16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăLifestyleUn rapper iranian a fost condamnat la moarte

Un rapper iranian a fost condamnat la moarte

Rapper-ul iranian Toomaj Salehi a fost condamnat la moarte astăzi, 24 aprilie 2024. Starul este acuzat că are legătură cu tulburările din Iran din 2022-23, potrivit unei declarații date de avocatul său pentru ziarul iranian Sharq.

Salehi a fost arestat inițial în octombrie 2022 după ce și-a exprimat sprijinul pentru protestele naționale „Femeie, viață, libertate”, scrie The Metro.

Salehi și-a arătat solidaritatea pentru protestele care au durat luni de zile, prin cântecele sale, care au fost declanșate de moartea în custodia poliției a lui Mahsa Amini, o femeie kurdo-iraniană în vârstă de 22 de ani, arestată pentru că ar fi purtat un hijab „necorespunzător”.

Rapper-ul a lansat cântece în care critica guvernul și cerea mai multe drepturi pentru femeile din Iran. De asemenea, a postat fotografii și videoclipuri cu el însuși în timpul demonstrațiilor.

Salehi a fost apoi arestat pentru prima dată în octombrie 2022, ca urmare a declarațiilor publice. El a fost condamnat în iulie 2023 la șase ani și trei luni de închisoare.

Salehi a evitat anterior o condamnare la moarte datorită unei hotărâri a Curții Supreme. El a fost eliberat pe cauțiune la 18 noiembrie 2023, după ce Curtea Supremă, ca răspuns la un apel, a găsit “nereguli în sentința inițială”.

Cazul său a fost predat unei instanțe inferioare pentru reexaminare și o posibilă rejudecare. Cu toate acestea, două săptămâni mai târziu, Salehi a fost trimis din nou la judecată, confruntându-se cu noi acuzații după ce a discutat public într-un videoclip despre torturile la care a fost supus în închisoare.

“Secția 1 a Tribunalului Revoluționar din (orașul central Isfahan), într-o mișcare fără precedent, nu a aplicat hotărârea Curții Supreme… și l-a condamnat pe Salehi la cea mai aspră pedeapsă”, a declarat avocatul său Amir Raisian, pentru Sharq.

Justiția iraniană nu a confirmat încă sentința. Salehi are la dispoziție 20 de zile pentru a face apel la această hotărâre.

“Vom face cu siguranță apel la acest verdict”, a confirmat avocatul său.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Expoziţia „Jandarmeria Română 1850 – 2020” va putea fi vizitată la sediul Muzeului Judeţean Teleorman

Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Muzeul Județean Teleorman,...

ELCEN o acuză pe Firea că a mințit la Realitatea Plus, în legătură cu falimentul RADET

Se încearcă din nou inducerea în eroare a opiniei publice în sensul în care ELCEN este considerată cauza falimentului RADET, transmit reprezentanții Electrocentrale București. Vă...
Ultima oră
Pe aceeași temă