24.6 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSănătateSăptămâna Europeană a Biotehnologiei 2023, marcată și în România

Săptămâna Europeană a Biotehnologiei 2023, marcată și în România

Săptămâna Europeană a Biotehnologiei (25 septembrie- 1 octombrie) marchează anual progresul științific în domeniul biotehnologiei. Prima Săptămână Europeană a Biotehnologiei a avut loc în 2013 și a celebrat cea de-a 60-a aniversare a descoperirii moleculei de ADN (în 1953).

Conform definiției Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) , “biotehnologia reprezintă aplicarea științei și tehnologiei la organismele vii, precum și la părți, produse și modele ale acestora, pentru a modifica materiale vii sau nevii pentru producție de cunoștințe, bunuri și servicii.”

“Aplicarea biotehnologiei în medicină determină dezvoltarea medicamentelor biologice și biosimilare, cu beneficii deosebite pentru pacienți. Produsele biologice inovative sunt medicamente obținute din organisme vii, prin procese de fabricație extrem de complexe. Medicamentele biologice inovative includ o mare varietate de produse, cum ar fi terapii celulare și genice, anticorpi monoclonali și vaccinuri. Ca urmare a progresului medical, multe dintre boli pot fi prevenite, iar numeroase decese pot fi evitate prin diagnosticarea și tratarea la timp”, se precizează într-un comunicat de presă transmis cotidianului național “România liberă”.

Asociația Local American Working Group (LAWG) celebrează anual Săptămâna Europeană a Biotehnologiei printr-o serie de activități dedicate. Astfel, România se alătură altor state europene care marchează această săptămână a inovației și biotehnologiei.

“Astăzi, la nivel mondial, viețile a peste 350  de milioane de pacienți cu infarct miocardic, accident vascular cerebral, cancer, scleroză multiplă, diabet, astm bronșic sever sau boli autoimune au fost salvate sau îmbunătățite datorită medicamentelor biologice. De asemenea, biotehnologia a revoluționat și diagnosticarea bolilor cu predispoziție genetică, un pas  deosebit de important în medicina modernă”, mai arată sursa citată.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Stația STB Drumul Mătăsii funcționează pe alt amplasament

Stația de autobuz „Drumul Mătăsii” funcționează pe alt amplasament, anunță Societatea de Transport București (STB). “Începând de astăzi, 21.05.2024, de la ora 11:00, stația de...

Daniel Niculae se desparte de Rapid. “Contractul lui nu va mai fi prelungit”

Contractul lui Daniel Niculae la Rapid nu va fi prelungit, anunță Victor Angelescu, acționar minoritar al clubului din Giulești. "Daniel Niculae este preşedintele clubului până...

Poliția ungară l-a arestat pe căpitanul unei nave implicată într-o coliziune pe Dunăre

Poliţia ungară a anunţat luni că l-a arestat pe căpitanul unei nave de croazieră sub pavilion elveţian implicată într-o coliziune pe Dunăre cu o...
Ultima oră
Pe aceeași temă