Subvenţiile pentru porci, de care ar beneficia şi fiul lui Liviu Dragnea, mare fermier în Teleorman, au fost incluse şi într-un proiect de lege. Pesediștii și-au plagiat propriul guvern

de Mircea Marian , 21 martie 2017 - stire actualizata la ora 15:40, 21 martie 2017
Subvenţiile pentru porci, de care ar beneficia şi fiul lui Liviu Dragnea, mare fermier în Teleorman, au fost incluse şi într-un proiect de lege. Pesediștii și-au plagiat propriul guvern

Deși, în ianuarie, Ministerul Agriculturii a inițiat o ordonanță de urgență prin care propunea subvenționarea porcilor, în februarie inițiativa a fost preluată de 16 parlamentari PSD. 

Proiectul de lege propus de aceştia vine în contextul în care presa a arătat, recent, că fiul lui Liviu Dragnea deține, printre altele, o fermă de porci, la Salcia. Printre politicienii care au semnat proiectul se află un deputat din Alba, Ioan Dîrzu, considerat un apropiat al liderului PSD. 

Plafon de 2,5 milioane de euro

Grupul deputaților și senatorilor PSD a preluat cu copy-paste pasaje întregi din expunerea de motive a propriului guvern, dar a modificat detaliile tehnice din proiectul de ordonanță.


Citește și: Fiul lui Liviu Dragnea face afaceri cu porci, iar Guvernul susține financiar asemenea afaceri. Cum explică Ministerul Agriculturii această coincidență

Ministerul Agriculturii a prezentat, duminică, o serie de explicații pentru faptul că susține financiar crescătorii de porci, în condițiile în care unul dintre crescători este fiul lui Liviu Dragnea - liderul PSD și al Camerei Deputaților... citește mai departe aici ...

„În domeniul agriculturii și al creșterii animalelor concurenţa cu produse din afara ţării a avut influenţe negative în valorificarea produselor obținute. Acestui context i s-au adăugat și disfuncționalitățile pieței, care periclitează existența unei economii funcționale și echitabile în aceste sectoare confruntate și în prezent cu dificultăți legate de pierderile de venit ale producătorilor, cauzate de perturbările înregistrate pe piață: embargoul impus de Federația Rusă la începutul anului 2014, seceta severă din anii 2015 și 2016, care a condus la creșterea costurilor input-urilor în cadrul exploatațiilor agricole”, este explicația reluată cuvânt cu cuvânt atât în expunerea de motive a parlamentarilor, cât și în nota de fundamentare a Executivului.

Spre deosebire de ordonanţa Ministerului Agriculturii, proiectul celor 16 parlamentari PSD este mult mai clar în ceea ce privește ajutoarele care se vor acorda. Astfel, suma totală a subvenției pentru porci ar urma să fie, în 2017, de 86 de milioane de euro, iar programul ar trebui să fie limitat la perioada în care, teoretic, PSD se va afla la guvernare: 2017-2020.

O prevedere diferită în proiectul de lege, față de proiectul de ordonanță inițiat de Guvern, este că de această subvenție nu vor beneficia „întreprinderile considerate în dificultate financiară”. Un producător poate primi maximum 2,5 milioane de euro.


Citește și: Sabin Orcan: Cum lucrează Guvernul Grindeanu pentru bunăstarea românilor, începând cu aceea a familiei Dragnea

Sabin Orcan a explicat duminică seară, în emisiunea X-Press de la B1 Tv, cum lucrează Guvernul Grindeanu pentru bunăstarea românilor, dar începând cu bunăstarea familiei lui Liviu Dragnea... citește mai departe aici ...

 
Porcii de la Tel Drum, transferați la Dragnea jr.

Presa a arătat, recent, că fiul liderului PSD este proprietarul unei ferme de porci, la Salcia. Potrivit Hotnews, în anii 2014-2015, Dragnea jr a cumpărat mai multe firme care numai în anul 2015 au avut cifre de afaceri de 20 milioane de euro. În aprilie 2014, ferma de porci ajunge de la Tel Drum în proprietatea fiului lui Liviu Dragnea, dar trece mai întâi printr-un fel de intermediar, astfel încât la prima vedere nu se vede cum firma abonată la contracte de asfaltare în Teleorman transfera o afacere prosperă.

În campania electorală, președintele PSD era foarte îngrijorat de situația cărnii de porc din România. „Exportăm 20 de mii de tone, importăm 230 de mii de tone, adică exportăm 30 milioane de euro, încasăm 30 de milioane de euro din export și plătim peste 350 de milioane de euro – deci românii duc în afara țării 350 de milioane de euro ca să mancăm de Crăciun carne de porc din Germania, din Olanda, din Ungaria. Nu putem să mâncăm carne de porc din România, aici suntem?! Programul nostru este ca 8 ani de zile să fie ajutor pentru îngrășare, 10 mii de euro anual pentru fermele cu 200 de capete“, a spus el, la 26 octombrie.

De fapt, porcii crescuți la ferma lui Dragnea junior sunt tot din Germania sau Olanda, întrucât, după cum explica ministrul Agriculturii, Petre Daea, în România nu există maternitate pentru porcușori. „Nu avem capacitatea de a crește purcei. Nu avem maternitate”, a explicat ministrul Agriculturii.  

Loading...

Comentarii

 • escobar

  22 martie 2017 10:36

  Smithfield =fostul Comtim Timis PRODUCE o TREIME din carnea de porc din tara....SUBVENTIA pe care PSD vrea sa o dea este de fapt O SUBVENTIE pentru carnea de porc din Ungaria6Gremania etc. de unte se aduc "porcii mici pt. ingrasare".....daca pe un "porcusor" de 25KG se plateste 300 lei=RON pentru ca apoi sa-l ingrasi si sa-l vinzi la 100-110kg de ce RENTABILITATE poti sa mai vorbesti....anul trecut s-a ajuns in situatia ca "in viu" sa se vanda porci cu 5-6 lei pe KG.....in loc sa STIMULEZI "MATERNITATILE ROMANESTI" subventionezi marfa altora....cat de PROST trebuie sa fi si mai mult sa DUBLEZI proiectul de lege al guvernului cu unul "mai barou" !!!!!....aveti exemplul in tara de "organizare-functionare"=TIMIS dar mai sunt cred ca la Sibot si in nordul tarii si in loc sa faci ceva DURABIL si IN PERSPECTIVA,te "invarti dupa umbra plopului"!!!!

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  21 martie 2017 14:00

  Nu este in regula ca de subventiile pentru porci beneficiaza si familia Dragnea.

  raspunde comentariului
 • ion ion

  21 martie 2017 12:54

  Numai un porc precum MM putea scrie asemenea minciuni despre porcii, cei din aceiasi rasa se cunosc bine.Bun soricul de la binom se pare ca la Salcia nu a avut acces.

  raspunde comentariului
 • Kuminecăcăturile Gemene

  21 martie 2017 7:38

  Cum la care porci se referă? Porcus Pisderus Vulgaris, întreaga specie... cu 911 trepte sub rasa superioară, Homo Arianus Repetentus...

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  21 martie 2017 6:42

  Povestea este atat de incalcita, incat nu mai stii la care porci se refera.

  raspunde comentariului
 • Ecce Sacrificace

  21 martie 2017 0:27

  Maroniu, cacaniu și hemoragiu?

  raspunde comentariului
 • Kurrupt

  20 martie 2017 22:40

  A sosit momentul pentru democrăcănarea decisivă.. Să ne tehnocrăcănăm în piață și să dăm jos porcii de pisderi! Facem la defilare un morcov tricolor uriaș în toate culorile kurcubeului.

  raspunde comentariului
 • gancea

  20 martie 2017 22:38

  Mi se pare mie sau in turma aia de porci unul dintre ei,este mult mai mare decit ceilalti ??????

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design