10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportPreședinția: Nu ne aflăm în niciuna dintre situațiile prevăzute de Constituție. Când...

Președinția: Nu ne aflăm în niciuna dintre situațiile prevăzute de Constituție. Când funcția de prim-ministru va fi vacantă, Iohannis va desemna un alt candidat. Replica lui Codrin Ștefănescu: Facem moțiune pentru un singur om? Sorin Grindeanu își continuă activitatea la sediul Guvernului. VIDEO

Purtătoarea de cuvânt a Preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi, a precizat, joi, după ce PSD i-a retras sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu, că un nou premier poate fi desemnat doar dacă se întrunesc condițiile din Constituție.


UPDATE 12.27: Premierul Sorin Grindeanu își continuă normal activitatea, joi, deși miniștrii săi au demisionat.

Astfel, agenda activităților la care șeful Executivului va participa, joi, a fost publicată pe contul de Facebook al Guvernului și anunțată printr-un comunicat de presă jurnaliștilor: 

Programul public al premierului Sorin Grindeanu astăzi, 15 iunie 2017

Ora 10.15 Întrevedere cu prim-ministrul Landului Saxonia, Stanislaw Tillich

Ora 12:30 Întâlnire cu ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon

Ora 13.00 Întrevedere cu președintele Comitetului Economiei germane pentru Europa de Est, Wolfgang Büchele.


La ora 14.00, PSD se reunește într-o nouă ședință a Comitetului Executiv. Social-democrații trebuie să decidă dacă vor depune moțiune de cenzură pentru a-l îndepărta pe Sorin Grindeanu din fruntea Guvernului. 


11.40 Reacția lui Codrin Ștefănescu, după ce Administrația Prezidențială a precizat că nu se întrunesc condițiile pentru nominalizarea unui nou premier: Facem moțiune pentru un singur om? Constituția nu ne permite să îl luăm de guler, toată țara e blocată

„Avem un om care stă singur într-un Palat în care se dă ora exactă. E singur cuc în Palatul Victoria și nu știu ce așteaptă. Toată România așteaptă să plece de acolo. E o situație foarte penibilă să ajungem la situația de a depune moțiune de cenzură. Acolo nu mai e un guvern, e un singur om. Facem moțiune pentru un singur om? Constituția nu ne permite să îl luăm de guler, toată țara e blocată de un singur om. Trebuie să găsim soluția legală să vedem ce facem. Iohannis așteaptă ca postul să fie vacant, iar apoi va merge coaliția la Cotroceni cu propunerea unui nou premier. Nu avem în Constituție, dacă el nu vrea să demisioneze, ne poate ține luni de zile așa.”, a declarat Codrin Ștefănescu, la Antena 3.


Redăm declarația Mădălinei Dobrovolschi:

„Vă informez că președintele a primit scrisoarea semnată de președinții PSD și ALDE, prin care anunță retragerea. Președintele a luat act că se dorește schimbarea Cabinetului. Potrivit Art. 106 din Constituție, funcția de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a stării de incompatibilitate. Cfm. Art 107 din Legea Fundamentală, dacă prim-ministrul se află într-una dintre situații, președintele va desemna un alt membru al Guvernului ca premier interimar, până la desemnarea altui prim-ministru. Când funcția de prim-ministru va deveni vacantă, fie prin demisie, fie prin adoptarea în Parlament a moțiunii de cenzură, președintele va desemna un alt candidat. În condițiille în care Guvernul va fi demis, președintele va urma cu celeritate pașii. Președintele solicită rezolvarea crizei politice din interiorul coaliției, pentru a evita instabilitatea politică”, a declarat Mădălina Dobrovolschi.

Marți, purtătoarea de cuvânt a Adminstrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi, a declarat că președintele Iohannis urmărește situația Guvernului, dar că sunt numai „informații pe surse” privind retragerea sprjinului politic pentru Cabinetul Grindeanu. Ea a adăugat și că „este responsabilitatea partidului de guvernământ să facă evaluarea miniștrilor”. 

„Urmărim ceea ce se întâmplă. Sunt doar informații pe surse apărute în spațiul public. În acest moment, așteptăm să vedem ce se întâmplă. Este responsabilitatea partidului de guvernământ să facă evaluarea miniștrilor”, a declarat Mădălina Dobrovolschi. 

Coaliția de guvernare PSD – ALDE a decis, miercuri, retragerea sprijinului politic pentru Guvern și i-a cerut demisia premierului. Cu toate acestea, Sorin Grindeanu a anunțat că nu va demisiona. La rândul său, șeful PSD a precizat că toți miniștrii PSD și-au depus demisiile.

Pe aceeași temă: 


Grindeanu sau cyborgul bănățean conspirat | OPINIE

După jumătate de an în care și-a jucat cuminte rolul de cățeluș al lui Dragnea, Grindeanu a mâncat jăratec și s-a transformat într-un cyborg ofensiv care a șters podeaua de la Palatul Victoria cu primul teleormănean al țării.


Liviu Dragnea și Reflexul Mobutu | OPINIE

Temutul dictator Mobutu Sésé Seko obișnuia să-și schimbe guvernul o dată la șase luni, fără motiv, doar pentru a demonstra că el este șeful. „În tradiția africană nu acceptăm niciodată doi șefi“, așa explica fostul lider al Zairului (Congo-Kinshasa) necesitatea dictaturii. Și tot el le dădea lecții publice norocoșilor sau ghinioniștilor din anturajul său: „Dacă vreți să furați, furați frumos, fiindcă dacă furați prea mult dintr-o dată și deveniți bogați peste noapte, veți fi prinși“.






 

Cele mai citite

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă