1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSănătateSăptămâna Europeană a Biotehnologiei 2023, marcată și în România

Săptămâna Europeană a Biotehnologiei 2023, marcată și în România

Săptămâna Europeană a Biotehnologiei (25 septembrie- 1 octombrie) marchează anual progresul științific în domeniul biotehnologiei. Prima Săptămână Europeană a Biotehnologiei a avut loc în 2013 și a celebrat cea de-a 60-a aniversare a descoperirii moleculei de ADN (în 1953).

Conform definiției Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) , “biotehnologia reprezintă aplicarea științei și tehnologiei la organismele vii, precum și la părți, produse și modele ale acestora, pentru a modifica materiale vii sau nevii pentru producție de cunoștințe, bunuri și servicii.”

“Aplicarea biotehnologiei în medicină determină dezvoltarea medicamentelor biologice și biosimilare, cu beneficii deosebite pentru pacienți. Produsele biologice inovative sunt medicamente obținute din organisme vii, prin procese de fabricație extrem de complexe. Medicamentele biologice inovative includ o mare varietate de produse, cum ar fi terapii celulare și genice, anticorpi monoclonali și vaccinuri. Ca urmare a progresului medical, multe dintre boli pot fi prevenite, iar numeroase decese pot fi evitate prin diagnosticarea și tratarea la timp”, se precizează într-un comunicat de presă transmis cotidianului național “România liberă”.

Asociația Local American Working Group (LAWG) celebrează anual Săptămâna Europeană a Biotehnologiei printr-o serie de activități dedicate. Astfel, România se alătură altor state europene care marchează această săptămână a inovației și biotehnologiei.

“Astăzi, la nivel mondial, viețile a peste 350  de milioane de pacienți cu infarct miocardic, accident vascular cerebral, cancer, scleroză multiplă, diabet, astm bronșic sever sau boli autoimune au fost salvate sau îmbunătățite datorită medicamentelor biologice. De asemenea, biotehnologia a revoluționat și diagnosticarea bolilor cu predispoziție genetică, un pas  deosebit de important în medicina modernă”, mai arată sursa citată.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Premierul Ciolacu s-a întâlnit cu secretarul general al ONU

Premierul Marcel Ciolacu, aflat în vizită la New York, s-a întâlnit cu secretarul general al ONU, António Guterres. Întâlnirea de la sediul ONU a avut...

Congresul american nu a adoptat un pachet financiar masiv pentru Ucraina și Israel

Congresul american a eşuat miercuri în adoptarea unui pachet financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari reclamat cu insistenţă de preşedintele Joe Biden,...

Ministrul britanic al imigrației, Robert Jenrick, a demisionat miercuri

Ministrul britanic al imigrației, Robert Jenrick, a demisionat miercuri, a declarat ministrul de interne James Cleverly, după ce guvernul a publicat un proiect de...
Ultima oră
Pe aceeași temă