33.1 C
București
marți, 18 iunie 2024
AcasăPoliticăNicu Ștefănuță cere lămuriri Jandarmeriei pentru comportamentul abuziv la care a fost...

Nicu Ștefănuță cere lămuriri Jandarmeriei pentru comportamentul abuziv la care a fost martor, la protestul de solidaritate cu Palestina care a avut loc sâmbătă, la București

Sâmbătă, 18 mai, a fost organizat protestul în solidaritate cu Palestina, care a pornit de la Piața Universității și a continuat până în Piața Victoriei. La acest protest, au participat aproximativ 2000 oameni. Jandarmeria a fost și ea prezentă, însă conform relatărilor, mai mulți participanți acuză că au fost controlați excesiv și reținuți ilegal de către membri ai Jandarmeriei.

Din acest motiv, Nicu Ștefănuță a solicitat Jandarmeriei și Ministerului Afacerilor Interne printr-o scrisoare: 1. Care este motivul pentru care participanților le-au fost colectate datele personale? Pe baza cărui temei juridic?; 2.Cum a asigurat Jandarmeria art. 39 din Constituția României, cu privire la garantarea dreptului de întrunire publică? Dar art. 10, respectiv 11 ale CEDO care garantează dreptul la exprimare și întrunire?; 3. Care este temeiul juridic pentru care le-au fost controlate obiectele participanților și au fost confiscate anumite medicamente ale acestora?

“Am văzut cu ochii mei felul în care cei care doreau să participe la protest erau verificați la sânge de Jandarmeria română. M-am numărat și eu printre cei care au fost percheziționați de forțele de ordine, care mi-au cerut lămuriri inclusiv pentru medicamentele de astm pe care le am după mine. De asemenea, majorității participanților i s-au verificat actele de identitate, datele acestora fiind înregistrate de autoritățile publice.

Chiar dacă protestele au fost pașnice, în spațiul public circulă deja numeroase înregistrări prin care se arată că pancarte cu îndemne la pace au fost confiscate. Încă nu știm sub ce pretext. Mai mult decât atât, odată ajunși la Piața Victoriei, o tânără a fost ridicată pe sus și reținută de către Jandarmerie, doar pentru că avea asupra sa medicamente împotriva depresiei și anxietății.

Din acest motiv, nu vreau să trăiesc într-o Românie în care tinerii care vor să protesteze pentru pace sunt tratați mai rău decât ultrașii de pe stadioane. Nu vreau să trăiesc într-o țară în care se bagă un pumn în gură celor care vor să își exprime dreptul democratic la protest, în care autoritățile stigmatizează o persoană care are asupra medicamente pentru depresie și în care forțele de ordine îți fac profiling în funcție de aspectul fizic”, declară europarlamentarul independent, Nicu Ștefănuță.

Nicu Ștefănuță, vicepreședintele Grupului Verzilor din Parlamentul European, este primul eurodeputat român afiliat grupului politic al Verzilor din Parlamentul European (Greens / EFA) și este în prezent membru al comisiei de Bugete și al Subcomisiei de Sănătate Publică.

Totodată, europarlamentarul sibian activează drept membru supleant în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță alimentară (ENVI), în Comisia pentru Transporturi și Turism (TRAN) și face parte din delegația Parlamentului pentru Relațiile UE cu Moldova precum și din Delegația Parlamentului pentru relația cu NATO. În aprilie 2023, Nicu Ștefănuță a inaugurat primul spațiu din Sibiu dedicat lui Emil Cioran care activează drept birou europarlamentar pentru tinerii din oraș.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Du-te – vino, în Consiliul de Administrație al TAROM

Anca Boagiu și Mihăiță Ursu au fost numiți din nou în Consiliul de Administrație (CA) al TAROM, după ce demisionaseră înainte de algeri, consiliul...

Ratele la bancă, tot mari, deși IRRC este în scădere ușoară. Piața imobiliară, tot mai scumpă

Românii care au credite în lei, cu dobândă variabilă, vor plăti rate ceva mai mici la bănci. De la 1 iulie, cotația IRCC, indicele...

Du-te – vino, în Consiliul de Administrație al TAROM

Anca Boagiu și Mihăiță Ursu au fost numiți din nou în Consiliul de Administrație (CA) al TAROM, după ce demisionaseră înainte de algeri, consiliul...
Ultima oră
Pe aceeași temă