Premieră în politica românească. PSD depune moțiune de cenzură împotriva propriului guvern. Dragnea vrea să atragă PMP și UDMR de partea sa. Premierul Grindeanu se bazează pe nemulțumiți din PSD în frunte cu Victor Ponta sau Vasile Dâncu și face curte Opoziției pentru a-și salva scaunul.
Conducerile organizațiilor PSD București și Ilfov au fost convocate, vineri, de primarul Capitalei, Gabriela Firea, pentru a adopta rezoluții de susținere a deciziilor luate în cadrul Comitetului Executiv, privind retragerea sprijinului politic pentru premierul Sorin Grindeanu și excluderea sa din partid, cât și de a se iniția o moțiune de cenzură la adresa Guvernului.
Liderul senatorilor social-democrați, Mihai Fifor, susține că, de două zile, guvernarea României „a fost confiscată” de premierul Sorin Grindeanu, un „Robin Hood, care a ocupat Palatul Victoria și își face guvern”.
12.05: Premierul Sorin Grindeanu a distribuit, pe contul său de Facebook, o imagine cu fundal negru, pe care a scris: ”Dragnea, demisia!”.
12.00 Carmen Dan îl critică pe premierul Grindeanu: Este premierul nimănui. Nimeni nu i-a dat o foaie și un pix să noteze propuneri de miniștri
”S-a încercat să se ia legătura cu mai mulți miniștri care erau la ministere. Noi încă ne facem treaba la ministerele pe care le asigurăm. MAI încă își face treaba, chiar dacă, pe plan politic, s-a ajuns la o situație pe care nici miniștrii și nici conducerea PSD nu au generat-o”, a spus Carmen Dan.
11.25: VIDEO. Mihai Chirica povestește cum s-ar desfășura discuțiile în CExN al PSD: Când circul ia sfârșit, omul este umilit la propriu, i se aduc tot felul de învinuiri. Este asasinat într-o manieră cât se poate de evidentă
09.32: Deputat PNL: Dacă bilanțul activității ar fi un criteriu real în PSD, Gabriela Firea ar trebui să plece din funcție mult mai repede decât Sorin Grindeanu
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, ar trebui să plece din funcția publică înaintea premierului Sorin Grindeanu, dacă s-ar lua în calcul bilanțul activității, întrucât nu a pus în practivă niciun angajament electoral, consideră deputatul PNL Ovidiu Rațechi.
09.18: Ministrul demisionar de la Interne, Carmen Dan, va susține o declarație de presă, la ora 11.00
09.12: Lia Olguța Vasilescu și Liviu Dragnea i-au luat apărarea lui Vâlcov, după ce a fost criticat de premier
Ministrul demisionar al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, i-a luat apărarea lui Darius Vâlcov, joi seara, într-o emisiune pe postul Antena 3, după ce a fost criticat de premierul Sorin Grindeanu.
Comitetul Executiv Național al PSD a decis, joi, să depună o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, iar premierul a fost exclus din PSD. Rămas fără sprijinul PSD și ALDE, partide care l-au instalat în fotoliul de premier, Sorin Grindeanu a refuzat să părăsească Palatul Victoria, deși toți miniștrii PSD și ALDE și-au depus demisiile. Acesta a pus două condiții, imposibil de îndeplinit, pentru a demisiona: garanția președintelui Iohannis că va numi un premier tot de la PSD și demisia lui Liviu Dragnea din fruntea PSD.
Moțiunea de cenzură ar urma să fie votată săptămâna viitoare și este singura variantă prin care PSD și ALDE pot scăpa rapid de Sorin Grindeanu. Social-democrații au luat această decizie, după ce președintele Klaus Iohannis a anunţat, pe baza Constituției, că nu îl poate revoca pe premier și va convoca consultări pe tema desemnării unui nou premier doar dacă şeful actual al Executivului demisionează sau este demis prin moţiune de cenzură.
În căutare de voturi
Pentru adoptarea unei moțiuni de cenzură sunt necesare 233 de voturi. PSD și ALDE au împreună 244 de voturi și, teoretic, cele două partide au forța de a-l debarca pe premier.
Însă, fostul premier Victor Ponta, prezent ieri la Guvern pentru a fi numit secretar general al instituției, a avertizat că nu va vota moțiunea de cenzură lăudându-se că va mobiliza și alți parlamentari PSD să procedeze la fel. De altfel, la guvern a fost și Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanțe și al Fondurilor Europene în Guvernul Ponta. De asemenea, la Guvern a fost și Vasile Dâncu, fost vicepremier. Aceștia ar urma să devină miniștrii dacă Grindeanu va supraviețui moțiunii de cenzură și va rămâne premier.
Dacă grupul de 14 – 15 parlamentari PSD cu care se laudă tabăra Ponta ar vota cu adevărat împotriva moțiunii de cenzură, calculele parlamentare s-ar complica. Teoretic, Grindeanu se poate baza și cele șapte voturi ale parlamentarilor PSD din Timiș, organizație din care provine. De asemenea, Grindeanu încearcă să-l convingă pe Viorel Ștefan (Finanțe) să nu plece din Executiv. Dacă toate aceste demersuri ar reuși, PSD și ALDE nu ar avea voturile necesare pentru demiterea lui Grindeanu.
Însă, nici Liviu Dragnea nu a stat cu mâinile în sân. El i-a răsplătit cu funcții pe unii dintre apropiații lui Ponta, cum ar fi Robert Cazanciuc, numit șef al Comisiei juridice din Senat. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a oferit preşedintelui executiv al PMP Eugen Tomac funcţia de viceprim-ministru, condiţia impusă fiind ca PMP să sprijine PSD în Parlament, au declarat surse politice.
În ultima perioadă, liderul PSD a discutat cu UDMR despre intrarea acestei formațiuni la guvernare. Chiar dacă varianta nu este agreată și de ALDE, un pact cu UDMR i-ar asigura lui Dragnea majoritatea necesară debarcării lui Sorin Grindeanu. UDMR are un număr de 30 de parlamentari PSD, care pot compensa „trădările” din tabăra social-democraților. PSD, ALDE și UDMR au un protocol de colaborare parlamentară care expiră la finalul acestei luni. Liderii Uniunii sunt cunoscuţi pentru deciziile calculate pe care le iau şi ar putea opta să rămână alături de PSD-ALDE în cazul unei moţiuni. Însă, dacă vor simți că Grindeanu poate supraviețui la Palatul Victoria nu este exclus să îl sprijine pe actualul premier.
Cum poate supraviețui Grindeanu
În dorința de a contracara strategia PSD, Grindeanu a încercat, inclusiv, să atragă de partea sa liderii PNL și USR. ”Dacă vor exista semnale că actuala coaliţie de guvernare este slăbită, este în pericol, putem să discutăm în PNL, în momentul acesta nu există această preocupare pentru noi”, a afirmat președintele interimar al PNL, Raluca Turcan. Liderii USR au anunțat că vor fi prezenți în sală, dar nu își vor exprima votul.
Dacă moțiunea de cenzură nu ar fi adoptată, Sorin Grindeanu poate rămâne premier. Sorin Grindeanu a luat, ieri, act de demisiile miniștrilor din Guvern, dar nu le-a transmis, încă, la Cotroceni pentru a fi efective. Deşi are 15 zile la dispoziţie pentru a trimite la Cotroceni demisiile miniştrilor, s-ar părea că premierul urmează să trimită în scurt timp demisiile apropiaţilor lui Dragnea: Carmen Dan, Lia Olguţa Vasilescu şi Sevil Shhaideh.
Inițial, Grindeanu intenționa să numească interimari pentru portofoliile vacante, dintre miniștrii rămași în Executiv. Însă, acest scenariu nu mai este valabil, după demisiile în bloc ale miniștrilor, iar Grindeanu trebuie să propună miniștrii titulari. Aceștia ar trebui să provină din PSD și ALDE, pentru a nu se schimba compoziția politică a Guvernului. Printre numele vehiculate se numără cele ale liderilor PSD care au vizitat, ieri, Palatul Victoria – Vasile Dâncu (Dezoltare Regională), Victor Ponta, Eugen Teodorovici (Transporturi) sau Daniel Constantin (Agricultură).
Cum liderii PSD și ALDE au anunțat că vor exclude din partid orice membru care acceptă să intre în echipa lui Grindeanu, se va ajunge tot la schimbarea compoziției politice. De altfel, Daniel Constantin a fost, deja, exclus din ALDE. În acest caz, Grindeanu are nevoie de votul Parlamentului pentru noii miniștri.
Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Cum arată situația în Parlament
- *PSD: 221
- *ALDE: 23-24 (Scarlat Iriza a amenințat cu demisia)
- *UDMR: 30
- *PNL: 98
- *USR: 43
- * PMP: 26
- *Minoritati: 17
- *Neafiliați: 5
Avertismentul lui Grindeanu
Premierul Sorin Grindeanu a declarat, ieri, înainte ca şedinţa CEx al PSD să înceapă, că există riscul iminent ca PSD să piardă guvernarea, cerându-le liderilor social-democraţi să cântărească bine ce decid.
"Există riscul iminent ca PSD să piardă guvernarea, iar în acest moment îi transferăm practic preşedintelui Iohannis toată puterea în România. Nu putem accepta această situaţie! Vă propun o largă consultare în partid, cu toţi cei care muncesc şi cred în mod real în PSD! Vreau să cântăriţi bine ce decideţi astăzi. Avem o datorie faţă de România", a scris Sorin Grindeanu pe Facebook.
El a mai spus că nu se ”agăţă” în niciun fel de funcţia de prim-ministru.
"Vreau să mă asigur că preşedintele României va nominaliza un premier tot din partea PSD, iar atunci sunt gata să îmi prezint demisia. Partidul nostru a fost mereu un reper de stabilitate, pe noi nu ne definesc crizele interne. PSD trebuie să rămână un pilon de competenţă şi responsabilitate. Vă mulţumesc", a mai scris Grindeanu.