30.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialFinlanda ia în considerare schimbarea poziţiei sale privind aderarea României la Spaţiul...

Finlanda ia în considerare schimbarea poziţiei sale privind aderarea României la Spaţiul Schengen

Eforturile României de aderare la Spaţiul Schengen au fost apreciate de miniştrii de interne ai Finlandei şi Franţei în cadrul întâlnirilor bilaterale pe care ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, le-a avut, joi, la Luxemburg, în marja reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).

Potrivit MAI, ministrul finlandez, Paivi Rasanen, a apreciat eforturile depuse de România în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen şi a subliniat că ţara noastră a îndeplinit toate condiţionalităţile din acquis-ul Schengen.

El a subliniat că, în cazul unui viitor raport pozitiv MCV din partea Comisiei Europene, va lua în considerare schimbarea poziţiei sale, respectiv sprijinirea unei decizii de aderare a României la spaţiul Schengen în martie 2012, de această dată însă o aderare deplină, cu toate categoriile de frontiere şi nu etapizată.

În opinia autorităţilor finlandeze, este foarte clar că nu există probleme în ceea ce priveşte calitatea controlului şi supravegherii la frontieră. Experţii finlandezi au participat la toate misiunile de evaluare Schengen şi au putut constata la faţa locului acest lucru.

De asemenea, ministrul a subliniat că Finlanda nu doreşte crearea unor standarde duble în ceea ce priveşte aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen însă este necesar ca autorităţile române să continue lupta împotriva corupţiei şi eforturile în ceea ce priveşte funcţionarea sistemului judiciar. În opinia ministrului Rasanen, încrederea reciprocă este esenţială şi este condiţionată de progrese reale din partea României în aceste domenii.

Ministrul Igaş a reiterat invitaţia de a trimite experţi naţionali finlandezi care să participe împreună cu colegii români la acţiuni de control şi supraveghere pe frontiera externă a UE şi, în acest mod, de a se convinge la faţa locului de ireversibilitatea progreselor României. România este implicată deja în operaţiuni la frontiera externă a UE, are o participarea consistentă în operaţiunile FRONTEX, iar dedicarea şi profesionalismul specialiştilor români detaşaţi în acest operaţiuni sunt deosebit de apreciate.

Ministrul francez, Claude Gueant, a apreciat în mod deosebit buna colaborare existentă între cele două ministere de interne, precum şi progresele semnificative înregistrate în soluţionarea unor cazuri operative, un rol esenţial avându-l cei 16 poliţişti români detaşaţi în Franţa.

Ministrul a încurajat autorităţile române să continue eforturile pentru aderarea la spaţiul Schengen, reiterând sprijinul pentru atingerea acestui obiectiv şi identificarea unei soluţii care să permită deblocarea situaţiei create prin poziţia exprimată de Finlanda şi Olanda, cu ocazia Consiliului JAI din 22 septembrie 2011.

Totodată, ministrul Gueant a precizat faptul că cei cinci experţi francezi prezenţi în România au constatat progresele înregistrate în domeniul asigurării securităţii frontierei externe şi eficienţa controlului efectuat de autorităţile române.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş participă joi la Reuniunea JAI, sesiunea afaceri interne, care se desfăşoară la Luxemburg.

Miniştrii prezenţi la reuniune au luat în discuţie propunerea de directivă privind o procedură unică de solicitare a unui permis unic pentru cei care vor să locuiască şi să muncească în ţările membre, propunerea privind standardele minime pentru calificarea şi statutul cetăţenilor statelor terţe ca beneficiari de protecţie internaţională şi conţinutul protecţiei acordate, Proiectul pactului european împotriva drogurilor sintetice, precum şi Agenda europeană pentru integrarea cetăţenilor statelor terţe.

Cele mai citite

Un român a fost ucis în Congo iar alți doi sunt răniți

Un cetățean român a fost ucis în Congo iar alți doi români sunt răniți, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României în ziua...

Maia Morgenstern, evreică din România, le urează “Sărbători fericite” prietenilor musulmani

Actrița Maia Morgenstern, evreică din România, le urează "Sărbători fericite" musulmanilor, în ziua în care, pentru musulmani, începe "Sărbătoarea Sacrificiului". "Eid Mubarak! Sărbători fericite tuturor...

O despăgubire pentru daune produse de furtună a depășit 400.000 de lei. Riscul de furtună este pe locul al treilea în privința daunelor aduse...

Riscul de furtună a urcat pe locul 3 în topul riscurilor care au generat cele mai mari pagube locuințelor, după incendiu și explozie, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă