29.7 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialNavalnîi a cerut ajutor în "bătălia" pentru Primăria Moscovei

Navalnîi a cerut ajutor în “bătălia” pentru Primăria Moscovei

Liderul opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, care candidează pentru postul de primar al Moscovei, a cerut ajutorul în “bătălia” pentru acest scrutin, în primul interviu acordat presei, după ce a fost eliberat dintr-o închisoare din provincie, transmite Mediafax.

“Cartierul nostru general creşte, avem mai mulţi voluntari, iar eu îndemn pe toată lumea să vină şi să ne ajute să participăm la politica reală, la o bătălie reală pentru voturile oamenilor în alegeri”, a declarat Navalnîi sâmbătă seara pentru postul independent rus Dojd, relatează AFP.

Aleksei Navalnîi s-a întors, sâmbătă, în mod triumfal la Moscova, salutat de sute de susţinători, după ce a petrecut 23 de ore într-o închisoare la Kirov. Navalnîi a fost judecat pentru deturnare de fonduri şi condamnat, joi, la cinci ani de închisoare.

Citeşte şi Alexei Navalnâi, inamicul numărul 1 al lui Putin, “ucis” politic

Arestat după citirea sentinţei, Navalnîi a fost eliberat rapid, în aşteptarea examinării unui apel. Liderul opoziţiei ruse a denunţat că procesul este politic şi vizează să îl reducă la tăcere.

Un orator abil împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, el a subliniat că nu îi este teamă de o nouă arestare.

“Dacă îţi este frică de lup, nu mergi în pădure”, a declarat opozantul, care urmează să îl înfrunte, în scrutinul de la 8 septembrie, pe primarul Serghei Sobianin, un apropiat al lui Putin.

“Aş putea să fiu arestat înaintea alegerilor, după alegeri… Dar dacă te gândeşti mereu la acest lucru, nu poţi realiza nimic”, a adăugat Navalnîi.

Aleksei Navalnîi, în vârstă de 37 de ani, principalul opozant al preşedintelui rus Vladimir Putin în cursul unor manifestaţii în 2011-2012, a fost acuzat că a organizat, în 2009, deturnarea sumei de aproximativ 16 milioane de ruble (aproximativ 400.000 de euro) în detrimentul unei exploataţii forestiere publice, Kirovles, în perioada în care era consultant al guvernatorului liberal al regiunii.

Citeşte şi Anchetă la Moscova: Cine l-a insultat pe Putin?

Anunţarea condamnării sale a provocat joi manifestaţii de protest la care au participat mii de persoane, la Moscova şi Sankt Petersburg.

Deşi Navalnîi le promite susţinătorilor săi o victorie la Primăria Moscovei, unii analişti sunt sceptici în privinţa şanselor acesteia.

Navalnîi ar urma să obţină 8% din voturi în aceste alegeri municipale, în timp ce Sobianin este creditat cu 78% din sufragii, potrivit unui sondaj recent al institutului independent Levada.

Cele mai citite

Comportamentul Rusiei ridică temeri “cu privire la o potențială agresiune față de alte națiuni”, avertizează serviciile secrete ale Bulgariei

Comportamentul Rusiei din ultimii ani, incluzând și agresiunea împotriva Ucrainei, ridică temeri "cu privire la o potențială agresiune față de alte națiuni", avertizează serviciile...

Ministerul Finanțelor va împrumuta peste 6 miliarde de lei în luna iunie

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna iunie 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6,2 miliarde de lei, la care se...

Avioanele militare ale României se antrenează prin zboruri la înălțimi mici

Avioanele militare ale României se antrenează prin zboruri la înălțimi mici, anunță un comunicat de presă difuzat pe internet de Statul Major al Forțelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă