22.8 C
București
marți, 25 iunie 2024
AcasăInternaționalMinistrul german al economiei Robert Habeck susține strategia de a investi în...

Ministrul german al economiei Robert Habeck susține strategia de a investi în combinate siderurgice

Ministrul german al economiei Robert Habeck a justificat miliardele de euro investite de ţara sa în fabrici de oţel verde prin nevoia de a evita prăbuşirea industriilor din regiuni întregi şi de a asigura aprovizionarea cu oţel în vremuri de nesiguranţă geopolitică, notează Euractiv, potrivit jurnalul.ro.

Anul trecut, producătorii ger­mani de oţel şi-au redus producţia cu 3,9% în ter­meni anuali, până la 35,44 milioane de tone. Acesta a fost cel mai redus volum al produc­ţiei de la criza financiară din 2009. Asociaţia din industrie, WV Stahl, indica la acea vreme că aceasta are nevoie de acţiuni specifice din partea guver­nului, potrivit gmk.center.

În decursul anului trecut, Ger­mania a primit undă verde din par­tea Bruxelles-ului pentru susţi­nere totală de 7 miliarde de euro pentru industrie, scrie Euractiv.

Investiţiile au fost criticate însă de către eco­nomişti, care au indicat nece­si­ta­tea restructurării sectoarelor care depind de elec­tricitate subven­ţio­nată de guvern din cauza preţu­ri­lor mai ridicate la energie rege­ne­ra­bilă decât în alte părţi ale lumii şi au făcut apel la gu­vern să îmbră­ţi­şeze o relocare parţială a produc­ţiei cu grad ridicat de utilizare a energiei.

În cadrul unui interviu acordat WELT, Habeck a apărat strategia guvernului, argumentând că fabricile de oţel vor stabiliza în ultimă instanţă democraţia ţării eliminând riscurile ca partidele populiste să câştige teren din cauza nemulţumirii economice.

Fără producţie de oţel în Germania, regiuni întregi ar putea de fapt „pierde industrii cheie şi prin urmare clustere întregi de creare de valoare“, a avertizat Habeck.

Mai apoi, a adăugat acesta, „avem o dublă problemă, şi anume una democratică şi una de rezilenţă“.

După reunificarea germană în 1990, Germania de Est a înregistrat o dezindustrializare dramatică. Astăzi, regiunile estice ale ţării sunt o bază a partidului de extremă dreapta AfD, care ar putea câştiga alegerile regionale din acest an.

Totuşi, analiza lui Habeck, potrivit căreia regiuni întregi ar urma să fie dezindustrializate dacă oţelul nu poate fi procurat local, este disputată. Karl Hauesgen, preşedinte al asociaţiei germane VDMA, arăta recent că dacă „achiziţionez oţel din nordul Europei, centrul Europei sau sudul Europei este complet irelevant“.

Asociaţia Eurofer susţine însă argumentele ministrului german. „Vorbim de rezilienţa şi autonomia strategică a UE din multe motive“, a declarat Axel Eggert, secretar general al Eurofer.

În perioada ianuarie-martie din 2024, Germania şi-a crescut producţia de oţel cu 6% în termeni anuali până la 9,7 milioane de tone.

Germania ocupă primul loc în UE din punctul de vedere al producţiei de oţel.

În 2022, industria germană avea 80.220 de angajaţi, cât Italia, Franţa şi Polonia la un loc.

România se află pe locul cinci în UE după numărul de angajaţi ai industriei oţelului, scrie Ziarul Financiar.

Economia Germaniei va continua să scadă în 2024

Veste proastă pentru Europa: Economia Germaniei va continua să scadă în 2024. „Incertitudinea privind politica climatică rămâne ridicată”, anunță Banca centrală a Germaniei, potrivit Ziarului Financiar, potrivit jurnalul.ro.

Economia Germaniei va continua să se contracte în primele trei luni ale acestui an din cauza instabilităţii politicilor guvernamentale, precum şi a cererii slabe din partea consumatorilor, dar şi a mediului de afaceri, scrie FT.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Când un viitor rege britanic face selfie cu Taylor Swift

Se schimbă paradigma de valori a lumii! Dacă înainte, ziua de naștere a unui viitor rege era celebrată cu multă solemnitate, astăzi, rolurile se...

Iohannis le arată Tricolorilor că n-a fost așa rău cu Belgia: pe el Rutte l-a bătut de la vestiare

Ilustrație: Marian Avramescu Spre deosebire de prima partidă a Naționalei României la Turneul Final al Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024, în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă