15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiTu cu ce te vaccinezi?

Tu cu ce te vaccinezi?

Comitetul Național de Coordonare a Campaniei de Vaccinare (CNCAV) a retras, ca măsură de precauție, 4.000 de doze din lotul cu probleme. 77.000 de doze sunt inoculate. Nimeni nu a murit din cauza lor. 

„Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România,” precizează CNCAV.

Pentru ca veștile rele să nu provoace panică, autoritățile au adus luni 224.640 doze de Pfizer/BionTech.  

Mai există și Moderna, dar în stocuri limitate.

Cresc reacțiile adverse, dar nu e sfârșitul lumii

Atât la Pfizer/BioNTech, cât și la AstraZeneca, proporțional cu Moderna, se înregistrează creșteri ale reacților adverse, pe măsura creșterii ratei de vaccinare, raportează oficialii.

„Sunt persoane care nu dezvoltă reacții adverse și sunt persoane care dezvoltă, însă vorbim de reacții comune, reacții obișnuite, minore, care sunt caracterizate, într-adevăr, de cele mai multe ori, prin durere, disconfort la locul de administare, febră, dureri musculare, dureri de cap care au o durată medie de persistență de circa 1-2 zile”, declară Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. Medicul militar mai recunoaște însă că la dozele de la AstraZeneca s-au înregistat de 4-5 ori mai multe reacții adverse, comparativ cu celelate tipuri de vaccin. “E o altă tehnologie de vaccin”, a conchis oficialul.

Dar despre ce tehnologii vine vorba? De ce e diferit cel de la AstraZeneca? Merită să așteptăm apariția Johnson&Johnson, care nu necesită rapel?

Primele vaccinuri apărute pe piața mondială sunt cele de la la Pfizer/BioNTech și Moderna. Ambele sunt produse care se bazează pe tehnologie genetică, ARN mesager. Aceste tipuri de vaccin instruiesc corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor care ajută la dezvoltarea anticorpilor.  Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu, susțin specialiștii.

AstraZeneca și Johnson&Johnson sunt ca vaccinurile gripale obișnuite

desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

Vaccinurile produse de AstraZeneca și mai nou de Johnson&Johnson au tehnologii bazate pe adenoviruşi. Cu viruși, în formă latentă, exact ca cele administrate pentru gripa sezonieră, de care românii au cam uitat, aceasta dispărând parcă în neant, datorită protecției sporite.

Avantajul celui de la Johnson&Johnson e că se administrează într-o singură doză.

Ca element de noutate, ultimele două, susțin producătorii, ating o protecție de 100% împotriva formelor severe de COVID-19. Atenție, la formulare: formele severe. Adică nu mori în spital și nu te chinui să respiri. Nu e o alegere eficientă?

Auzi că nu mai sunt doze de vaccin și tot mai mulți români vor să se imunizeze? Stai liniștit. J&J asigură pământenii că poate livra cel puţin un miliard de doze până la finalul anului. Americanii, după cum știi, se țin de treabă.

Autoritățile române au gândit inteligent. Au comandat și cele pe bază de ARN mesager și cele dezvoltate cu adenovirusuri.

Alte state, s-au temut de regimul de transport. Dozele de Pfizer/BioNTech și Moderna necesită o temperatură de -70 ° C, pe când cele ale AstraZeneca și mai nou ale Johnson&Johnson, doar frigidere obișnuite.

Anticorpii se formează în timp

Până în prezent, aproape 50.000 de români se vaccinează zilnic. Lista de așteptare e de câteva sute de mii.

Dilema multora e cu ce vaccin să se imunizeze. Multă lume vorbește, dar puțini sunt într-adevăr bine informați. Vaccinurile nu te protejează din prima zi.

Colegul nostru, Mirel Curea, un vaccinist convins, a comis-o. După două zile de la rapel s-a infectat cu SARS-CoV-2 de la fiica sa Teo. Postacii de pe rețelele sociale au început să răcnească: “vaccinurile sunt bullshit!” În zadar a încercat jurnalistul să explice că a făcut o formă ușoară. Nu l-au mai lăsat nici să spună, ca soț al unei doctorițe cunoscute, că anticorpii se dezvoltă în limita a 10-21 de zile.

Trebuie bine înțeles că dacă ai făcut vaccinul, imunizarea nu vine mintenaș. Anticorpii nu sosesc ca o comandă Uber. Sau ca o pizza prin Glovo. Organismul învață să-i producă. Nu-i așa că și la o teză de mate, ai nevoie de instruire, darmite gardienii corpului uman? N-au și ei dreptul la pregătire profesională?

Adrian Streinu Cercel: cunoaștem doar 2,5% din microorganismele din mediu

Există peste cinci miliarde de microorganisme în jurul nostru. Doar 2,5% sunt cunoscute de corpul uman. Bacteriile prietenoase din aura noastră au rolul de a transmite semnale de avertizare. Celulele de pază ne protejează. Nu-şi permit să părăsească locul.
S.R.I. şi S.I.E. nu au fost inventate acum, avea să mă asigure anul trecut, în aceeași perioadă, Adrian Streinu Cercel. “Organismul uman are, încă de la apariţia sa pe pământ, alături “poliţistul de proximitate.” Leucocitul se uită la musafirii nepoftiţi. Macrofagele – Secret-service-ul fiinţei umane – cer actele la control.  The human leukocyte antigen (HLA) caută să identifice care dintre invadatori au gânduri necurate”, a mai spus clinicianul, azi senator, în editorialul “România are un centru de biosecuritate BSL-4, cel mai înalt nivel din lume” .

Criptovirusul actual a sosit din tenebre. De aia e cripto, pentru că e necunoscut.

Există persoane care nu cred în virus și bagatelizează: “o simplă răceală.” Cunosc tineri care și-au îngropat ambii părinți și tot nu poartă măști pentru că ei sunt rezistenți, uitând că pastorii lor, cei care-i trimiteau în stradă la proteste, s-au retras în cazărmi. Poți fi asimptomatic. Să ai virusul, să-l porți cu tine și să-l răspândești. Asta nu pricep mulți forțoși. Doar când sunt crunt loviți și nu mai pot respira, atunci să vezi ce-i la gura lor împotriva sistemului sanitar.

Un amic nu voia să se vaccineze și basta. Soția sa, medic, s-a rugat de el. Nimic. Când i-a spus că nu va merge la vară în Grecia, în vacanță, s-a îndurat și a cerut și el programare.

Există oameni. Există stări. Există atitudini. Numai că viitorul pașaport nu va ierta ipocriții.

Vocile lumii

Valeriu Gheorghiță

Coordonatorul campaniei de vaccinare

“La AstraZeneca sunt de 4-5 ori mai multe reacții adverse comparativ cu celelate tipuri de vaccin.

Reacțiile la AstraZeneca după a doua doză sunt mult mai rare decât după prima doză. Încurajez prezentarea la rapel”, a recomandat recent Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Céline Dion, primul interviu acordat după diagnosticarea cu sindromul persoanei rigide. “De ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut eu? E vina...

Într-un interviu sincer și emoționant acordat recent revistei Vogue France, celebra artistă de origine canadiană Céline Dion a vorbit deschis despre lupta sa cu...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă