducesc, despre o aventură prin care Grindeanu vrea să creeze un puci. Cabinetele se votează în Parlament, nu pe genunchi, fără susținerea nimănui", a mai adăugat Dragnea.

 

Reamintim că liderii PSD au votat, miercuri, în şedinţa Comitetului Executiv că orice membru al partidului care va face parte dintr-un viitor guvern Grindeanu să fie exclus din PSD.



Vezi și:
Cătălin Prisacariu: Grindeanu sau cyborgul bănățean conspirat | OPINIE

După jumătate de an în care și-a jucat cuminte rolul de cățeluș al lui Dragnea, Grindeanu a mâncat jăratec și s-a transformat într-un cyborg ofensiv care a șters podeaua de la Palatul Victoria cu primul teleormănean al țării.

Sabina Fati: Liviu Dragnea și Reflexul Mobutu | OPINIE

Temutul dictator Mobutu Sésé Seko obișnuia să-și schimbe guvernul o dată la șase luni, fără motiv, doar pentru a demonstra că el este șeful. „În tradiția africană nu acceptăm niciodată doi șefi“, așa explica fostul lider al Zairului (Congo-Kinshasa) necesitatea dictaturii. Și tot el le dădea lecții publice norocoșilor sau ghinioniștilor din anturajul său: „Dacă vreți să furați, furați frumos, fiindcă dacă furați prea mult dintr-o dată și deveniți bogați peste noapte, veți fi prinși“.

Melania Cincea: Premierul Sorin Grindeanu, doar ipocrit sau şi habarnist? | OPINIE

Una dintre afirmaţiile din timpul conferinţei de presă susţinute de Sorin Grindeanu, după ce coaliţia PSD-ALDE îi retrăsese sprijinul politic – declaraţie care a atras atenţia, pentru că s-a pus un deget pe rana recentă numită kremlinofilia PSD – a vizat autovictimizarea premierului, căruia, am aflat, i s-ar fi reproșat, printre altele, faptul că nu a îmbunătățit relațiile economice cu Rusia. „Vă citesc o măsură care, în analiza dlui Vâlcov, e nerealizată: dezvoltarea relațiilor economice cu Federația Rusă. Eu știu că suntem încă ţară membră UE și trebuie să respectăm sancțiunile UE. Poate că dl Vâlcov și ceilalți știu altceva. Și de-asta trebuie să plec, probabil”, a afirmat prim-ministrul Sorin Grindeanu.


 

 

Cele mai citite

Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 4% la finalul anului 2024

La finalul anului 2024, rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) au atins valoarea de 62,13 miliarde euro, înregistrând o creștere de 4%...

Poliția Română, cea de Frontieră și Jandarmeria au intensificat controalele în apropierea punctelor de trecere a frontierei

Poliția Română, Poliția de Frontieră și Jandarmeria Română au desfășurat vineri o acțiune comună pe DN 5, în apropierea Punctului de Trecere a Frontierei...

FCSB anunță transferul lui Lukáš Zima, portarul de la Petrolul Ploiești

FCSB a anunțat transferul portarului ceh Lukáš Zima, în vârstă de 30 de ani, care vine de la Petrolul Ploiești. Noul goalkeeper va purta...
Ultima oră
Pe aceeași temă