5.7 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSportFormula 1Procurorul Gheorghe Muscalu: Gabriel Oprea nu reprezenta nimic când mi-am început teza...

Procurorul Gheorghe Muscalu: Gabriel Oprea nu reprezenta nimic când mi-am început teza cu el

Fostul vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), procurorul Gheorghe Muscalu, este ultimul doctor în științe militare și informații care şi-a finalizat lucrarea sub coordonarea lui Gabriel Oprea, la școala doctorală a SRI.

Ministrul Educației Adrian Curaj a semnat în data de 7 decembrie 2015 ordinul prin care Gheorghe Muscalu a obținut oficial acest titlu cu teza „Criminalitatea organizată şi terorismul. Factori de risc globali”.

Citește și: EXCLUSIV. Procurorul Gheorghe Muscalu este ultimul doctor al lui Gabriel Oprea

Întrebat de ce a acceptat o relație de subordonare academică cu Gabriel Oprea, un politician activ în momentul când și-a început doctoratul, Gheorghe Muscalu a răspuns pentru România liberă că nu vede nicio problemă în această situație. “Când l-am ales pe Oprea coordonator, în anii 2007-2008, nu era nici vicepremier, nici nimic. Deci nu era nicio problemă. Nu cunosc scandalurile în care a fost implicat Oprea, iar acestea nu au nicio legătură cu doctoratul meu”, a declarat procurorul.

Totuși, în acei ani, Gabriel Oprea era deputat și președintele filialei Ilfov. Considerat un lider informal, puterea sa în interiorul PSD era în creștere, iar la sfârșitul anului 2008, i s-a oferit chiar funcția de ministru al Afacerilor Interne în Guvernul PSD-PNL, o funcție pe care a deținut-o timp de 20 de zile.

Mai mult, în acea perioadă de ascensiune politică a lui Gabriel Oprea, procurorul Gheorghe Muscalu primea o lovitură profesională din partea fostului ministru al Justiției, Monica Macovei. În august 2005, aceasta cerea ca procurorul şi adjuncta lui să fie demişi din fruntea DIICOT pe motiv de ineficienţă, potrivit evz.ro. “Procurorul fusese acuzat că a divulgat numele unui martor protejat din dosarul Ţiriac Jr., din care au dispărut probe importante. Inspectorii CSM au constatat într-un raport «deficienţe grave» în derularea anchetei în aşa-numitul dosar «Cocaină pentru VIP-uri». Inspectorii CSM au confirmat şi dispariţia unor probe din acest dosar în care fiul lui Ion Ţiriac era acuzat de consum de droguri”, scria Evenimentul zilei.

Pe de altă parte, la întrebarea adresată de România liberă dacă magistrații, prin astfel de asocieri cu personaje politice, aduc prejudicii de imagine Consiliului Superior al Magistraturii, instituția a evitat un răspuns tranșant. “Participarea magistraților la programe de doctorat organizate de Academia Națională de Informații Mihai Viteazul, instituție de învățământ superior conform HG nr. 925/2000, este permisă de dispozițiile legale. (…) Din perspectiva Codului Deontologic al Judecătorilor și Procurorilor, există un set de standarde care impun magistraților adoptarea unei conduite conforme cu onoarea și demnitatea funcției și exercitarea funcției cu obiectivitate și imparțialitate, având ca unic temei legea, fără a da curs presiunilor și influențelor de orice natură”, a fost poziția CSM, într-un răspuns dat la solicitarea redacției.

Ministrul Justiției : “Există o obligație de cenzură la magistrați”

Totuși, în ciuda răspunsurilor ezitante ale Consiliului Superior al Magistraturii, care invocă legalitatea demersului academic, deși controversa este una cel puțin de ordin etic, ministrul Justiției, Raluca Pruna, a declarat într-un interviu publicat săptămâna trecută de România liberă, că ea personal a evitat astfel de situații. “Cred că prin ceea ce am făcut eu, în viața mea profesională, am arătat că am evitat această situație. Există o obligație de autocenzură mai mare la un magistrat decât la alți membri ai societății, iar ea ar trebui să existe. Este o chestiune individuală și nu ține de lege. Cred că aici, noi, ca societate, trebuie să lucrăm puțin. Avem legi multe, foarte stufoase, în care noi încercăm să completăm prin text de lege ceea ce ține de morală”, a precizat Raluca Prună.

Gheorghe Muscalu nu este singurul magistrat care l-a ales pe Oprea drept coordonator de doctorat. În anul 2011, Bogdan Licu, prim-adjunctul procurorului general al României, a devenit și el doctor în științe militare și informații, cu lucrarea „Corupția, risc major la adresa securității naționale“, teză asupra căreia planează mari suspiciuni de plagiat.

Vă reamintim că Gabriel Oprea a fost dat afară din școala doctorală a Academiei Naționale de Informații, în urma dezvaluirilor hotnews.ro referitoare la suspiciuni de plagiat atât în teza sa de doctorat, cât și în a unor foști doctoranzi ai acestuia, persoane care au deținut funcții importante în aparatul de stat.

 

 

 

 

Cele mai citite

Germania, pregătită să devină centru logistic NATO pentru frontul de est: zeci de mii de militari și măsuri de apărare

Conform documentului „Operationsplan Deutschland”, de 1.000 de pagini, Germania ar urma să joace un rol esențial în strategia NATO, găzduind până la 800.000 de...

Germania, pregătită să devină centru logistic NATO pentru frontul de est: zeci de mii de militari și măsuri de apărare

Conform documentului „Operationsplan Deutschland”, de 1.000 de pagini, Germania ar urma să joace un rol esențial în strategia NATO, găzduind până la 800.000 de...

Ciucă a dat în scris că nu va apăra pe nimeni în fața justiției. Nu l-a nominalizat expres pe Iohannis

Candidatul prezidențial al PNL, Nicolae Ciucă, a semnat în direct, la dezbaterea electorală de la Antena 3 CNN, o hârtie în care spune că...
Ultima oră
Pe aceeași temă