32.2 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăPoliticăMăsură drastică la întâlnirea OSCE de la București: MAE nu va permite...

Măsură drastică la întâlnirea OSCE de la București: MAE nu va permite participarea delegațiilor din Rusia și Belarus

România nu va permite participarea delegațiilor din Rusia și Belarus la adunarea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) de la București, transmite MAE, conform Antena 1.

Reuniunea va începe pe 29 iunie.

MAE anunță sâmbătă că „autoritățile române au decis să nu permită participarea delegaţiei Federaţiei Ruse la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE (29 iunie -3 iulie 2024)”.

Măsura va fi aplicată tuturor membrilor delegaţiei – parlamentari și staff tehnic. Aceeași măsură va viza și delegația Republicii Belarus, a mai comunicat MAE.

„Decizia părții române se bazează pe poziţia cunoscută şi consecventă a României în raport cu Federaţia Rusă, în contextul războiului de agresiune în curs împotriva Ucrainei. De asemenea, o parte din membrii delegaţiei ruse la AP OSCE sunt vizaţi de măsuri restrictive la nivel UE. Decizia vizează şi Belarus, susţinător al războiului declanşat de Federaţia Rusă”, a explicat MAE.

La evenimentul de la București vor fi prezenți delegați din peste 50 de state membre ale OSCE. În cadrul adunării se va discuta despre securitatea mondială.

Reuniunea OSCE, boicotată din cauza prezenței lui Lavrov

Polonia a anunţat că nu va participa la reuniunea ministerială a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE)de la Skopje din cauza prezenţei aşteptate a ministrului rus de externe Serghei Lavrov.

Ministrul polonez de Externe, Szymon Szynkowski vel Sek (foto), a declarat presei că nu va participa la această reuniune şi că nu va trimite un viceministru.”Nu putem ignora faptul că ministrul rus al Afacerilor Externe va fi prezent la masa organizaţiei care ar trebui să construiască pacea şi securitatea în Europa”, a subliniat şeful diplomaţiei poloneze.

Calificând drept “inacceptabilă” prezenţa lui Lavrov la acest forum, Szynkowski vel Sek a adăugat că Polonia împărtăşeşte punctul de vedere al ţărilor baltice care au anunţat anterior că vor boicota reuniunea OSCE din cauza prezenţei şefului diplomaţiei ruse.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu anunță cele mai mari investiții din energie

În cadrul evenimentului ”Parteneriatul pentru Cooperare Transatlantică în Energie şi Climă,” premierul social-democrat Marcel Ciolacu a explicat faptul că România face investiții fără precedent...
Ultima oră
Pe aceeași temă