17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăLifestyleFoodRețetă de Conopidă la Cuptor

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente

  • o conopidă mare (aproximatic 2 kg)
  • 400 g de smântână cu 12% grăsime
  • 230 g cașcaval
  • 2 ouă
  • o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor
  • o legătură de ceapă verde sau o ceapă albă/roșie
  • o lingură de parmezan ras
  • sare și piper după gust

Cum se face conopida la cuptor

Între timp, se pregătesc restul ingredientelor pentru a găti conopida la cuptor. Se dă drumul la cuptor și se lasă să se încălzească la 180 de grade.

Se taie ceapa mărunt, iar cașcavalul se taie în cubulețe mici. Ouăle se bat bine, iar peste se adaugă smântâna și se amestecă totul până se obține o pastă omogenă. 

Când conopida a fiert, aceasta se lasă la scurs într-o sită mare timp de 2-3 minute.

Se ia o tavă încăpătoare pentru cuptor, fie tavă din inox specială pentru cuptor 40/32 cm, fie tavă din ceramică pentru cuptor 35/23 cm și se unge bine cu bucata de unt pe toată suprafața.

În vas se pune, pe rând, un strat de conopidă, buchețele mici, o jumătate de lingură de pesmet deasupra, jumătate din cantitatea de cașcaval și ceapă, un sfert din cantitatea de smântână amestecată cu ou, sare și piper, iar deasupra încă un strat de conopidă. Urmezi acești pași până când termini toate ingredientele, iar la final, peste smântâna și oul presărat, adaugi tot parmezanul rămas.

Conopida cu smântână și ou se pune la cuptor pentru aproximativ 45 de minute sau până când s-a rumenit suficient de bine la suprafață.

Conopida se servește caldă și este felul principal ideal pentru masa de prânz sau cină în familie.

Cum alegi cea mai bună conopidă

Atunci când desfaci conopida în buchețele mici, mugurii tineri sunt și partea comestibilă a legumei. Așadar, pentru a te asigura că leguma este numai bună pentru consum, verifică să nu fie moale și să nu aibă pete la suprafață. De asemenea, conopida nu trebuie să aibă nici frunzele uscate.

Beneficiile consumului de conopidă

Un consum regulat de conopidă, fie că vorbim despre rețete cu conopidă la cuptor sau conopidă murată, îi poate oferi organismului surplusul necesar de vitamina B, C, Omega 3, potasiu, fosfor, calciu și antioxidanți. Printre cele mai importante beneficii ale consumului de conopodidă amintim:

Consumul de conopidă este benefic pentru o digestie sănătoasă – leguma favorizează digestia deoarece ușurează tranzitul intestinal.

Conopida menține creierul sănătos – îmbunătățește funcțiile cognitive și ajută la devoltarea armonioasă a creierului;

Îmbunătățește activitatea ficatului – conopida ajută la eliminarea toxinelor și purifică sângele.

Îmbunătățește imunitatea – datorită conținutului ridicat de vitamina C, conopida contribuie activ la îmbunătățirea imunității.

Ce alte rețete de conopidă mai poți încerca

  • Supă cremă de conopidă;
  • Conopidă pane/snițele;
  • Chifteluțe din conopidă;
  • Salată de conopidă;
  • Mâncare de conopidă cu pui la cuptor;
  • Conopidă murată.

Conopida este săracă în calorii și poate fi preparată într-o varietate de moduri. Este leguma ideală pentru a fi gătită la aburi sau la cuptor, iar asta o face ideală pentru masa de prânz sau cină. Te așteptăm în magazinele #LaDoiPași pentru ingrediente proaspete și aromate și-ți dorim poftă bună!

Cele mai citite

Elisabeta Lipă: “Generaţia de Aur înseamnă pentru mine un model”

Președinta Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a declarat vineri, la stadionul Arcul de Triumf, că Generația de Aur a fotbalului românesc ar trebui...

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...

Vrei să fii un angajator respectat și îndrăgit? Iată cum poți afla mai multe despre nevoile angajaților tăi

În lumea afacerilor, relația dintre angajatori și angajați este esențială pentru succesul pe termen lung al unei companii. Un șef atent la nevoile angajaților...
Ultima oră
Pe aceeași temă