26.1 C
București
sâmbătă, 6 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUdrea trimite chinezii pe urmele lui Ceauşescu

Udrea trimite chinezii pe urmele lui Ceauşescu

„Circuitul roşu” este ultima găselniţă prin care oficialii din Minis-te-rul Turismului încearcă să atragă cât mai mulţi străini în România.

Scorniceşti, balconul Comitetului Central, Doftana, cartierul Primăverii şi zidul de la Târgovişte sunt câteva dintre punctele de interes care urmează să fie vizitate de turiştii interesaţi de viaţa lui Nicolae Ceauşescu. Ministrul Turismului pregăteşte un traseu turistic pe urmele fostului dictator, cunoscut în străinătate mai ales după sfârşitul său, sub gloanţele plutonului de execuţie. Scopul proiectului este de a atrage cât mai mulţi turişti străini, mai ales chinezi, care sunt interesaţi de trecutul nostru comunist.

La birourile de promovare ale Ministerului Turismului şi care funcţionează în străinătate au fost primite mai multe solicitări din partea străinilor interesaţi de istoria ţării noastre şi care ar vrea să vină să viziteze locurile respective, au declarat reprezen-tanţii ministerului. Ei urmează să stabilească traseul circuitului, iar acesta să fie apoi promovat şi vândut clienţilor de agenţiile de turism.

Pe de altă parte, operatorii de la agenţiile româneşti de turism spun că nu au avut prea multe cereri de la străini care ar dori să viziteze locurile unde a trăit şi a murit fostul dictator. „Nu am avut solicitări pentru un astfel de circuit. Străinii au vizitat Casa Poporului, care e atracţia principală a Capitalei, apoi Piaţa Uni-versităţii şi clădirea fostului Comitet Central. Cred că turiştii chinezi ar putea fi interesaţi”, a declarat Simona Veţeleanu, direc-tor general la agenţia Travel Biz.

Proiectul e considerat unul de viitor, dacă va fi promovat aşa cum trebuie. „Un asemenea traseu nu a fost încă popularizat şi e destul de greu de estimat ce impact va avea. Noi am avut un tur «Bucureştiul comunist», i-am dus pe străini să vadă inclusiv cartierele vechi şi cred că ar putea fi atraşi şi de traseul pe urmele lui Ceauşescu pe care am fi interesaţi să-l promovăm”, spune Carmen Pavel, preşedintele J’Info Tours. Ea a atras atenţia asupra faptului că autorităţile române ar trebui să scurteze perioada necesară obţinerii vizelor pentru turiştii chinezi, principalii clienţi vizaţi, care au de aşteptat aproape două săptămâni. În plus, ei trebuie să facă dovada că au în cont 3.000 de dolari, o asigurare în cazul în care e necesară repatrierea lor.

Traseul circuitului

Până acum, dintre locurile legate de Ceauşescu, cel mai promovată a fost Casa Poporului, iar mii de turişti străini merg să o vadă. Destinaţia se regăseşte în tururile de oraş organizate de majoritatea agenţiilor de turism. Un alt punct al circuitului va fi casa memorială a dictatorului de la Scorniceşti, care în prezent aparţine moştenitorilor lui Ceauşescu. Obiectivul este vizitat de zeci de mii de turişti anual, iar accesul este liber. „De casă se îngrijeşte acum un nepot al lui Ceauşescu, nu există un ghid şi nici nu putem aloca bani de la buget pentru întreţinere. Printr-un parteneriat public-privat am putea să includem casa într-un circuit turistic şi cred că oraşul nostru ar avea numai de câştigat”, a declarat Constantin Nedelea, primarul din Scorniceşti. În zonă există două complexuri turistice şi un lac de acumulare, unde s-ar putea caza turiştii, iar cei care doresc vor merge la pescuit.

Balconul de la sediul fostului Comitet Central este deja inclus în majoritatea traseelor pe care sunt plimbaţi turiştii străini care vin la Bucureşti. Ei pot ajunge în zona respectivă cu autobuzele turistice puse în funcţiune recent.

Alte puncte de interes din circuitul pe urmele lui Ceauşescu sunt închisoarea Doftana, cartierul Primăverii şi zidul de la Târgovişte, unde cuplul dictatorial a fost împuşcat. 

Cele mai citite

Ciolacu noi promisiuni: Fără vize în SUA, dublă cetățenie în Spania și intrare terestru în Schengen

Până la sfârșitul anului nu vom mai avea vize pentru Statele Unite, vom avea dublă cetățenie în Spania și din punctul meu de vedere,...
00:01:57

Noii miniștri ai Marii Britanii sosesc la 10 Downing Street pentru o ședință de cabinet cu noul prim-ministru ales, Keir Starmer.

Flancat de viceprim-ministrul său, Angela Rayner, în stânga sa și de secretarul cabinetului, Simon Case, în dreapta sa, Starmer a început prin a spune...

Rusia anunță cucerirea unei localități în estul Ucrainei, regiunea Donețk

Rusia a anunţat sâmbătă că forţele sale au cucerit un sat în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, în timp ce Moscova continuă să avanseze...
Ultima oră
Pe aceeași temă