23.2 C
București
vineri, 12 iulie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia anunță cucerirea unei localități în estul Ucrainei, regiunea Donețk

Rusia anunță cucerirea unei localități în estul Ucrainei, regiunea Donețk

Rusia a anunţat sâmbătă că forţele sale au cucerit un sat în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, în timp ce Moscova continuă să avanseze încet pe câmpul de luptă, potrivit sinardaily.my.

Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele sale au „eliberat satul Sokil”, la circa 30 de kilometri nord-vest de oraşul Doneţk, capitala regiunii omonime a cărei anexare este revendicată de Moscova din septembrie 2022.

Forţele ruse, care profită de dificultăţile armatei ucrainene în a-şi completa efectivele şi a obţine mai multe arme şi muniţii din partea Occidentului, ocupă cu paşi mici teren în Ucraina. Kievul consideră că cele mai grele lupte au loc în prezent în regiunea Doneţk.

Putin reafirmă condițiile păcii

Vineri, preşedintele rus Vladimir Putin şi-a reiterat principala condiţie pentru pace: retragerea trupelor ucrainene din regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson. Pe lângă retragerea forţelor Kievului din cele patru regiuni, trebuie îndeplinite şi alte condiţii, care pot face obiectul unor discuţii detaliate în cadrul unei „posibile activităţi comune”, a adăugat Vladimir Putin, în timp ce îl primea pe prim-ministrul ungar Viktor Orban, pe care el a pretins că îl vede ca pe un reprezentant al Uniunii Europene, în pofida dezminţirii Bruxellesului.

Ungaria consideră preşedinţia semestrială a Uniunii Europene drept o misiune de pace, a declarat premierul Viktor Orban, în timp ce UE a respins imediat iniţiativa sa şi a subliniat că premierul Ungariei nu o reprezintă ca negociator cu Kremlinul.

Rusia și Ucraina se bat pentru Donețk cu pierderi grele

Militarii din Rusia și Ucraina sunt angajaţi în lupte grele în afara oraşului Donețk din estul Ucrainei, ambele părţi anunţând joi pierderi grele, relatează agenţia DPA.

Trupele loiale Moscovei încearcă să alunge armata ucraineană de pe poziţiile ei deţinute în suburbii, conform rapoartelor militare unanime din ambele ţări.

Oraşul Doneţk însuşi este controlat de separatiştii proruşi din 2014, dar armata ucraineană continuă să controleze mari părţi ale zonei cu acelaşi nume.

Rusia și Ucraina se bat pentru Donețk și au pierderi grele, rușii încercând să depresurizeze orașul de artileria ucraineană

Miercuri noapte, lupte au fost raportate în jurul satului Piski, situat la vest de fostul aeroport din Doneţk. Separatiştii au anunţat deja capturarea poziţiilor care au fost contestate ani de zile. Aceste declaraţii nu pot fi verificate independent.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă