24.2 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalAutoritățile vamale ucrainiene se pregătesc să pună embargo pe petrolul românesc

Autoritățile vamale ucrainiene se pregătesc să pună embargo pe petrolul românesc

Nebunia petrolului rusesc a ajuns să afecteze și firmele românești care exportă produse petroliere în Ucraina. Un grup de magnați ucrainieni, grupați în compania ucraineană Ukrnafta, a făcut lobby pe lângă agențiile guvernamentale de la Kiev, pentru a bloca transportul de petrol românesc. De fapt, acești oligarhi vor să impună ei prețul carburantului achiziționat de statul aflat în război și urmăresc să înlăture orice concurență.

Așa se explică și recenta decizie a Autorităților vamale din Ucraina de a impune sancțiuni României, în livrarea pe apă a produselor petroliere.

“Dupa ce au facut același lucru în urmă cu aproximativ un an cu importurile din Turcia, Bulgaria și Moldova, acum politicienii corupți de interesele oligarhilor locali vor să blocheze total importurile pe apă de orice fel de produs petrolier din România și Georgia. În spatele acestei decizii se află compania ucraineana UKRNAFTA, care are în acționariat și o serie de oligarhi locali foarte influenți care au reușit să-și impună agenda de business în strategia politică a guvernului Zelenski. Mizând pe interesele naționale ucrainene, dar mai ales pe monopolul pe care firmele lor îl pot avea pe tot importul de petrol în țara lor, afaceriștii ucraineni au influențat cu sume mari de bani o decizie în acest sens, scrie Economica.net

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă