29.7 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialSmartphone-urile inseamna telefonie, internet si multimedia

Smartphone-urile inseamna telefonie, internet si multimedia

Concepute pentru segmentul oamenilor de afaceri, oferind atat servicii de voce, cat si de transfer de date si fiind capabile sa ruleze diverse aplicatii, intocmai ca si un laptop, smartphone-urile au ajuns astazi sa-si gaseasca loc chiar si in buzunarele altor categorii de utilizatori ai telefoniei mobile.

Smartphone-urile reprezinta ceva mai mult decat un telefon mobil, pe langa functiile destinate serviciilor de voce si Internet mobil, utilizatorii avand posibilitatea instalarii de aplicatii diverse, de la un "e-mail reader" pana la un editor video, datorita unui sistem de operare preinstalat, Symbian, Windows Mobile, Palm OS sau Linux Mobile. Prin acestea telefonul mobil se transforma intr-un calculator de dimensiuni reduse. In ultimii doi ani specialistii au remarcat ca numarul de smartphone-uri vandute este intr-o continua crestere, estimandu-se ca acest lucru se datoreaza integrarii functionalitatilor multimedia, acestea atragand si alte segmente de cumparatori, in afara celui business. Astfel, un smartphone inseamna astazi voce, date (incluzand Wi-Fi) si multimedia (mp3 si video player, realizarea de fotografii la o rezolutie ce se aproape de camerele foto digitale etc.) si, nu in cele din urma, o mobilitate foarte sporita pentru utilizator. Primesc un punct in plus aparatele care au incorporat si functionalitati GPS.
Numarul avantajelor il depaseste cu mult pe cel al dezavantajelor, insa durata de functionare a acestor aparate este mai redusa, ceea ce-i poate face pe unii sa fie nemultumiti dupa cumparare. "Exista un minus al smartphone-urilor, care este consumul mare de resurse, acesta reducand timpul de functionare in stand-by sau durata media a convorbirilor telefonice", spune Lucian Dorobantu, director comercial la Germanos Romania. Utilizatorii ar mai avea inca un compromis de facut, in ceea ce priveste dimensiunile aparatului, care nu se integreaza in trend-ul actual, care presupune producerea telefoanelor mobile de mici dimensiuni. Insa acest lucru are si o explicatie. Fiind un "mini-computer", smartphone-ul trebuie sa aiba un ecran mare, care sa permita o buna vizualizare a mai multor tipuri de fisiere compatibile, dar si un spatiu destul de mare destinat integrarii tuturor componentelor hardware necesare.

Nokia N93 are ultima versiune de Symbian
Unul dintre cele mai recente modele tip smartphone este Nokia N73, care aduce cu sine si ultima versiune a sistemului de operare Symbian (9.1, S60 – editia a treia). Pe langa interfata mult mai atractiva in comparatie cu versiunile precedente, noul Symbian 9.1 include QuickOffice si PDF Reader, precum si functia de 3D Sound, care asigura cea mai buna redare a ringtonurilor de pana acum.
La o prima vedere, principalele plusuri ale aparatului le reprezinta ecranul mare si claritatea imaginii, camera de 3,2 megapixeli protejata de un mecanism (un plus fata de modelul N80) si o baterie de 1100 mah, care garanteaza o durata de viata peste media terminalelor din clasa sa. Telefonul are doua boxe, una in partea de sus si una jos, langa slotul de memorie. Desi telefonul este extrem de atractiv, designul prezinta si cateva minusuri, care pentru unii inseamna o utilizare ceva mai greoaie: joystick-ul nichelat si tastele foarte micute, slotul de memorie destul de greu de deschis (cel putin pentru domni!) si o calitate nu tocmai buna a sunetului in cazul utilizarii handsfree-ului.
Pentru cei care folosesc functia Bluetooth exista o veste buna: o rapiditate mai mare la N93, in comparatie cu alte modele. "Am primit o melodie de aproximativ 4MB, iar transferul s-a realizat in mai putin de 15 secunde", a explicat Lucian Dorobantu.
Telefonul are GPS integrat, care poate fi folosit fara a folosi servicii aditionale din partea operatorului de telefonie.

PDA-urile, la sfarsit de "cariera"?
Smartphone-urile sunt considerate a fi "un hibrid" intre un telefon mobil (voce) si un PDA (Personal digital assistants). Cumularea functiilor celor doua dispozitive mentionate intr-un "telefon inteligent" a dus la scaderea numarului de PDA-uri vandute la nivel mondial. "Smartphone-ul omoara treptat, dar sigur PDA-ul", spune analista Leslie Fiering, de la firma Gartner.
Mai multi specialisti estimeaza ca utilizatorii vor migra treptat catre smartphone-uri, acest lucru fiind confirmat si de ultimele miscari ale firmelor specializate in producerea si vanzarea de PDA-uri. Dell a anuntat luna trecuta semnarea unui contract cu firma Quanta pentru producerea unui smartphone, anunt urmat de o confirmare a faptului ca va opri in urmatorii ani producerea de PDA-uri.  z
DEFECTIUNI
» Soft-ul este problema

Rata defectiunilor in cazul smartphone-urilor nu difera cu mult fata de cea din cazul telefoanelor mobile. Principala problema ce poate aparea nu este legata de partea hardware, ci de rularea soft-urilor instalate, care la un telefon cu functii de baza nu exista. Rularea mai multor aplicatii in acelasi timp (patru-cinci) poate duce la blocarea terminalului. O simpla  restartare a aparatului va rezolva problema. Insa in cazul unor probleme ale sistemului de operare este recomandata reinstalarea acestuia. Pentru o buna functionare viitoare, este recomandat ca acest lucru sa se faca intr-un magazin de specialitate, si nu acasa, cu software descarcat de pe Internet.

Cele mai citite

Avioanele militare ale României se antrenează prin zboruri la înălțimi mici

Avioanele militare ale României se antrenează prin zboruri la înălțimi mici, anunță un comunicat de presă difuzat pe internet de Statul Major al Forțelor...

Directorul executiv al Nvidia a anunțat când se va lansa următoarea generație a platformei de cipuri de inteligență artificială

Directorul executiv al Nvidia, Jensen Huang, a declarat că următoarea generație a platformei de cipuri de inteligență artificială (AI) se numește Rubin și va...

Rusia – Ucraina, ziua 830. Rusia atacă folosind armament produs în Iran, Coreea de Nord și China

În condițiile în care regimul Putin acuză Occidentul că oferă sprijin militar Ucrainei, Rusia atacă Ucraina folosind armament produs în Iran sau în Coreea...
Ultima oră
Pe aceeași temă