Liviu Dragnea și Reflexul Mobutu | OPINIE

de Sabina Fati , 15 iunie 2017 - stire actualizata la ora 08:30, 16 iunie 2017
Liviu Dragnea și Reflexul Mobutu | OPINIE

Temutul dictator Mobutu Sésé Seko obișnuia să-și schimbe guvernul o dată la șase luni, fără motiv, doar pentru a demonstra că el este șeful. „În tradiția africană nu acceptăm niciodată doi șefi“, așa explica fostul lider al Zairului (Congo-Kinshasa) necesitatea dictaturii. Și tot el le dădea lecții publice norocoșilor sau ghinioniștilor din anturajul său: „Dacă vreți să furați, furați frumos, fiindcă dacă furați prea mult dintr-o dată și deveniți bogați peste noapte, veți fi prinși“.

La fel ca Mobutu Sésé Seko, liderul PSD vrea brusc să-și schimbe guvernul, deși lucrurile tocmai se liniștiseră după nefericita Ordonanță 13, care a scos oamenii în stradă aproape toată iarna. Nu e clar ce-l nemulțumește pe Liviu Dragnea la propriul său premier. Firește că-l deranjează destul de mult că Sorin Grindeanu are o cotă de încredere (33,9%) cu aproape 10% mai mare decât a sa (Liviu Dragnea, 24,3%), conform unui recent sondaj IMAS. Îl enervează și faptul că premierul și ministrul Justiției s-au coalizat împotriva schimbării procurorilor-
șefi după evaluarea făcută de Tudorel Toader, în urma căreia fruntașii PSD se așteptau să fie înlăturați Augustin Lazăr și Codruța Kövesi. Lui Dragnea nu-i convine nici că Guvernul nu a modificat încă legile Justiției și Codurile Penal și de Procedură Penală. Omul vrea nu doar să scape de dosarul penal pe care îl are pentru abuz în serviciu, ci și să-și asigure o oarecare imunitate viitoare, mai cu seamă că el a știut cum să facă lucrurile chiar fără să fi aflat despre sfaturile lui Mobutu.

Liviu Dragnea nu a înțeles, însă, că într-o democrație nu te poți purta ca Mobutu la Kinshasa în urmă cu 20 sau 30 de ani. Că, spre deosebire de faimosul dictator, în România trebuie să ai motive serioase pentru a întoarce țara cu fundul în sus. Că doar interesele personale și dorința de putere nu sunt suficiente pentru a înlocui un guvern. PSD are o majoritate consistentă cu ajutorul căreia poate modifica rapid orice lege, dar, cu toate acestea, nu are un plan și niște obiective concrete pe termen lung.

Descotorosirea de propriul premier fără niciun motiv serios ar fi a treia mare greșeală a lui Dragnea, după nominalizarea unui premier incompatibil (Sevil Shhaideh) și după Ordonanța 13, ce l-a făcut popular în toată lumea pentru felul în care vrea să scape de dosarul penal.

Schimbarea Guvernului la nici șase luni de la instalare ar putea arăta incapacitatea PSD de a administra țara și inconsistența unui lider care nu știe care sunt pârghiile pe care trebuie să apese pentru a folosi puterea în limite rezonabile. Liviu Dragnea pare să se autosaboteze, din nepricepere, din grabă sau poate din pricina Reflexului Mobutu.

Comentarii

 • Costin Stefan

  27 iunie 2017 14:06

  VREM DEMOCRATIE AUTENTICA IN ROMANIA ? O putem avea, daca in Parlament am avea un singur partid de centru-dreapta si candidatii nostri de pe locurile eligibile ale oricarui scrutin ar fi numai oameni afirmati in societate cu un caracter ireprosabil, oameni cu demnitate, cu experienta, competenti si patrioti, cum este, de exemplu, Catalin Avramescu. Cativa jurnalisti de la Romania Libera pot constitui un ,,Grup de Initiativa al Redactiei= ,,GI-romlib pentru intocmirea ,,Listei candidatilor apti pentru Parlament=LCAPP. Grupul de initiativa ,,GI-romlib raspunde de constituirea unui ,,Grup de Initiativa al Capitalei=,,GI-Cap, care raspunde de constituirea unui ,,Grup de Initiativa al Romaniei=,,GI-Ro pentru intocmirea LCAPP. Grupul de initiativa ,,GI-Ro raspunde de unirea fortelor politice de centru-dreapta intr-un singur partid si de intocmirea LCAPP.

  raspunde comentariului
 • gmbplay

  19 iunie 2017 19:53

  Si cind te gindesti ca am fost in armata de 2 ori pa Otopeni pentru gorila asta!

  raspunde comentariului
 • martha

  16 iunie 2017 18:19

  silvia.manecchifinancier.comNumele meu este martha Stefan Viorel Sunt din România am auzit de această companie pe care le dau creditee și m-am dus să se aplice pentru un împrumut de la ei si am auzit oameni spunând despree înșelătorie, dar nu am mai fost scammed înainte de aceasta companie ma ajutat cu meu împrumut astfel încât oricine care au nevoie de un împrumut ar trebui să se aplice de la ei acolo împrumuturi este rapid și sigur acolo adresă de e-mail silvia.manecchifinancier.com

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  16 iunie 2017 16:57

  Se stie acum precis ca Romania nu a fost primita in spatiul Schengen si amanata la adoptarea Euro datorita axei lui Basescu incheiata atunci cu un stat ne-membru UE, SUA, si altul care a iesit din UE, GB. Acum cine credeti voi ca va plati cele 6 000 000 000 de dolari donate de Iohannis lui Trump ? ca Romania nu le poate plati. Germania ? Pai Germania nu s-a lasat fraierita de Trump sa cumpere fiare vechi ca arme defensive deci sigur nu va plati donatiile facute de alti fraieri pentru construirea zidului la granita cu Mexicul. Foarte probabil cele 6 000 000 000 de dolari donate de Iohannis lui Trump pentru construirea zidului la granita cu Mexicul vor baga Romania in faliment si vor exclude Romania din UE care sigur va refuza sa plateasca donatiile facute de fraieri mituiti de Trump. Apararea Europeana tocmai de aceea trebue constrita pentru ca Europa sa nu mai fie vaca de muls a capitalistilor Americani fabricanti de arme.

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  16 iunie 2017 4:47

  Ma uit pe harta si observ ca nicaieri Romania nu se invecineaza cu Rusia. Sigur Rushii pot descarca militari in Dobrogea de pe nave navigand in marea Neagra dar tot asta pot si Turcii, Evreii, Englezii, Americanii, Nemtii, etc. deci orice tara care are iesire la mare si o flota capabila sa transporte militari. Tarile enumerate mai sus sunt conduse de politicieni vehement anti-Romani deci o coalitie a lor urmata de o agresiune impotriva Romaniei este foarte probabila. Citesc istoria si obsev ca nici-o-data in secolul 20 Romania nu a fost atacata de Rusia ci de U-Kraina care ocupa si azi Bucovina, Bugeacul si insula Serpilor si ar fi vrut sa anexeze si Basarabia dar s-a opus Gruzinul Stalin si asa a fost creata republica Moldova. Rusii ar vrea sa rezolve problema Moldovei prin unirea cu Romania dar o solutie care sa previna militarizarea Moldovei pentru a nu ameninta Rusia nu a putut fi inca gasita.

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  16 iunie 2017 2:17

  Romania a fost deja distrusa deci e destul de greu sa distrugi si ce a mai ramas. De aceea ai plecat tu in Canada si eu in SUA ca daca era bine sau macar suportabil stateam amandoi in Romania. Romania Basista si Iohannista a devenit un taram al disperarii si deznadejdii din care scapa cine poate. Daca erau asa bune avionele alea le cumpara Canada dar stiind ca sunt fiare vechi nu le-a cumparat. Canada avea un avion foarte bun Avro Arow produs in Canada dar politicienii Canadieni ca si cei Romani au luat mita din SUA si au distrus Avro Arow asa cum si Romanii mituiti de Americani au distrus Mig-23 si Mig-29 mult mai bune ca F-16.

  raspunde comentariului
 • UBAFCA

  15 iunie 2017 21:18

  I se spunea, pe atunci Mobutu se se se ku ture, preten cu analfabetul Ceausologu . .Ceausescu Bokasa, pacea si prietenia ! De vina suntem noi, cu miscarea REZIST

  raspunde comentariului
 • UBAFCA

  15 iunie 2017 21:15

  Liviu Dragnea are REFLEXE INTARZIATE, ,. NOI, am cerut asta iarna DEMISIA GUVERNULUI GRINDEANU, in Piata Victoriei, iar Dragnea, ca retardat, il DEMITE ABIA ACUM, .., Bravo miscarea REZIST !, Este pentru prima data cand NOI STRADA, demolam un guvern

  raspunde comentariului
 • Mihai_Canada

  15 iunie 2017 19:37

  JoaquinDe ce nu te duci în Venezuela sâ vezi ce înseamnâ comunismul în varianta latino ? Esti complet pe dinafarâ cu politica. Cei 6 mild. nu au donati ci se va cumpâra armament cu care România va încerca sâ se apere contra rusilor pe care tu îi pupi undeva. Cine naiba ti-a bâgat în cap câ este loc destul în lipsa creierului câ Iohannis va primi bani de la americani ? Îl preferi pe Dragnea penalul si partidul lui care dupâ 89 încoace n-au fâcut decît sâ-si umple buzunarele ? Esti COMPLICE la distrugerea României ! Du-te de unde ai venit... dacâ te mai primesc înapoi !

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  15 iunie 2017 17:56

  Cauza crizei este Iohannis si Grindeanu prea slugarnic cu Iohannis. Cei 6 000 000 000 de dolari donati de Iohannis lui Trump pentru a se construi zidul la granita cu Mexicul au cauzat un deficit in bugetul Romaniei care acum nu mai permite majorarile de salarii promise de PSD. O parte dintre acesti bani se vor intorce in contul lui Iohannis din Elvetia ca mita. Daca sustine lupta impotriva coruptiei Trump sa o sustina in SUA unde recent el a fost acuzat de procurorul shef din Washington DC de coruptie si luare de mita de la straini inclusiv Arabi si Rushi. Epoca lui Mobutu a fost una luminoasa pentru Zair. A progresat arta si cultura Africana. Mobutu si tara lui au re-venit la numele lor African si economic s-a progresat destul de mult e drept nu cat in domeniul culturii. A urmat dupa Mobutu dezastru si razboi civil.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  15 iunie 2017 13:43

  Infractorul Dragnea n u a matrasit Guvernul Grindeanu ca sa arate ca el este seful, ci din turbarea PSD-ului provocata de succesul vizitei presedintelui Iohannis in America, care in mod sigur i-a deranjat zdravan pe rusi.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  15 iunie 2017 11:40

  DRAGNEA IN FAZA TERMINAL !! -cand se atinge nivelul de incompetenta orce individ devine o piatra de moara !!.Dragnea si-a atins nivelul de incompetenta !!, a jucat la cacialma in alegeri ,a supralicitat in programul de guvernare !!,a scos romanii in strada cu ordonanta 13 !!, vezi gafa cu Saideh !!,vezi imprumutul de 5 miliarde de euro in primele 5 luni de guvernare !!!. S-a tot amanat procesul Bombonicai ,pragul nu-i stabilit !!,se apropie funia de par si ADIE RACOAREA DINSPRE JILAVA PENTRU BOMBONICA SI LIVIU !! ,momentul adevarului este aproapeeeeeeeeee.LA MULTI ANI LIVIULE DRANEA !!.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  15 iunie 2017 11:40

  DRAGNEA IN FAZA TERMINAL !! -cand se atinge nivelul de incompetenta orce individ devine o piatra de moara !!.Dragnea si-a atins nivelul de incompetenta !!, a jucat la cacialma in alegeri ,a supralicitat in programul de guvernare !!,a scos romanii in strada cu ordonanta 13 !!, vezi gafa cu Saideh !!,vezi imprumutul de 5 miliarde de euro in primele 5 luni de guvernare !!!. S-a tot amanat procesul Bombonicai ,pragul nu-i stabilit !!,se apropie funia de par si ADIE RACOAREA DINSPRE JILAVA PENTRU BOMBONICA SI LIVIU !! ,momentul adevarului este aproapeeeeeeeeee.LA MULTI ANI LIVIULE DRANEA !!.

  raspunde comentariului
 • Uhu

  15 iunie 2017 11:27

  Un ca at barat Mustata rad flegmele de tineAuzi ma palmier penal?

  raspunde comentariului
 • Milton Obote

  15 iunie 2017 11:03

  Dragnea artrebui să-și sfârșească zilele la închisoare, după câte a făcut în ultimele șase luni. Ipochimenul, un parvenit din Teleorman, județ devenit Curul României prin grija aceluiași, nu are niciun orizon, nicio viziune fie ea și spre Roșu, nicio perspectivă pe simplul motiv că el gândește doar la o viață de azi pe mâine. Îi este imposibil să vadă ceva mai departe. În schimb, a venit din Teleorman la București cu idei de vătaf pe moșie, care vătaf trebuie să controleze absolut totul. Dragnea deja duce România pe un drum închis, cul-de-sac, fără vreo speranță de evoluție în altă direcție. Soer ca domnia lui să se încheie foarte repede, altfel țara va deveni primul stat european eșuat, în rând cu așa zisele republici africane, în rând cu Venezuela, sacrificată pe altarul socialismului lui Chavez, și Zimbabwe.

  raspunde comentariului
 • Ștefan Brăgărea

  15 iunie 2017 9:46

  Excelent doamnă Fati - iar excelenta comparație cu Mobutu Seko ar trebui să îi dea de gândit dlui Dragnea.Mentalitatea de vătaf poate avea succes în Teleorman, dar nu și într-o întreagă țară europeană

  raspunde comentariului
 • Dwight L Patton

  15 iunie 2017 1:44

  Inca din 10 Ian.1776, politologul englez Thomas Paine, persoana care a adus o importanta contributie la redactarea Declaratiei de Independenta Americane cat si la Revolutia Franceza, ne-a lasat in "Common Sence-Bunul Simt", urmatoarele "domeniul politic a fost monopolizat de cei mai mari si cei mai mari sarlatani ai umanitatii."Din nefericire, Romania nu putea face exceptie!Dwight L PattonBoerne, TX-USA

  raspunde comentariului
 • Neuro

  15 iunie 2017 0:55

  Mergeti si schimbati-va leii in euro, va implor. Azi inca e bine.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design