33.5 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialCreste numarul de casatorii

Creste numarul de casatorii

Moda “uniunilor consensuale”, care a inflorit in perioada de imediat dupa Revolutie, a inceput sa piarda incet-incet din adepti printre tinerii bucuresteni. Fata de 2005, de exemplu, in anul 2006 s-au inregistrat cu 10 la suta mai multe casatorii, cresterea fiind datorata in principal majorarii salariului mediu si, implicit, a posibilitatilor financiare ale cuplului.
Dintre cele sase sectoare ale Capitalei, cresterea cea mai spectaculoasa se inregistreaza la nivelul sectorului 1. In 2006 au fost incheiate 2700 de casatorii, cu 31 la suta mai multe fata de 2005, cand numai 2050 de cupluri s-au hotarat sa se prezinte in fata ofiterului de stare civila. In cazul celorlalte sectoare, cresterea este mult mai redusa, de numai 1-3 procente, iar explicatia pentru acest lucru ne este oferita de dna Monica Camarascu, directorul Directiei Evidenta Populatiei: “La Starea Civila Sector 1 sunt transcrise toate casatoriile efectuate in strainatate. Conform legii, cei care se casatoresc in alta tara trebuie sa declare evenimentul in termen de sase luni de la producerea lui sau de la revenirea in Romania”. Pentru a profita de caldura verii, cei mai multi tineri au decis sa-si lege destinele in luna iulie, la polul opus aflandu-se luna ianuarie a fiecaruia din cei doi ani. Datele existente la nivelul Capitalei contrasteaza insa cu situatia pe tara. Potrivit datelor Institutului National Statistica, orasenii merg la ofiterul starii civile si in fata altarului cu predilectie in august si septembrie, iar cei de la tara prefera luna octombrie, dupa ce s-a facut vinul. Cele mai putine casatorii s-au inregistrat in lunile aprilie si decembrie.

De ce “uniunea consensuala” are inca succes

Foarte multe cupluri care prefera “uniunea consensuala” sunt formate din tineri. Partenerii n-au mai fost casatoriti si considera aranjamentul o varianta optima pentru varsta si statutul lor prezent. Printre motivele care stau la baza acestei decizii se numara: dorinta de a face cariera; lipsa unei locuinte si a unor surse de trai decent; bani insuficienti pentru oficializarea relatiei in conditii decente; disparitia unor restrictii (specifice vechiului regim) care erau impuse modului de convietuire.

Prima de 200 de euro, “magnet” pentru verigheta

Ajutorul in valoare de 200 de euro, oferit de stat la prima casatorie, i-a determinat pe multi tineri sa renunte la “uniunea consensuala” si sa ia drumul altarului. De exemplu, numai la Starea Civila Sector 2 in luna ianuarie a.c. s-au  prezentat 170 de perechi, cu 50 mai multe decat in perioada similara a anului trecut. Pentru a beneficia de prevederile Legii nr. 396/2006, tinerele perechi trebuie sa depuna la Directia Evidenta a Persoanei, in termen de 30 de zile de la data incheierii casatoriei, o cerere si o declaratie pe propria raspundere a fiecaruia dintre soti precum ca ambii se afla la prima casatorie.

Natalitatea, dominata de baietei
In ceea ce priveste natalitatea, si aici se inregistreaza o crestere de 15 la suta in 2006 fata de anul 2005. Din nou, locul I in top este ocupat de sectorul 1, care de la 7237 de nasteri in 2005 a ajuns la 9438 in 2006. Barza a preferat in ultimii doi ani baieteii, la sectorul 6 nascandu-se in 2006 2257 de baieti si doar 2060 de fete, iar in anul 2005 – 2081 de baieti si 1992 de fete.

Cele mai citite

George Tuță își anunță prioritățile ca primar în Sectorul 1: transporturi și parcuri

George Cristian Țuță, candidatul care a câștigat alegerile în Sectorul 1, își anunță deja prioritățile ca primar. "L-am vizitat pe directorul STB pentru lista de...

Record de îndatorare pentru Statul Român. Datoria publică a crescut în martie la 845 miliarde lei

Datoria publică a crescut în martie cu 3,8 miliarde de lei și a atins nivelul record de 845,1 miliarde lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. Cu...

Cum se modifică Legea achizițiilor publice

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de urgență care va modifica Legea achizițiilor publice, informează o știre...
Ultima oră
Pe aceeași temă