10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportRăzboiul din PSD, ziua a treia: Premierul Grindeanu îl numește pe Victor...

Războiul din PSD, ziua a treia: Premierul Grindeanu îl numește pe Victor Ponta în funcția de secretar general al Guvernului și le demite pe Sevil Shhaideh și Carmen Dan, apropiate ale lui Dragnea. Mihai Fifor: Duminică, la ora 16.30, se va citi moţiunea de cenzură în plenul Parlamentului

UPDATE 23.30: Duminică, la ora 16.30, se va citi, în plenul Parlamentului, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, a declarat, vineri seară, liderul grupului PSD din Senat, Mihai Fifor. 

 "Foştii membri PSD Victor Ponta şi Sorin Grindeanu încearcă să acapareze puterea guvernamentală în România, fiind un demers total ilegal şi neconstituţional. Urmărind ceea ce se întâmplă am decis să convocăm colegii parlamentari pentru duminică, ora 16.30, când se va citi moţiunea de cenzură. La ora 15.00 vor avea loc şedinţele de grup ale PSD şi ALDE, iar de la 16.00 va avea loc şedinţa birourilor reunite. Nu putem accepta ce se întâmplă", a declarat Fifor

UPDATE 23.00: Partidul Social Democrat a transmis, vineri seară, că premierul Sorin Grindeanu şi secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, nu reprezintă partidul în "tentativa de preluare prin forţă a puterii executive a statului", fiind o acţiune ilegală şi neconstituţională. Citeşte mai multe aici.

UPDATE 22.00: Miniștrii demisionari Carmen Dan, Sevil Shhaideh și Lia Olguța Vasilescu au criticat, vineri, la postul de televiziune Antena 3, ultimele decizii ale premierului Sorin Grindeanu.

Ministrul MAI, Carmen Dan, a lansat, la postul de televiziune Antena 3, un atac voalat la adresa premierului Grindeanu, după ce acesta a trimis la Cotroceni demisia sa și a lui Sevil Shhaideh. Șefa Internelor a mai adăugat că "în acest moment cred că ne confruntam cu o veritabilă încercare de lovitură de stat. Este premier în funcție până la moțiune, dar este singur, nu mai are cabinet. Un premier nu poate să-și facă treaba de premier fără cabinet".

"Probabil că domnul Grindeanu a vrut să gestioneze el codul de ploi din acest weekend. Sunt un om care respectă legea. Va prelua domnul Grindeanu MAI și iî va spune domnul Secretar General ce să facă", a declarat Carmen Dan.

Reacția vicepremierului: ”Sunt motivele lui personale sau complexele dânsului. Mă așteptam ca el să preia interimatul la Ministerul Dezvoltării, ținând cont de așa-zisa experiență. Fuge de muncă și răspundere. Era complexat că a venit ca o soluție după ce eu, de fapt, am refuzat să fiu premier. Eu nu am vrut să fiu propunerea PSD.”, a spus Sevil Shhaideh.

Ministrul demisionar al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, la Antena 3, că va atacă în contencios administrativ decizia de schimbare a secretarului general al Guvernului, Mihai Busuioc, pe care o consideră nelegală. "Noi nu o să o atacăm în penal aşa cum ameninţă Ponta miniştrii care nu vin la serviciu ci în contencios administrativ", a afirmat Vasilescu, care a precizat că este vorba despre punctul sau personal de vedere. 

 

UPDATE 20.45: "Viaţa ne pune în situaţii neaşteptate. Premierul mi-a propus ieri să vin în echipa domniei sale în această perioară cu totul şi cu totul anormală. Am spus imediat da, deşi nu mă aflăm în ţară, vin să-l ajut pentru că eu cred că merită sprijin.

Funcţia de SGG nu era exact ce aveam în planul de carieră dar nu cred că e cazul de orgolii aici. E cazul să asigurăm funcţionarea guvernului pentru binele tuturor cetăţenilor. Guvernul nu al unui partid, al unor alegători ai unui partid ci e guvernul României. Voi ocupă în mod temporar această funcţie. 

Îl cunosc de foarte mulţi ani, e un om onest, că toţi cei din Banat. Nu a cerut el funcţia de premier, i s-a dat. În ultimele zile am văzut un premier puternic, hotărât, cu viziune pentru viitorul României şi pentru viitorul PSD, dacă PSD mai vrea să aibă un viitor. Să fie foarte clar ce vreau să facem. E vorba de o perioada de timp limitată, dar nu se ştie cât de limitată.

Să ţine pe linia de plutire activitatea guvernamentală torpilată de o decizie politică greşită a dl Dragnea, colegul nostru. Perioada depinde de evoluţiile politice. Dacă moţiunea de cenzură nu întruneşte voturile, e vorba deja de o activitate pe termen mai lung, în care premierul va încerca o majoritate şi un guvern funcţional. Lucru pe care l-a realizat dl Tăriceanu în 2007.

Dacă moţiunea pe care cred că foarte mulţi parlamentari PSD nu o vor vota trece, atunci până la numirea unui nou premier dl Grindeanu asigura funcţionarea  guvernului. Au fost perioade de interimat de până la 3 luni. Nu poţi să închizi guvernul la dorinţa dl Dragnea.

Există măsuri guvernamentale care nu pot aştepta – până la 1 iulie trebuie acreditate agenţii de management, trebuie închis semestrul I la buget şi pregătit rectificarea, sunt întâlniri internaţionale", a declarat Victor Ponta.

UPDATE 20.00: Cine va face parte dintr-un guvern devenit ilegitim prin retragerea sprijinului politic va fi exclus din PSD, decizia Comitetului Executiv fiind foarte clară, indubitabilă, a declarat purtătorul de cuvânt al social-democraților, Adrian Dobre, referindu-se la numirea lui Victor Ponta în funcția de secretar general al Guvernului.

UPDATE 19.30: Premierul Sorin Grindeanu  trimite la Cotroceni demisiile miniștrilor Sevil Shhaideh și Carmen Dan, au declarat, pentru HotNews.ro, surse politice. De asemenea, șeful Executivului propune ca Augustin Jianu să fie numit vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale, iar el însuşi preia Internele.

UPDATE 19.15: Deputatul PSD Victor Ponta ar fi ajuns la sediul Guvernului pentru a prelua postul de secretar general al Guvernului în care a fost numit vineri de către premier, au declarat pentru News.ro surse politice.

UPDATE 18.40: Victor Ponta a fost numit, vineri, în funcția de secretar general al Guvernului. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial, fiind contrasemnată de secretarul de stat căruia i-au fost delegate atribuţiile lui Mihai Busuioc. 

Între timp, șeful PSD, Liviu Dragnea, negociază cu UDMR sprijinul pentru moțiunea de cenzură contra Guvernului Grindeanu, iar Sevil Shhaideh a aprobat mai multe finanțări cu bani de la stat pentru liderii locali.

Citește mai multe aici: Liviu Dragnea negociază cu Kelemen Hunor căderea Guvernului Grindeanu. UDMR ar urma să anunțe sâmbătă ce decizie a luat. PSD nu va avea sprijin din partea partidului lui Traian Băsescu

Sevil Shhaideh, unul din oamenii de bază ai lui Liviu Dragnea, a aprobat mai multe finanțări cu bani de la stat pentru liderii locali


Sorin Grindeanu a semnat, vineri, un act prin care a delegat atribuțiile Secretarului General al Guvernului către secretarul de stat Alexandru-Mihai Ghigiu, pe motiv că Mihai Busuioc a refuzat contrasemnarea actelor premierului şi nu s-a prezentat vineri la Guvern.

Decizia de înlocuire a fost luată "având în vedere refuzul secretarului general al Guvernului de a îndeplini obligaţia de a contrasemna deciziile prim-ministrului, prevăzută de prevederile art. IX din OUG 17/2009 (…), constatat conform Adresei înregistrate la SGG cu nr. 20/11.039 din 16 iunie 2017, precum şi absenţa acestuia din cadrul instituţie", potrivit hotărârii din Monitorul Oficial.

Un nou ordin a vizat demiterea lui Mihai Busuioc din funcţia de şef al SGG, fiind, prin acelaşi ordin, numit Victor Ponta, cu Alexandru-Mihai Ghigiu contrasemnând.

"Începând cu data prevăzută la art. 1 (vineri – n.r.), domnul Victor Viorel Ponta se numeşte în funcţia de secretar general al Guvernului, cu rang de ministru", se arată în ordin.

Deschideți galeria foto pentru a vedea decizia publicată în Monitorul Oficial. 


Șeful Secretariatului General al Guvernului, Mihai Busuioc, ar refuza să contrasemneze ordinul premierului Sorin Grindeanu, prin care dispune eliberarea din funcție, au declarat surse politice pentru HotNews.ro.

Astfel, în absența semnăturii sale, angajații Monitorului Oficial ar fi refuzat să publice actul.

Șefa Monitorului Oficial, Adriana Costescu, ar fi invocat articolul trei din Legea de funcționare a Regiei, în care se precizează că Monitorul Oficial „funcționează sub autoritatea Guvernului, exercitată prin Secretariatul General al Guvernului”.



Sursele mai precizează că Busuioc le-ar fi dat asigurări miniștrilor apropiați șefului PSD că nu vor fi schimbați din funcție, întrucât nu va contrasemna ordinele de demitere.

Surse guvernamentale precizau, joi, pentru RL, că fostul premier Victor Ponta ar urma să fie numit secretar general al Guvernului.

Miercuri, fostul premier Victor Ponta a publicat, cu câteva ore înaintea ședinței PSD legate de soarta lui Sorin Grindeanu, o scrisoare deschisă către toți liderii partidului, în care face un apel către aceștia să-l convingă pe președintele PSD, Liviu Dragnea, să nu îi retragă prim-ministrului sprijinul politic. Pe parcursul a 14 puncte în favoarea menținerii lui Grindeanu la Guvern, Ponta spune că premierul are 40% în sondaje, în timp ce Dragnea poate duce PSD sub 20% dacă îl schimbă pe Grindeanu. Ponta a anunțat că dacă se va ajunge la situația în care PSD să voteze în Parlament o moțiune de cenzură care să răstoarne Guvernul, el va înființa un grup de parlamentari care să-l susțină la vot pe Grindeanu, un asemenea gest însemnând o ruptură a grupurilor parlamentare ale PSD.


Citește și:  VIDEO + LIVE TEXT. Premierul Sorin Grindeanu, la sediul Guvernului: Liviu Dragnea încearcă să confiște partidul. Ce-o să facă? O să ne excludă pe toți din PSD? Nu eu am fost la partide de tenis și nici la șprițuri cu reprezentanți SRI

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a reiterat, joi, că nu va demisiona, respingând aluziile alimentate de Liviu Dragnea, cu privire la asocierea sa cu serviciile secrete.


La preluarea mandatului, în 4 ianuarie 2017, numirea lui Busuioc la SGG a fost prima măsură luată de premierul Grindeanu.

Astfel, Mihai Busuioc a fost eliberat din funcţia de secretar general al Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi numit secretar general al Guvernului, cu rang de ministru.

Busuioc a fost demis în mai 2012 de către premierul de atunci, Victor Ponta, de la şefia Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

În iulie 2012 inspectorii Corpului de Control al Guvernului au identificat nereguli în derularea unui proiect al Agenţiei de Cadastru şi Publicitate Imobiliară pentru care BIRD a împrumutat României peste 47 milioane euro, printre responsabili aflându-se şi Mihai Busuioc.

Busuioc a fost secretar general adjunct la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în timpul mandatului lui Liviu Dragnea.


Citește și: 
Cele mai citite

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă