29.7 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialTribunalul Bucureşti cere DNA informaţii despre un alt dosar care îl vizează...

Tribunalul Bucureşti cere DNA informaţii despre un alt dosar care îl vizează pe Cutean

Astfel, potrivit NewsIn, la termenul de luni al procesului în care Tribunalul Bucureşti judecă apelul împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 1 de condamnare la închisoare a fostului secretar de stat Emilian Cutean, instanţa a pus în discuţie emiterea unei adrese către DNA, pentru a da mai multe informaţii cu privire la dosarul 81/P/2009, care apare în motivele de apel ale procurorilor şi care îl priveşte pe Cutean.

Tribunalul a pus în discuţie emiterea acestei adrese, avocatul fostului secretar de stat, Ilie Iordăchescu, susţinând că nu se impune ca procurorii să furnizeze mai multe informaţii despre acel dosar. Pe de altă parte, Emilian Cutean a spus, în faţa judecătorilor, că nu a fost niciodată audiat la DNA în acel dosar. Celelalte părţi din dosar au susţinut, însă, că este necesar ca procurorii să furnizeze informaţii despre respectiva cauză sau au lăsat la aprecierea instanţei.

Judecătorii au decis că se impune ca DNA să furnizeze noi informaţii despre dosarul adus în discuţie, hotărând emiterea unei adrese pentru ca procurorii să arate pe cine priveşte dosarul 81/P/2009, care este stadiul cercetărilor şi dacă s-a dispus o soluţie până în prezent.

Pe de altă parte, judecătorii le-au spus avocaţilor că la dosarul cauzei au fost ataşate fişele de cazier ale celor doi inculpaţi din dosar, Emilian Cutean şi Daniela Sbârcea, dar că acestea nu conţin informaţii noi.

Tribunalul Bucureşti va relua acest proces pe 19 aprilie.

Judecătoria Sectorului 1 a decis, pe 15 iunie, condamnarea secretarului de stat pe problemele revoluţionarilor, Emilian Cutean, la 5 ani de închisoare cu executare pentru corupţie. Decizia a fost atacată cu apel.

Cea de-a doua persoană trimisă de DNA în judecată în dosar, Mihaela Daniela Sbârcea, a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare. Şi Daniela Sbârcea a atacat această decizie.

Emilian Cutean a fost trimis în judecată, în 2006, alături de Mihaela Daniela Sbârcea, sub acuzaţia de efectuare a unor operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi abuz în serviciu, respectiv, complicitate la aceste infracţiuni.

Emilian Cutean este judecat pentru promovarea unei hotărâri de guvern, prin care s-ar fi dirijat trei miliarde de lei vechi către Asociaţia “Club 22”, organizaţie înfiinţată şi condusă de el. “Club 22” a primit banii în cadrul programului “15 ani de la Revoluţia Română”, un program comemorativ aprobat de Hotărârea de Guvern nr. 2213, din 9 decembrie 2004. Cutean a semnat ordinele prin care se făceau plăţile pentru “Club 22” după data de 20 decembrie 2004, când acesta părăsise deja postul asigurat de guvernarea PSD. Două miliarde de lei au fost virate asociaţiei în 22 decembrie 2004, restul fiind livrat în două tranşe semnate pe 23 şi 28 decembrie 2004.

Potrivit rechizitoriului, sumele de care a beneficiat Asociaţia “Club 22” sunt necuvenite şi sunt considerate prejudiciu adus Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor. De asemenea, rechizitoriul îl acuză pe Cutean că nici nu ar fi folosit integral suma de trei miliarde de lei pentru comemorarea Revoluţiei. O parte din bani au fost depozitaţi într-un cont bancar deschis de fostul secretar de stat pe numele asociaţiei sale. Alte nouă miliarde de lei vechi au fost acordate mai multor asociaţii de revoluţionari.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu le-a oferit autografe copiilor, la Palatul Victoria

Premierul Marcel Ciolacu a fost prezent, în ziua de sâmbătă, 1 iunie 2024, la Palatul Victoria, unde le-a oferit autografe copiilor și s-a fotografiat...

Ambasadorul României în SUA s-a întâlnit cu Nadia Comăneci

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu Nadia Comăneci, cea mai bună gimnastă din întreaga istorie a României. În anul 1989, Nadia a...

Simone Tempestini s-a impus în Raliul Maramureşului

Simone Tempestini, campionul naţional en titre, a câştigat, sâmbătă, Raliul Maramureşului, etapa a treia a Campionatului Naţional de Raliuri. Echipajul Simone Tempestini/Sergiu Itu (Porsche 997...
Ultima oră
Pe aceeași temă