32.2 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăInternaționalOficiali: Suedia și Iranul au realizat un schimb de prizonieri în urma...

Oficiali: Suedia și Iranul au realizat un schimb de prizonieri în urma unei înțelegeri bilaterale

Suedia şi Iranul au efectuat sâmbătă un schimb de prizonieri, au declarat oficialii, Suedia eliberând un fost oficial iranian condamnat pentru rolul său într-o execuţie în masă din anii 1980, în timp ce Iranul a eliberat doi suedezi deţinuţi acolo, potrivit bordermail.com.

Schimbul de prizonieri a fost mediat de Oman, a declarat Ministerul de Externe al ţării, într-un comunicat.

Suedia l-a eliberat pe fostul oficial iranian Hamid Noury, a declarat principalul oficial al Iranului pentru drepturile omului,pe platforma de socializare X.

Noury, care a fost condamnat pentru rolul său în execuţia în masă a prizonierilor politici în Iran, în 1988, se va întoarce în Iran în câteva ore, a adăugat oficialul.

Separat, premierul suedez Ulf Kristersson a declarat că cetăţenii suedezi Johan Floderus şi Saeed Azizi, care fuseseră reţinuţi în Iran, se aflau într-un avion cu destinaţia Suedia.

„Iranul i-a folosit pe amândoi ca pioni într-un joc cinic de negocieri cu scopul de a-l elibera pe cetăţeanul iranian Hamid Noury ​​din închisoarea din Suedia. El este condamnat pentru crime grave comise în Iran în anii 1980”, a spus Kristersson.

El a mai spus că ”În calitate de prim-ministru, am o responsabilitate specială pentru siguranţa cetăţenilor suedezi. Prin urmare, guvernul a lucrat intens la această problemă, împreună cu serviciile de securitate suedeze care au negociat cu Iranul”.

Kristersson a confirmat într-un videoclip publicat de guvern că Noury ​​era acum transportat înapoi în Iran.

Kristersson a refuzat să ofere detalii suplimentare cu privire la aceste consideraţii, invocând preocupări de securitate.

Noury, în vârstă de 63 de ani, a fost arestat pe un aeroport din Stockholm în 2019 şi ulterior condamnat la închisoare pe viaţă pentru crime de război pentru execuţia în masă şi torturarea deţinuţilor politici la închisoarea Gohardasht din Karaj, Iran, în 1988. El a negat acuzaţiile.

Floderus a fost arestat în Iran în 2022 şi acuzat de spionaj pentru Israel şi ”corupţie pe pământ”, o crimă care poartă pedeapsa cu moartea.

Teheranul anunță arestarea unui suedez pentru suspiciuni de spionaj

Teheranul a anunţat sâmbătă arestarea unui cetăţean suedez bănuit de “spionaj”, fără a preciza identitatea acestuia, informează AFP şi Reuters. Anunţul vine în contextul unei tensionări a relaţiilor dintre Iran şi Suedia, unde un cetăţean iranian a fost recent condamnat la închisoare pe viaţă.

“Ministerul informaţiilor a identificat şi arestat un cetăţean al Regatului Suediei pentru spionaj”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul ministerului.

Acesta menţionează, fără alte precizări, că acuzatul a intrat în Iran “acum câteva luni, după arestarea unui alt spion european, cu misiunea de a obţine informaţii” despre acesta din urmă.

MAE de la Stockholm a confirmat pentru AFP la începutul lui mai că un cetăţean suedez a fost arestat “recent” în Iran. O purtătoare de cuvânt a explicat într-un e-mail adresat Reuters că diplomaţia suedeză este la curent cu acest caz, potrivit agerpres.ro.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă