15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăMinistrul Aurescu a reprezentat România în Turcia la ceremonia de reconfirmare a...

Ministrul Aurescu a reprezentat România în Turcia la ceremonia de reconfirmare a lui Erdogan

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a reprezentat România în Turcia, la ceremonia de reconfirmare a lui Erdogan ca președinte al Turciei.

“Participarea ministrului român al afacerilor externe la ceremonia de inaugurare a Preşedintelui Republicii Turcia reflectă dorinţa României de a consolida Parteneriatul Strategic bilateral, în baza dialogului politic consistent şi a cooperării apropiate într-o gamă largă de domenii sectoriale, circumscrise Parteneriatului Strategic, care în luna decembrie va împlini 12 ani de la înfiinţare”, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României.

România participă alături de Turcia la Trilaterala pe teme de securitate România – Polonia – Turcia. Această cooperare se realizează la nivelul miniștrilor de Externe. Formatul România – Polonia – Turcia a fost lansat la inițiativa României. Precedenta întâlnire dintre ministrul Aurescu și președintele Erdogan avusese loc la Istanbul, în anul 2022, cu prilejul Trilateralei. La acel moment, ministrul român a pledat pentru obținerea acordului Turciei în vederea primirii în NATO a Finlandei și Suediei.

Exporturile din România în Turcia, pe primul loc după cele în UE

“Turcia este al doilea partener comercial din afara UE și prima destinație a exporturilor românești în afara Uniunii, anul trecut volumul schimburilor înregistrând aproape 9,6 miliarde de dolari, cu aproape 9% mai mult decât în anul 2021, volumul exporturilor românești în Turcia crescând cu aproape 14,5% față de aceeași an”, precizează comunicatul transmis de MAE.

Ceremonia din Turcia, prin care Recep Erdogan și-a preluat noul mandat de șef de stat, s-a desfășurat în ziua de 3 iunie 2023. Diferite țări ale lumii au fost reprezentate de președinți, de prim-miniștri sau de miniștri de Externe. De exemplu, Republica Moldova a fost reprezentată de premierul Dorin Recean. De asemenea, la ceremonie a fost prezent Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un rapper iranian a fost condamnat la moarte

Rapper-ul iranian Toomaj Salehi a fost condamnat la moarte astăzi, 24 aprilie 2024. Starul este acuzat că are legătură cu tulburările din Iran din...

Găgăuzia vrea ca Republica Moldova să fie în uniunea economică a Rusiei, nu în UE

Guvernatoarea Găgăuziei - regiune autonomă a Republicii Moldova - a declarat că Republica Moldova ar trebui să facă parte din Uniunea Economică Eurasiatică, alături...

Ciolacu: Gabriela Firea va câștiga alegerile pentru Primăria Capitalei cu sau fără Piedone în cursa electorală

Premierul Marcel Ciolacu s-a declarat convins, miercuri, că preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, va câştiga alegerile pentru Primăria Capitalei, indiferent dacă Cristian Popescu Piedone...
Ultima oră
Pe aceeași temă