29.7 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialNoul Cod Penal şi noul Cod de Procedură Penală au intrat...

Noul Cod Penal şi noul Cod de Procedură Penală au intrat în vigoare

Noul Cod Penal şi cel de Procedură Penală au intrat în vigoare de sâmbătă. 

Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie, CSM, DNA şi alte instituţii au transmis premierului punctele lor de vedere referitoare la erorile din noile coduri care vor bulversa sistemul judiciar din România şi vor face imposibilă instrumentarea dosarelor pentru parlamentari şi miniştri.

Noile acte normative vor dezincrimina fapte grave sau vor reduce pedepsele pentru infracţiuni grave. În plus, sistemul nu este pregătit cu resurse pentru noile structuri judiciare care vor intra în funcţiune de la data de 1 februarie.

Citeşte şi: Cod roşu în Justiţie

Cele mai multe controverse le-a ridicat articolul privind interceptările care ar împiedica strângerea de probe deorece persoana cercetată ar trebui anunţată că este vizată de o anchetă. Acesta articol nu va fi însă modificat, a anunţat acest lucru chiar premierul Victor Ponta, după ce a discutat cu ministrul Justiţiei.

Citeşte şi: Băsescu îi cere lui Ponta să modifice articolul 140 din Codul de Procedură Penală. Cazanciuc spune că nu e nevoie. Ponta afirmă că “marinarii nu înţeleg nimic”, iar “Codul Penal nu se referă la traficul cu blugi”

Ministrul Justiţiei spune că vor fi totuşi schimbări ale legilor penale, altele decât ale articolului 140. Ele vor sta în dezbatere publică până săptămâna viitoare.

Decizia va fi luată de Guvern, dacă soluţia va fi ordonanţa de urgenţă, dacă va fi proiect de lege. Ambele soluţii. De altfel, propunem pentru miercuri Guvernului un pachet de acte normative”, a spus Robert Cazanciuc.

Citeşte şi: Cele 8 mari păcate ale noilor Coduri Penale

 

Cele mai citite

România, start perfect la Campionatul European de minifotbal

Naționala României s-a impus cu scorul de 9-0 în fața Turciei, în primul meci de la Campionatul European de minifotbal - EMF EURO 2024...

Ministerul Finanțelor va împrumuta peste 6 miliarde de lei în luna iunie

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna iunie 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6,2 miliarde de lei, la care se...

Ambasadorul României în SUA s-a întâlnit cu Nadia Comăneci

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu Nadia Comăneci, cea mai bună gimnastă din întreaga istorie a României. În anul 1989, Nadia a...
Ultima oră
Pe aceeași temă