14.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialCe surprize pregătesc constructorii de maşini pentru Salonul Auto de la Geneva

Ce surprize pregătesc constructorii de maşini pentru Salonul Auto de la Geneva

Kia Pro Cee’d GT

Aceasta este cea mai puternică maşină de producţie din istoria constructorului coreean, şi va fi disponibilă în două variante: Pro Ceeʹd-ul în trei portiere pe care îl puteţi vedea în imaginea de alături – şi arată al naibii de bine, nu puteţi contesta asta – sau puteţi opta pentru obişnuitul Ceeʹd cu cinci uşi, care pare dintr-o dată mult mai plictisitor.

Ambele vor fi propulsate de un motor turbo GDI de 1,6 litri, capabil de 204 CP şi 265 Nm – valori ce vor pune la muncă puntea faţă prin intermediul unei transmisii manuale cu şase rapoarte.

Kia estimează că GT-ul va reuşi un timp de 7,9 secunde pentru acceleraţia 0-100 km/h, performanţă care-l transformă într-un rival direct cu GTC Astra 1.6 Turbo.

Vezi aici cum arată Kia Pro Cee’d GT

Principalul vinovat pentru modul în care arată noul GT este Peter Schreyer – director de design şi unul dintre cei trei preşedinţi ai concernului Kia. Printre elementele definitorii ale acestei versiuni se regăsesc luminile de zi cu LED, evacuarea dublă, scaunele Recaro şi jantele de 18 inci, prin care se întrezăresc etrierele roşii de mari dimensiuni. Iar rezultatul acestui mix nu are cum să te lase indiferent.

Prima prezentare statică va avea loc pe 5 martie în cadrul Salonului Auto de la Geneva – alături de conceptul de hatch urban amintit anterior – iar preţurile vor fi comunicate în vară, când se vor face primele livrări. 

Toyota a devansat GM şi Volkswagen din punct de vedere al vânzărilor

Toyota a vândut anul trecut 9,75 milioane de autovehicule, în urcare cu 23%, devansând General Motors (GM) şi Volkswagen după câţiva ani grei, marcaţi de campaniile masive de rechemări de automobile pentru defecţiuni şi de cutremurul devastator din martie 2011.

Vezi şi Renault Clio Estate, breakul mai sexy decât un hatchback. Află preţuri şi motorizări!

Datele prezentate luni de Toyota depăşesc livrările de 9,29 milioane unităţi anunţate anterior de General Motors, respectiv 9,07 milioane de maşini pentru Volkswagen, transmite Bloomberg.

Grupul japonez mizează în acest an pe creşterea pieţei americane şi pe deprecierea yenului, estimând că va reuşi să vândă 9,91 milioane de autovehicule.

Piaţa chineză ar trebui să compenseze pentru scăderea vânzărilor din Japonia după expirarea programului guvernamental de stimulare a pieţei auto în luna septembrie.

Toyota a devenit pentru prima dată cel mai mare producător auto din lume în anul 2008, când a depăşit General Motors, liderul ultimilor 77 de ani. Compania niponă s-a menţinut pe prima poziţie până în 2011, când producţia a fost afectată sever de dezastrele naturale care au lovit Japonia şi Thailanda.

Mai mult, reputaţia Toyota a fost afectată sever în anii 2009 – 2010 de o campanie uriaşă de rechemare a maşinilor aflate în circulaţie pentru remedierea unor defecţiuni care puteau conduce la accidente.

Totodată, criza financiară globală izbucnită în 2008 a afectat grav vânzările Toyota, în special din cauza contractării cu 35% a vânzărilor şi producţiei auto din SUA, cea mai mare piaţă străină a grupului.

Compania a revenit în 2012 odată cu revigorarea pieţei SUA, o nouă campanie de marketing şi lansarea unor noi produse.  

Dacia pregăteşte DUSTER FACELIFT

Două exemplare ale SUV-ului autohton Dacia Duster cu câteva dotări preluate de pe modele noi Dacia au fost fotografiate în Vatra Dornei. ProMotor a prezentat  dotările pe care Dacia le testează pentru Duster Facelift. Vedeţi în continuare despre ce este vorba.

Două exemplare Dacia Duster cu câteva dotări preluate de pe ultimele modele ale producătorului autohton au fost surprinse recent în teste la Vatra Dornei. Credem că aceste dotări se vor regăsi pe faceliftul lui Dacia Duster, care este posibil să apară chiar la Salonul Auto Geneva 2013.

Ambele maşini de teste erau în varianta 1,5 dCi 4×4, după cum indică însemnele din partea din spate, însă farurile montate erau de pe varianta 4×2 (maşinile de serie în varianta 4×4 au faruri cu fundal negru, în timp varianta 4×2 vine cu faruri cu fundal alb).

Cele mai multe modificări sunt, însă, la interior, unde vedem cadrane de bord preluate de pe Lodgy, Dokker sau noul Logan. Interfaţa audio cu satelit de comandă pe coloana de direcţie, CD-Player şi interfaţă USB şi Bluetooth a rămas, însă, aceeaşi ca pe modelul de serie Duster.

Mai mult, imaginile ne arată că Dacia testează sistemul cruise control, limitatorul de viteză şi modul de condus ECO pentru Duster facelift. Modelele de teste aveau butoanele pentru limitatorul de viteză montate în zona mânerului pentru frâna de mână, însă forma acestora ne spune că locul lor e pe volan, ceea ce înseamnă că Dacia Duster facelift ar putea primi un volan asemănător cu cele montate pe Dokker, Lodgy şi noul Logan.

Butoanele pentru cruise control şi modul ECO sunt în partea din stânga a coloanei de direcţie, în acelaşi loc în care noul Logan are butonul pentru funcţia ECO.

Din păcate, planşa de bord de pe maşinile de teste era aceeaşi ca pe actualele modele de serie Duster produse la Mioveni, însă sperăm că, odată cu noile dotări, Dacia Duster facelift va primi şi o planşă de bord similară cu cea de pe varianta pentru America de Sud a modelului Duster. 

Cele mai citite

Nicu Ștefănuță cere lămuriri Jandarmeriei pentru comportamentul abuziv la care a fost martor, la protestul de solidaritate cu Palestina care a avut loc sâmbătă,...

Sâmbătă, 18 mai, a fost organizat protestul în solidaritate cu Palestina, care a pornit de la Piața Universității și a continuat până în Piața...

Dacian Cioloș a declarat că nu are prea mari emoţii cu privire la viitoarea majoritate din Parlamentul European

Europarlamentarul Dacian Cioloș a declarat, luni, la Ploiești, că nu are "prea mari emoții" cu privire la viitoarea majoritate din Parlamentul European. El s-a...

Natalia Iocsak, prima femeie care a câștigat o etapă din Campionatul Național de Drift

Băimăreanca Natalia Iocsak a câștigat prima etapă din Campionatul Național de Drift, care a avut loc în weekend la Arena Națională din Capitală, devenind...
Ultima oră
Pe aceeași temă