Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

De ce au apărut tensiuni între Victor Negrescu și PSD

ANALIZĂ RL. De ce au apărut tensiuni între Victor Negrescu și PSD

Demisia ministrului delegat pentru afaceri europene din Guvern a fost confirmată de doi membri ai Executivului dar nu și de Victor Negrescu personal. Acesta spune că vrea să discute situația sa în interiorul partidului.

Share

Romulus Georgescu 0 comentarii

Actualizat: 11.11.2018 - 16:45

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, şi-ar fi depus demisia după şedinţa de Guvern de vineri. Demisia a fost confirmată de Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene și de Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor. Însă, Negrescunici nu a confirmat nici nu a infirmat depunerea demisiei. Momentul este unul delicat pentru România care va prelua preşedinţia Consiliului UE, de la 1 ianuarie 2019. Ministrul pentru afaceri Europene este responsabil cu proiectul de pregătire și exercitare a președinției rotative a Consiliului UE de către România.

Potrivit unor surse din PSD, Negrescu ar fi fost nemulţumit în privinţa susţinerii pentru pregătirea preluării de către România a preşedinţiei Consiliului UE. Negrescu ar fi reclamat lipsa susținerii politice și faptul că nu a beneficiat de suportul unor funcționari pregătiți în acest sens din Ministerul Afacerilor Externe, pentru pregătirea Președinției Consiliului UE. Pe de altă parte, unii lideri ai partidului i-ar fi reproșat lui Negrescu că nu a reușit să asigure susținerea celor din Comisia Europeană și nici a celor din interiorul Partidului Socialiștilor Europeni (PES), mai ales în chestiuni care țin de justiție și de Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV). România riscă o rezoluție negativă din partea Parlamentului European, în ceea ce privește situația statului de drept iar o serie de acțiuni ale PSD au fost criticate chiar de socialiștii europeni.  Negrescu este președintele PES Activists (România), o organizație la nivel european de  pe lângă Partidul Socialiștilor Europeni (PES).

 

Ce spun colegii de Guvern

 Demisia acestuia a fost confirmată de către ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb. „Din câte înţeleg, s-a produs această demisie. Ieri în cadrul şedinţei de Guvern am stat de vorbă cu dl Negrescu, au fost discuţii principiale despre modul în care suntem pregătiţi pentru preşedinţia Consiliului UE. Suntem pregătiţi să facem faţă”, a spus Rovana Plumb. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că a fost o discuţie la finalul şedinţei de Guvern, pe care Victor Negrescu ”a luat-o personal” şi a dovedit că nu ştie să lucreze în echipă. ”La finalul şedinţei de Guvern a fost o discuţie legată de ultimele măsuri de parcurs pentru ca noi să fim gata pentru preşedinţia de anul viitor -  o discuţie deschisă, cum e normal să fie într-o echipă şi legată de participarea într-o măsură mai mare a dlui negrescu la astfel de întâlniri. La întâlnirea de la Strasbourg s-a sugerat să meargă şi ministrul de Finanţe, dar şi ministrul Fondurilor Europene, alături de el.  Din păcate dl Negrescu a luat-o personal şi se pare că nu ştie ce înseamnă în echipă, nu ştie să lucreze în echipă”, a declarat Teodorovici.

 

Explicațiile lui Negrescu

Ulterior, Negrescu a făcut o serie de precizări, fără însă a confirma sau infirma informația despre demisia sa din Guvern. El a afirmat că procesul de pregătire a Preşedinţiei României la Consiliul UE este în grafic şi ar lucra şi benevol pentru România la un proiect atât de important dacă se doreşte acest lucru. El a mai scris pe Facebook că își dorește ca discuțiile despre activitatea sa să aibă loc în interiorul partidului și a postat câteva dintre realizările sale în mandatul de ministru.

Victor Negrescu remarcă faptul că acum două zile activitatea sa era considerată foarte bună, dar la câteva minute după ce ”un zvon a apărut miraculos pe surse” a fost atacat cu agresivitate de colegi de Guvern: ”Interesant este că acum două zile activitatea noastră era considerată ca fiind foarte bună, cu rezultate. Rămâne de analizat dacă atacarea cu agresivitate în presă la doar câteva minute după ce un zvon a apărut miraculos pe surse, a unui coleg de Guvern şi de partid este normală şi o reală dovadă de colegialitate şi susţinere”. ”Vineri când am plecat de la birou am lăsat totul la zi şi pregătit pentru următoarea săptămână de lucru. Dorinţa mea este ca proiectul să aibă continuitate. Parcursul european al României trebuie să continue. Şi benevol aş lucra pentru România la un proiect atât de important dacă se doreşte acest lucru”, a mai spus Negrescu.

 

Când va avea loc remanierea

Victor Negrescu a afirmat că vrea să discute situația sa în interiorul partidului, ceea ce înseamnă că o decizie finală va fi luată la ședința conducerii PSD dedicată remanierii guvernamentale. Această ședință va avea loc fie la finalul săptămânii viitoare fie peste două săptămâni a precizat secretarul general adjunc al PSD Codrin Ștefănescu.  

Comentarii

loading...