22.9 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialÎn premieră în România, ieri s-au reunit la București membrii Board-ului CIFEJ,...

În premieră în România, ieri s-au reunit la București membrii Board-ului CIFEJ, în cadrul conferinței “Filmul pentru Copii – instrument de educație non-formală”

Ieri, 26 martie, a avut loc Conferința Internațională “Filmul pentru copii – instrument de educație non-formală, la Institutul Cultural Român, cu ocazia întâlnirii, pentru prima oară în România în ultimii 60 de ani, a membrilor Board-ului Centrului Internațional de Film pentru Copii și Tineri – CIFEJ. Evenimentul a fost organizat de Școala de Film și Televiziune pentru Copii “Micile Vedete”, Primăria Sectorului 6 și Institutul Cultural Român.

CIFEJ este organizația la nivel mondial a profesioniștilor din industria filmului pentru copii, înființată de UNESCO în anul 1955, formată din regizori, producători, profesori, președinți de organizații și asociații de film pentru copii, reprezentanți ai ministerelor și departamentelor de cultură din diverse țări și directori de festivaluri de film pentru copii din întreaga lume.

Conferința a fost moderată de doamna Ema Pendiuc, Vicepreședinta CIFEJ și Directoarea Școlii de Film și Televiziune pentru Copii “Micile Vedete”. Dintre membrii Board-ului CIFEJ, au luat cuvântul și au expus relația dintre filmele pentru copii și educația non-formală doamna Firdoze Bulbulia (Președinta CIFEJ, Africa de Sud), domnul Mohsen Chiniforoushan (Secretar General CIFEJ, Iran), prof. dr. Hou Keming (China), doamna Maikki Kantola (Finlanda) și doamna Sulafa Hijazi (Siria).

Subiectul a fost dezbătut și de reprezentanți ai celor mai importante instituții, asociații și fundații de cultură și educație românești: domnul Sorin Dina (Manager Public al Sectorului 6), domnul Liviu Jicman (Vicepreședinte ICR), doamna Felicia Filip (Soprană și Director artistic la Opera Comică pentru Copii), domnul Cătălin Țîrlea (Ministru Consilier, Șef al Oficiului pentru românii din străinătate din cadrul Ministerului Afacerilor Externe), doamna Cătălina Chendea (Ministerul Educației) și domnul Vlad Dumitrescu (Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile).

Conferința s-a încheiat cu o sesiune de panel discussion, în cadrul căreia participanții au avut ocazia să interacționeze și să își expună și argumenteze viziunea în ceea ce privește tema abordată.

Evenimentul a fost unul de mare amploare în contextul actual, profund afectat de creșterea îngrijorătoare a frecvenței filmelor și emisiunilor TV cu caracter violent și obscen. În urma conferinței putem spune că primul pas pentru revitalizarea, relansarea și promovarea filmului românesc pentru copii a fost făcut cu succes.

Școala de Film și Televiziune pentru Copii “Micile Vedete”, www.micilevedete.ro, inițiatorul acestei conferințe și membră a CIFEJ, a realizat în trei ani un număr de 17 filme de scurt metraj pentru copii, dintre care majoritatea au teme educative. Două dintre aceste filme au participat la Festivalul de Film de la Cannes, secțiunea Short Film Corner, în 2011 și în 2012. Filmele sunt realizate de o echipă de tineri absolvenți de cinematografie, în regia Arianei Pendiuc, iar rolurile din filme sunt jucate de absolvenții Școlii Micile Vedete, care au vârste cuprinse între 6 și 12 ani.

Cele mai citite

Ciolacu subliniază că el va decide cine va fi comisarul european din partea României și nu Iohannis

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că atributul desemnării comisarului european este al primului ministru, dar precizează că va avea discuţii şi în coaliţie şi cu...

Un influencer din Dubai a fost amendat cu 1.800 de euro

Autoritățile au prins o femeie că a navigat cu o barcă pneumatică pe un țărm interzis după ce a postat chiar ea videoclipuri despre...

Olaf Scholz dezaprobă condițiile impuse de Putin pentru pace în Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a denunţat sâmbăta condiţiile impuse de preşedintele rus Vladimir Putin pentru a negocia cu Ucraina, spunând că acestea echivalează cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă