26.8 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăCulturăS-au împlinit 135 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu

S-au împlinit 135 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu

Cu prilejul comemorării a 135 de ani de la trecerea sa în neființă, poetul Mihai Eminescu a fost omagiat la mormântul său din Cimitirul Bellu din București.

Slujba de pomenire a fost condusă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, care a adus un omagiu moștenirii culturale lăsate în urmă de poet și a evocat suferințele prin care acesta a trecut.

Ne gândim la lumina pe care a lăsat-o, lumina pe care a dăruit-o în timpul vieții, dar și lumina pe care o găsesc astăzi admiratorii lui, în scrierile sale, în poezii, în paginile de cronică și în toate comentariile care de-a lungul acestei perioade s-au scris întru amintirea lui,

a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, potrivit basilica.ro.

În acest an în care Biserica Ortodoxă Română privește cu mai multă atenție către cei aflați în suferință, către bătrâni și bolnavi, ne aducem aminte de faptul că Eminescu a trecut din această viață într-o perioadă de singurătate și de boală. Mărturisea acest lucru celor foarte apropiați, Veronicăi Micle în special, dar și unui prieten care lucra la Gazeta «Timpul», căruia îi spunea multele clipe de durere, de suferință prin care a trecut, mai ales în ultima parte a vieții,

a continuat ierarhul.

Mihai Eminescu este considerat una dintre cele mai mari figuri literare din istoria României și unul dintre cei mai importanți poeți ai literaturii universale. Născut pe 15 ianuarie 1850 în Botoșani, România, Eminescu a trăit o viață scurtă, dar prolifică, marcându-se prin operele sale de o profunzime și frumusețe remarcabile.

Eminescu a fost educat la Cernăuți și Viena, unde a studiat filologia și filosofia. Încă din tinerețe, talentul său literar a fost evident, iar el a devenit cunoscut pentru poeziile sale pline de melancolie, romantism și o profundă introspecție. Operele sale sunt caracterizate de o limbă poetică rafinată, imagini puternice și o sensibilitate profundă față de natură și destinul uman.

Printre cele mai cunoscute poezii ale lui Eminescu se numără „Luceafărul”, o capodoperă a poeziei românești care explorează teme complexe precum iubirea, destinul și căutarea spirituală. Alte poezii celebre includ „Doina”, „Scrisoarea III”, „La steaua” și „O, rămâi”.

Eminescu a scris și eseuri, articole politice și a fost editor la mai multe reviste literare importante ale vremii, cum ar fi „Timpul” și „Almanahul școalei ardelene”. El a fost un promotor al modernizării culturale și lingvistice a României, contribuind semnificativ la dezvoltarea limbii literare române moderne.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă