30.5 C
București
luni, 24 iunie 2024
AcasăInternaționalElicopterul președintelui iranian Raisi nu a fost încă găsit! Mesajul transmis de...

Elicopterul președintelui iranian Raisi nu a fost încă găsit! Mesajul transmis de ayatollahul Khamenei

Televiziunea de stat de la Teheran difuzează rugăciuni, în timp ce echipele de salvatori efectuează căutări în nord-vestul Iranului pentru a găsi elicopterul prăbușit la bordul căruia se aflau preşedintele Ebrahim Raisi şi ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian. În acest moment, stare de sănătate a acestora este incertă, transmit agenţiile internaţionale de presă, citate de Agerpres.

Ultima poziţie a elicopterul dispărut într-o zonă muntoasă este cunoscută cu aproximaţie, respectiv pădurea Dizmar din apropierea oraşului Varzaghan, dar căutările sunt îngreunate de condiţiile meteo nefavorabile, în special ceaţă densă, a declarat la televiziunea de stat ministrul iranian de interne Ahmed Vahidi, care a mai spus că au existat unele contacte cu ocupanţii elicopterului, fără a oferi detalii.

Ministrul de interne a confirmat o „aterizare forţată” a respectivului elicopter, dar a evitat să confirme şi faptul că preşedintele Raisi se afla la bordul aparatului, deşi relatările din mass-media converg în această direcţie. Între timp, inclusiv televiziunea de stat iraniană a transmis, potrivit AFP, că „un accident a survenit cu elicopterul care transporta preşedintele””în regiunea Jofa.

Un oficial iranian neprecizat, care a vorbit agenţiei Reuters cu condiţia anonimatului, a declarat că elicopterul în care se afla preşedintele s-a „prăbuşit” în munţi şi că vieţile celor de la bord – confirmând că printre ei se află şi ministrul de externe – sunt în pericol. „Avem încă speranţe, dar informaţiile care vin de la locul prăbuşirii sunt foarte îngrijorătoare”, a indicat acest oficial.

Potrivit relatărilor din mass-media, două din convoiul de trei elicoptere care transportau oficiali iranieni într-o vizită în nord-vestul ţării au aterizat fără probleme în oraşul Tabriz, nu însă şi elicopterul la bordul căruia se aflau preşedintele Ebrahim Raisi, ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian şi guvernatorul regiunii vizitate.

Delegaţia preşedintelui vizitase provincia Azerbaidjanului de Est, unde a fost inaugurat un baraj la frontiera azeră, în cadrul unei ceremonii la care a participat şi preşedintele azer Ilham Aliev.

Televiziunea de stat iraniană a difuzat primele imagini din zona unde ar fi survenit accidentul de elicopter, arătând membri ai Semilunei Roşii deplasându-se printr-o ceaţă densă. În alte imagini difuzate de aceeaşi televiziune sunt transmise rugăciuni pentru sănătatea preşedintelui aflate în desfăşurare în mai multe moschei, inclusiv în moscheea din oraşul sfânt Mashhad.

Mesajul ayatollahul Ali Khamenei

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că naţiunea „trebuie să se roage” pentru Ebrahim Raisi, a relatat televiziunea de stat IRIB. „Poporul iranian nu trebuie să-şi facă griji, nu va exista nicio perturbare în activitatea ţării”, a adăugat el.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

OUT din primul tur. Sorana Cîrstea părăsește turneul de la Eastbourne

Sorana Cîrstea (29 WTA) a fost eliminată de Anhelina Kalinina (44 WTA) în prima rundă a turneului WTA 500 de la Eastbourne. Kalinina, venită din...

UE sprijină planul de înghețare a activelor pentru a ajuta Ucraina, stârnind furia Ungariei

Guvernele Uniunii Europene au convenit să utilizeze 1,4 miliarde de euro (1,50 miliarde de dolari) din profiturile provenite din activele rusești înghețate pentru arme...

Miliardarul Elon Musk a devenit tată pentru a 12-a oară

Miliardarul Elon Musk a devenit tată pentru a 12-a oară! Fondatorul Tesla, în vârstă de 52 de ani, a primit în liniște un nou membru...
Ultima oră
Pe aceeași temă