37.5 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaOlaf Scholz dezaprobă condițiile impuse de Putin pentru pace în Ucraina

Olaf Scholz dezaprobă condițiile impuse de Putin pentru pace în Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a denunţat sâmbăta condiţiile impuse de preşedintele rus Vladimir Putin pentru a negocia cu Ucraina, spunând că acestea echivalează cu „dictarea” păcii, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

„Ceea ce avem noi nevoie nu este o pace dictată, ci o pace justă şi echitabilă care să ţină cont de integritatea şi suveranitatea Ucrainei”, a declarat şeful guvernului german într-un interviu pentru canalul public ARD, în marja summitului G7 din Italia.

„Ceea ce propune el, este ca în cele din urmă să înscrie un raid imperialist în texte”, a criticat cancelarul german care participă în acest week-end în Elveţia la o conferinţă internaţională privind pacea în Ucraina, la care vor fi prezenţi zeci de şefi de stat şi de guvern, însă fără prezenţa Rusiei.

Olaf Scholz a descris acest summit drept „un prim pas important”.

„Marile chestiuni nu vor fi încă rezolvate acolo. Dar se pun bazele astfel încât să se poată face progrese în marile probleme, poate la o altă conferinţă”, a adăugat el.

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut vineri retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia şi renunţarea de către Ucraina la aspiraţia de aderare la NATO, drept condiţii pentru o încetare a focului şi o pace negociată.

Scholz a declarat că oferta lui Putin înainte de summitul din Elveţia urmăreşte, de asemenea, să slăbească sprijinul opiniei publice pentru ajutorul acordat Ucrainei. „Este sigur că acest lucru se adresează politicii interne a diferitelor ţări”, a declarat el pentru ARD.

Vladimir Putin „ştie că sunt mulţi cetăţeni care doresc să existe o evoluţie paşnică şi, de aceea, vrea să şteargă şi să ascundă faptul că el este cel care a început un război brutal pe care îl continuă cu siguranţă”, a mai spus Scholz.

Pe de altă parte, cancelarul german şi-a confirmat rezervele cu privire la propunerea actuală privind noile sancţiuni ale UE împotriva Rusiei, însă nu consideră că guvernul german este un obstacol în calea unui acord, notează dpa.

„Nu, nu le blocăm (sancţiunile)”, a declarat el sâmbătă pentru postul de televiziune ZDF, în marja summitului G7.

„La fel ca în cazul tuturor celorlalte pachete de sancţiuni, lucrăm intens cu toţi ceilalţi şi dorim să ne asigurăm că acest lucru se face cât mai pragmatic posibil”, a mai spus el.

Mesajul lui Scholz pentru Putin: “NATO va apăra fiecare centimetru pătrat din teritoriul său”

Cancelarul german Olaf Scholz a subliniat, într-un discurs susținut la Forumul economic est-german de la Frankfurt, importanța deciziei recente a NATO de a-și consolida frontiera estică. Această măsură este destinată să descurajeze Rusia și să transmită un mesaj clar Moscovei că Alianța Nord-Atlantică este pregătită să se apere dacă va fi necesar, relatează Reuters.

Scholz a evidențiat rolul semnificativ pe care Germania l-a jucat în asigurarea unei prezențe puternice a NATO în țările baltice, situate la frontiera Rusiei. Această implicare a Germaniei datează de aproape un deceniu și subliniază angajamentul țării în cadrul Alianței pentru protejarea membrilor săi estici.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă