21.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialBiserica Catolica se vrea unica si adevarata Biserica a lui Cristos

Biserica Catolica se vrea unica si adevarata Biserica a lui Cristos

Vaticanul revendica titlul de "unica si adevarata Biserica a lui Cristos" pentru Biserica catolica intr-un document publicat marti, care risca sa relanseze vii controverse cu alte confesiuni crestine, transmite AFP, preluata de Mediafax. Acest document al Congregatiei pentru doctrina credintei reafirma tezele deja dezvoltate intr-un text publicat pe 5 septembrie 2000, "Dominus Iesus", care a starnit polemici in lumea crestina, mai ales in randul protestantilor, care nu sunt considerati membri ai unor adevarate "Biserici".
Textul publicat marti spune ca angajamentul ecumenic "nu inseamna ca Biserica catolica renunta la convingerea ca este unica adevarata Biserica a lui Cristos".

Documentul Congregatiei a dorit sa explice un cuvant din "Lumen gentium", Constitutia Dogmatica despre Biserica adoptata in cadrul Conciliului Vatican II.
"Lumen gentium" afirma ca biserica lui Cristos "subzista" in Biserica catolica. Acest cuvant, "subzista", ales atunci in defavoarea lui "exista/se afla" dupa discutii aprinse, a fost interpretat de teologii liberali drept o recunoastere a faptului ca celelalte Biserici crestine (ortodoxe si protestante) sunt si ele indreptatite sa se numeasca "Biserici ale lui Cristos" si ca ecumenismul vizeaza sa caute adevarul din fiecare, precizeaza Mediafax.

Dar declaratia "Dominus Iesus", publicata in perioada in care actualul Papa Benedict al XVI-lea era cardinalul Joseph Ratzinger si detinea functia de presedinte al Congregatiei pentru doctrina credintei, a dat o interpretare restrictiva acestui cuvant, fapt confirmat in documentul publicat marti.
Potrivit acestui text, "verbul subzista nu poate fi atribuit in exclusivitate decat Bisericii catolice", iar aceasta este singura "in deplina identitate" cu ceea ce isi dorea Cristos.
Cu siguranta, se adauga in text, se gasesc in afara Bisericii catolice "numeroase elemente de sanctificare si de adevar". Dar Bisericile orientale (ortodoxe) care nu il recunosc pe Papa drept urmas al lui Petru sufera de "o lipsa", si nu sunt decat "biserici particulare", in timp ce "comunitatile protestante", care dezvolta o alta conceptie a euharistiei si a sacerdotiului, "nu pot fi numite Biserici", se mai spune in acelasi text.
Vaticanul subliniaza insa ca dialogul ecumenic "constituie una dintre prioritatile Bisericii catolice, lucru confirmat de Papa Benedict al XVI-lea". "Totusi, pentru ca dialogul sa fie cu adevarat constructiv, in afara de deschiderea interlocutorilor este necesara credinta in identitatea religiei catolice", se adauga in text.

Cele mai citite

S-au împlinit 135 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu

Cu prilejul comemorării a 135 de ani de la trecerea sa în neființă, poetul Mihai Eminescu a fost omagiat la mormântul său din Cimitirul...

FOTO&VIDEO. Kate Middleton, prezentă la parada Trooping the Colour, în prima apariție publică după diagnosticul de cancer

Kate Middleton are prima apariție publică de la diagnosticul de cancer. Regele Charles al III-lea și nora sa, Kate Middleton, Prințesa de Wales, au făcut...

VIDEO. Ciolacu, despre importanța militarilor pentru națiunea română. Ceremonii și demonstrații militare, la Buzău

Militarii reprezintă pilonii pe care se sprijină siguranţa şi suveranitatea naţiunii române, a declarat premierul Marcel Ciolacu.Şeful Executivului a participat, la Buzău, la ceremonia...
Ultima oră
Pe aceeași temă