15.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăFondurile de investitii, la vanatoare de actiuni

Fondurile de investitii, la vanatoare de actiuni

» Fondurile de investitii isi intensifica investitiile in preluari de companii sau de pachete de actiuni ale firmelor aflate in dificultate financiara, dar cu perspective pozitive de dezvoltare.

Desi pietele resimt in continuare impactul negativ al declinului financiar, administratorii fondurilor private de investitii au iesit la vanatoare de actiuni, profitand de contextul "generos" al pietei. Astfel, mizand pe dificultatea sau chiar pe imposibilitatea companiilor de a-si acoperi datoriile sau de a asigura capitalul curent de lucru, administratorii fondurilor private de investitii profita de contextul instabil al pietei generat de criza financiara, achizitionand pachete de actiuni ale firmelor care au perspective pozitive de dezvoltare. Pe de alta parte, managerii companiilor aflate in vizorul investitorilor decid sa vanda pachete din actiunile firmei pentru a iesi cu bine din criza.

"Am observat in Romania intensificarea interesului manifestat de fondurile private de investitii pentru mandatele de vanzare existente. Afacerile bine administrate, cu baze si perspective solide, isi mentin atractivitatea ca oportunitati de investitii. Avand alaturi partenerul de investitii corect, astfel de companii vor iesi din criza pe pozitii mai puternice", a declarat Hein van Dam, partener Deloitte Balcani. Potrivit acestuia, administratorii fondurilor de investitii sunt interesati in special de investitii medii.

Potrivit specialistilor, ultimele date din piata arata ca numai in ultimele luni au fost realizate tranzactii ale fondurilor de investitii in valoare de peste cateva sute de milioane de euro. De exemplu, SGAM Eastern Europe, fond privat de investitii administrat de Société Générale Asset Management, subsidiara a grupului Société Générale, a achizitionat recent un pachet de 36,25% din actiunile operatorului de servicii medicale private MedLife, in urma unei tranzactii  in valoare de 20 milioane euro. Un alt exemplu vine din partea firmei din domeniul farmaceutic LaborMed Pharma, administrata de fondul de investitii Advent International, care a preluat, in luna iulie a acestui an, intreg portofoliul de produse al producatorului de medicamente generice Ozone Bucuresti. La finele anului 2008, fondul privat de investitii  BAF – Romanian-American Enterprise Fund a preluat 75% din actiunile companiei specializate in tehnica frigului Frigotehnica, pentru 25 de milioane de euro.

De asemenea, intuind potentialul acestui gen de afaceri, Erste a plasat 10 milioane de  euro intr-un fond de private equity cu capital romanesc, inregistrat in Olanda, potrivit lui Florin Pogonaru, unul dintre promotorii fondului si presedinte al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
"De doi ani lucrez la acest proiect al unui fond de private equity cu capital romanesc. Urmarim sa investim in companii cu clienti solvabili, cu afaceri in Romania, dar care investesc si in regiune, de exemplu, in Balcani", a spus Pogonaru, precizand ca investitia medie in fiecare plasament se va cifra la 4,5 milioane de euro.

Cele mai citite

Universitatea Craiova – „U” Cluj, în finala barajului pentru Conference League. „Șepcile Roșii” au învins Oțelul

Ultima echipă care va reprezenta România în cupele europene se va decide dintre Universitatea Cluj și Universitatea Craiova, după ce formația antrenată de Ioan...

Loviturile Rusiei asupra regiunii ucrainene Harkov au făcut cel puțin 11 morți

Rusia a lovit duminică o stațiune aglomerată de la marginea celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina și a atacat, de asemenea, satele...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...
Ultima oră
Pe aceeași temă