22.4 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialLipsa orelor de dirigentie se reflecta in comportamentul copiilor

Lipsa orelor de dirigentie se reflecta in comportamentul copiilor

Ministerul Educatiei si Cercetarii are in vedere derularea catorva programe ce se axeaza mai mult pe educatia elevilor decat pe instructia lor. Acest lucru s-a decis ca urmare a cresterii numarului de cazuri de violenta in scoala. Un exemplu recent este cel al Liceului Agro-Industrial Palas Constanta, unde, in urma cu doua zile, doua eleve au fost filmate cu un telefon mobil in timp ce se bateau. Conflictul a fost iscat de un simplu pix pe care una dintre fete l-a scapat pe jos. Suprinzator, in loc sa le desparta si sa incerce aplanarea conflictului, colegii lor le aplaudau si le intaratau. Toate acestea s-au petrecut intr-o sala de curs, fara ca directorul unitatii sau cadrele didactice sa stie absolut nimic. Prezent la Constanta, ministrul secretar de stat in Ministerul Educatiei si Cercetarii, Paloma Petrescu, a declarat ca exista doua aspecte ce trebuie luate in vedere in aceste cazuri de violenta. Este vorba despre siguranta elevilor in cadrul unitatilor de invatamant, dar si despre accentuarea educatiei.

Educatie, nu instructie

“Siguranta elevilor se face, de obicei, cu ajutorul organelor de ordine, prin paznici pe care scoala ii angajeaza in limita posturilor aprobate pentru fiecare judet in parte. Aceasta finantare se realizeaza din banii parintilor, iar ei nu trebuie obligati sa participe la astfel de chetuieli. Trebuie sa ne gandim si la spectrul educativ. In ultimii ani acestuia i-a fost acordata mai putina atentie in favoarea instructiei. Elevii stau chiar si opt ore in scoala. Ei trebuie sa fie supravegheati, insa in pauze nu se poate ca fiecare sala de curs sa fie pazita de cate un profesor”, a declarat Paloma Petrescu.

ISJ a solicitat peste 450 de paznici

Inspectoratul Scolar Judetean Constanta a solicitat Ministerului Educatiei si Cercetarii infiintarea a peste 450 de posturi de agenti de paza pentru unitatile de invatamant. Potrivit legii, acest aspect nu tine de minister, deoarece, din 1990, MEdC nu se mai ocupa de finantarea invatamantului gimnazial. “Daca ISJ isi permite sa angajeze peste 450 de paznici, nu am nimic impotriva. MEdC nu ii poate plati si nici nu poate achizitiona camere de supraveghere”, a precizat ministrul secretar de stat. Aceasta a mai afirmat ca promovarea excesiva a actelor de violenta nu face decat sa atraga dupa sine cresterea numarului acestora. “Noi dorim sa lansam o serie de proiecte in care elevii sa fie implicati. Ei stau foarte mult in scoala si trebuie ca, in acest interval de timp, sa se desfasoare suficiente activitati educative. De aceea dorim reanalizarea programei scolare, nu in sensul reducerii numarului de ore pentru prezenta in scoala, ci in sensul reducerii continuturilor, astfel incat sa se poata organiza activitati educative in adevaratul sens al cuvantului, nu ore de dirigentie in care sa se faca matematica, sa se numere absente sau alte astfel de lucruri”, a mai explicat Paloma Petrescu.

Inregistrarile batailor, surse de venit pentru elevi

Secretarul de stat a afirmat ca, spre surprinderea sa, elevii inregistreaza toate aceste dispute violente iscate intre colegii lor cu un singur scop: acela de a le vinde la televiziuni sau sa le puna pe Internet pentru a face rost de bani. “Nu este exclus ca aceste batai sa fie si regizate, pentru ca unii dintre elevi fac bani din vanzarea lor”, a mai afirmat Paloma Petrescu. In urma cu doua zile, Ministerul Educatiei si Cercetarii a trimis tuturor inspectoratelor scolare judetene o adresa prin care solicita formarea de nuclee care sa efectueze controale in fiecare scoala cu referire la sustinerea orelor de dirigentie. “Rog toate cadrele didactice sa se reintoarca spre autenticele activitati educative, cum ar fi activitatile extracurriculare sau orele de dirigentie. Este adevarat, acestea din urma se desfasoara dupa o tematica depasita. In acest sens astept ca la nivelul inspectoratului scolar sa se faca anchete si sondaje impreuna cu elevii si parintii acestora pentru a descoperi care sunt problemele de actualitate ce trebuie dezbatute”, a mai precizat ministrul secretar de stat.

Programe pentru educare

Incepand de anul acesta, MEdC a lansat un nou program – “Educatie pentru cariera” – destinat elevilor din clasele XI-XII. Programul isi propune sa-i invete pe elevi sa se pregateasca pentru viata si pentru integrarea pe piata muncii. Tot pentru educarea elevilor, MEdC a lansat si programul “Educatie timpurie”, adresat copiilor cu varste de pana la 6 ani si programul “Educatia ecologica”, un domeniu ce ar putea sa-i intereseze pe multi dintre elevi. Toate acestea, pe langa multe alte programe, nu vor avea nici un rezultat in conditiile in care familia nu va lua primele masuri pentru educarea si remedierea comportamentului copiilor in societate.

Cele mai citite

Românul ucis în Congo, Cosmin Samolinschi, avea doar 22 de ani

O tragedie a avut loc în Congo. Un cetățean român, Cosmin Samolinschi (22 ani), a fost ucis, iar alți doi români au fost răniți. Un...

EURO 2024. Dan Negru reacționează în scandalul momentului: “Suntem de mâna a doua”

Dan Negru, vedeta de la Kanal D, a reacționat la scandalul momentului: faptul că PRO TV, televiziune cu 60 de milioane de euro profit...

Un român a fost ucis în Congo iar alți doi sunt răniți

Un cetățean român a fost ucis în Congo iar alți doi români sunt răniți, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României în ziua...
Ultima oră
Pe aceeași temă