11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportFOTO + VIDEO. În plină criză politică, premierul Sorin Grindeanu l-a primit...

FOTO + VIDEO. În plină criză politică, premierul Sorin Grindeanu l-a primit pe omologul său luxemburghez, la Palatul Victoria: Sunt la muncă. Situația politică va fi rezolvată săptămâna viitoare. Xaver Bettel: Crize politice există în toate ţările. Important este să vă regăsiți stabilitatea

UPDATE vineri, 14.18:  Premierul luxemburghez Xavier Bettel a declarat, joi, la Palatul Victoria, că în toate ţările sunt crize politice, dar importantă este indentificarea urgentă a unei soluţii pentru regăsirea stabilităţii, potrivit Agerpres.

„Crize politice există în toate ţările, se întâmplă. Important este să vă regăsiţi cât mai repede stabilitatea şi să aveţi instituţii care să funcţioneze, cu parteneri pe care să ne putem baza la nivel european. Ce vă dorim este să găsiţi cât mai repede o soluţie nu pe termen scurt sau mediu, ci pe termen lung, pentru ca investiţiile şi încrederea care trebuie să existe între statele partenere, între investitori şi între vecini să fie regăsite. Deci vă doresc să găsiţi o soluţie cât mai repede care să permită o evoluţie nu pe termen scurt, ci pe termen mediu şi lung", a declarat Xavier Bettel.



 

 

Premierul român a fost întrebat ce explicaţii i-a dat omologului său pentru situaţia existentă, în care conduce un cabinet cu miniştri demisionari.

„Aşa cum am spus şi ieri, toată lumea este la muncă. Situaţia politică va fi rezolvată săptămâna viitoare, constituţional şi respectând toate legile, pentru că aşa funcţionează un stat de drept şi aşa funcţionează un stat membru al UE, aşa cum este România. Îmi doresc cât mai rapid să se încheie această perioadă de instabilitate politică, astfel încât să putem să oferim garanţia stabilităţii pentru investitori, pentru cei care vor să vină ne investească în economia noastră. Este esenţial să facem acest lucru, este esenţial să transmitem încredere. Lucrul acesta se poate facesăptămâna viitoare prin metode constituţionale", a afirmat premierul Grindeanu.



Totodată, Xavier Bettel a fost întrebat de un jurnalist din Luxembourg de ce a venit în vizită la „un omolog care nu mai beneficiază de sprijinul propriului guvern”.

„Cel mai important lucru într-un stat este funcţionarea instituţiilor şi să nu existe un vid instituţional. iar omologul meu este atât timp cât este prim-ministru şi este şeful guvernului din România, atât timp cât nu este un alt şef al guvernului numit de preşedinte. Am venit aici să mă întâlbnesc cu omologul meu. Au instituţii, au lege, au constituţie şi am î ntâlniri cu diferiţi actori ai vieţii politice şi culturale de aici, din România. Cel mai rău ar fi se lase în urmă un vid", a punctat Xavier Bettel.

12.54: Premierul Sorin Grindeanu l-a primit, vineri, pe premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, cu onoruri militare, la Palatul Victoria. El a declarat că nu este singur și că situația politică va fi rezolvată săptămâna viitoare. 

”Nu sunt singur, toata lumea este la munca (la Guvern – n.red.). Situatia politica va fi rezolvata saptamana viitoare, constitutional si respectand toate legile, pentru ca asa functioneaza un stat de drept si un stat membu UE, asa cum este Romania. Imi doresc cat mai rapid sa se incheie aceasta perioada de criza politica. Este esential sa transmitem incredere si investitorii sa vina sa investeasca in economia romaneasca”, a delcarat Grindeanu.



Sorin Grindeanu l-a întâmpinat pe prim-ministrul luxemburghez pe platoul principal din fața clădirii Guvernului, unde s-a desfășurat ceremonia oficială de primire. Cei doi înalți oficiali au mers, apoi, în holul central al Guvernului pentru fotografia oficială.

În continuarea vizitei la Palatul Victoria vor avea loc convorbiri în plenul celor două delegații, urmate, în jurul orei 13,00, de declarații comune de presă.

 


Premierul Sorin Grindeanu, rămas fără membri ai Cabinetului în urma demisiei în bloc de miercuri seară, a publicat, pe site-ul Guvernului, programul său pentru ziua de vineri. 

Astfel, la ora 12.00, șeful Executivului îl va primi pe omologul său luxemburghez,  Xavier Bettel, iar la orele 12.15 și 13.00 se vor face declarații în plenul celor două delegații. 

Liderul PSD, Liviu Dragnea, caută soluții pentru debarcarea lui Sorin Grindeanu din fruntea Guvernului, după ce premierul a refuzat, în repetate rânduri, să-și dea demisia. Premierul i-a transmis lui Dragnea că va demisiona doar dacă președintele Klaus Iohannis va numi, în urma consultării cu partidele politice, un premier social-democrat. Miercuri, miniștrii Cabinetului Grindeanu au demisionat în bloc, cu excepția lui Augustin Jianu, ministrul Comunicațiilor. 

Joi, PSD a anunțat, în urma ședinței CEx, că premierul a fost exclus din partid, iar împotriva sa s-a depus o moțiune de cenzură care va fi depusă, luni, la Parlament, iar miercuri va fi citită.

 

Cele mai citite

Ciolacu apare alături de candidata Gabriela Firea și o laudă că “știe administrație”

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, o laudă pe Gabriela Firea, care a devenit, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei. "Decizia...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă