22.8 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăInternaționalUngaria refuză vizita ministrului de externe german după criticile primite de Viktor...

Ungaria refuză vizita ministrului de externe german după criticile primite de Viktor Orban din partea Berlinului

Ungaria a anulat o rundă planificată de discuţii între şeful diplomaţiei de la Budapesta, Péter Szijjártó, şi ministrul de externe german, Annalena Baerbock, a anunţat MAE de la Berlin, potrivit Antena 3.

Refuzul Ungariei de a o mai primi pe Baerbock s-a produs exact când premierul Viktor Orban se afla la discuții cu Vladimir Putin, în vizita controversată pe care o face la Moscova.

Pe agenda lui Baerbock era prevăzută o deplasare la Budapesta pentru luni. Vizita va fi reprogramată pentru o dată ulterioară, a adăugat MAE german, care a spus că regretă decizia.

Ministerul de Externe german a transmis că „o discuţie personală serioasă şi onestă” între cei doi miniştri ar fi fost „foarte importantă”, în lumina vizitei-surpriză făcută vineri la Moscova de premierul ungar Viktor Orban.

Orban a fost primit vineri la Kremlin de preşedintele rus Vladimir Putin, cu care a avut discuţii de două ore şi jumătate, pe fondul criticilor puternice la adresa acestei vizite formulate de înalţi oficiali ai Uniunii Europene şi de lideri europeni.

Mai mulți oficiali ai UE au criticat și ei vizita premierului maghiar la Moscova

Mai mulţi oficiali ai UE au insistat asupra faptului că premierul ungar nu a avut un mandat oficial din partea UE pentru a negocia cu Rusia şi că vizita lui Orban la Moscova nu are nimic de-a face cu preluarea de către Ungaria, la începutul lunii iulie, a preşedinţiei semestriale a Consiliului UE.

Ungaria spune că a anulat vizita din „motive tehnice”

Ungaria spune că a anulat întâlnirea şefului diplomaţiei de la Budapesta cu omologul său german, programată pentru luni la Budapesta, din motive tehnice, nu politice, a anunţat sâmbătă Ministerul de Externe ungar, informează Reuters, potrivit Agerpres.

„Din cauza unei schimbări neprevăzute în calendarul ministrului, Ministerul de Externe a solicitat ca vizita să aibă loc la o dată ulterioară, sperăm în viitorul apropiat”, a transmis ministerul ungar. „Motivul este pur tehnic şi nu politic”, a adăugat sursa citată.

Ungaria va extrăda în Germania un neonazist găsit vinovat de negarea Holocaustului

O instanță din Ungaria a decis, marți, extrădarea în Germania a neonazistului Horst Mahler, transmite agenția MTI citată de Agerpres.

Mahler, un fost avocat german, a fost condamnat pentru negarea Holocaustului, a anunțat Curtea de Apel din Budapesta. El fusese reținut pe 15 mai la Sopron, în vestul Ungariei, pe baza unui mandat internațional de arestare.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă