14.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialRenasterea Cetatii Vauban

Renasterea Cetatii Vauban

» Dupa 2000, Primaria Alba Iulia a obtinut fonduri comunitare pe care le-a investit in valorificarea turistica a Cetatii.
» Parteneriatele cu diverse firme urmaresc amenajarea unor galerii de arta, ateliere, restaurante in santurile arheologice.
» Pentru a da culoare istorica, patrulele vor circula calare si vor fi formate din politisti imbracati in haine de epoca.

Alba Iulia renaste incet o data cu introducerea Cetatii in circuitul turistic national si international. De cativa ani, autoritatile locale si nationale au initiat proiecte importante pentru a creste valoarea urbanistica a municipiului prin derularea unor investitii importante in incinta monumentului istoric. Restaurarea portilor de acces, introducerea canalizarii, restaurarea unor cladiri de patrimoniu, toate acestea sunt parte a unui program vast ce vizeaza readucerea "vietii" in Cetate.
Fara Cetatea "Vauban", Alba Iulia nu ar insemna, probabil, nimic pe o harta urbanistica a Romaniei. Un oras relativ mic, fara "dotari" spectaculoase. Ceea ce scoate municipiul din anonimat sunt Cetatea si istoria care se leaga de acest important monument istoric. Edificata la scurt timp dupa instaurarea dominatiei habsburgice in Transilvania, actuala Cetate (1715-1738) este cea mai reprezentativa fortificatie bastionara de tip "Vauban" din Romania si una dintre cele mai importante din Europa. Construita dupa planul arhitectului Giovanni Morando Visconti, Cetatea se impune ca cel mai semnificativ ansamblu baroc din Transilvania. Doua dintre cele mai importante proiecte de restaurare au fost finalizate. Poarta I si Poarta a IV-a se arata acum vizitatorilor in toata splendoarea lor de odinioara. Foarte aproape de finalizare sunt si lucrarile de la palatul Apor, cladirea ce va fi utilizata de Universitatea "1 Decembrie 1918". De asemenea, exista in derulare un important proiect ce prevede punerea in valoare a zonei portii sudice a castrului roman. Revitalizarea Cetatii a inceput in 2000, cand a fost demarat un proiect de semnalizare a obiectivelor turistice, realizat la standarde care atunci reprezentau o premiera nationala. Finantarea a fost asigurata de Directia Situri si Monumente Istorice a Uniunii Europene, cu sediul la Luxemburg.

Spatiile din santuri, concesionate de investitori

Dupa ce s-a reusit introducerea canalizarii, energiei electrice si a altor facilitati, Primaria Alba Iulia a incheiat contracte de asociere cu mai multi investitori pentru reamenajarea spatiilor din santuri. Aproape toate spatiile au fost concesionate unor investitori care doresc sa amenajeze galerii de arta, ateliere pentru artisti si mestesugari, restaurante etc. Rezultatele acestor parteneriate vor fi vizibile in cativa ani. Cetatea este pazita acum in permanenta de politisti comunitari, lucru care a dus deja la o reducere semnificativa a numarului de persoane care furau tot ce le cadea in mana. Un proiect al Primariei prevede introducerea patrulelor calare si pedestre, cu politisti comunitari imbracati in haine de epoca. Caii au fost cumparati si urmeaza sa intre in serviciu in perioada urmatoare.
"Primaria a investit foarte multi bani in conservarea si punerea in valoare a Cetatii, la nivelul maxim posibil din punct de vedere al bugetului, dar de fiecare data s-a incercat si atragerea unor sume substantiale din fonduri externe. In prezent, mai multe proiecte legate de Cetate sunt depuse si asteapta finantare externa", a spus primarul din Alba Iulia, Mircea Hava.

"Traseul celor Trei Fortificatii"

In paralel au fost realizate si cateva proiecte mai mici, in general parteneriate public-privat, pentru atingerea unor obiective punctuale. Cea mai spectaculoasa realizare este "Traseul celor Trei Fortificatii", obiectiv realizat in baza programului "Beautiful Romania", cu sprijinul PNUD. "Traseul celor Trei Fortificatii" este, de fapt, un circuit care ii poarta pe vizitatori prin cele mai interesante etape ale istoriei impresionantului monument istoric din Alba Iulia – castrul roman, cetatea medievala si cetatea Vauban de inceput de secol XVIII. Punctul de atractie al traseului este simularea unui atac asupra Cetatii de un grup de soldati, "inarmati" cu tunuri, sabii si arme de epoca si costumati in uniforma militara austriaca a primei jumatati a secolului al XVIII-lea. Un alt obiectiv al proiectului este amenajarea si restaurarea cladirii "Manutantei". Aceasta este una dintre cele mai importante cladiri de secol XVIII, situata in apropierea Portii a III-a a Cetatii si a functionat ca depozit al armatei. Dupa restaurare, parterul va gazdui ateliere mestesugaresti si expozitii. De asemenea, in incinta "Manutantei" va fi deschis un hotel cu specific medieval si va fi amenajata o sala de conferinte. Anonimatul in care se zbate Alba Iulia de ceva vreme pare a apune. Aceasta in conditiile in care autoritatile locale promit ca investitiile in cresterea valorii urbanistice si turistice a municipiului vor continua intr-un ritm si mai sustinut.

Cele mai citite

Curtea Penală Internațională cere arestarea șefilor Hamas dar și a premierului Netanyahu

Curtea Penală Internațională (CPI) cere arestarea principalilor lideri ai grupării Hamas dar și a premierului Israelului, Benjamin Netanyahu. Karim Khan, procurorul șef al CPI, a...

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în 2 săptămâni şi adoptată prin HG până la final de iunie

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în două săptămâni, urmând să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern până la finalul lunii...

VIDEO. Dinamo – Csikszereda 2-0. „Câinii roșii” visează la rămânerea în prima ligă după „dubla” lui Politic

Dinamo este foarte aproape de evitarea retrogradării în liga secundă, după ce a învins-o pe teren propriu pe FK Csikszereda Miercurea Ciuc cu scorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă