14.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăMediuProtejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost votată marți, 23 aprilie 2024, în unanimitate, de comisiile reunite pentru Mediu și pentru Păduri ale Senatului, potrivit adevarul.ro.

De asemenea, comisiile reunite au votat tot cu unanimitate pentru protejarea și conservarea arborilor remarcabili din Fondul Forestier Național prin noul Cod Silvic, după ce, acum două săptămâni, Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde a obținut, printr-o asumare instituțională fără precedent, susținerea oficială a Ministerului Mediului pentru aceștia.

Ultimul pas pentru ca acest proiect lăudabil să devină realitate este votul în plen.

„Sperăm ca votul în plen să fie cât mai repede, încă nu s-a stabilit o dată anume”, precizează Alex Găvan, fondator al Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde.

Ministerul Mediului susține oficial demersul, alături de parlamentari din tot spectrul politic. Centura Verde București-Ilfov (www.centuraverde.ro) este un proiect de sănătate publică cu o puternică componentă socială și antipoluare, cât și de reducere a efectelor schimbărilor climatice, parte a unei soluții de sistem ce presupune și o semnificativă componentă de mediu.

Astfel, în contextul poluării dramatice din București și al tăierilor îngrijorătoare de păduri din jurul Capitalei, peste 150 de organizații neguvernamentale, grupuri civice și persoane publice, reunite într-un demers apolitic sub umbrela Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde și având sprijinul Administrației Prezidențiale, au venit în întâmpinarea politicienilor și a autorităților cu Memorandum-ul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor.

Documentul, în șapte puncte, conține amendamentele la noul Cod Silvic, care sunt menite să protejeze pădurile din Ilfov, fiind piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, având în plan crearea de centuri verzi pentru alte orașe, cât și soluții atât la poluarea din București și județ, dar și la cea din restul țării.

Printre ele se numără realizarea și adoptarea unui plan integrat al Primăriei Municipiului București și Consiliului Județean Ilfov pentru combaterea poluării sau includerea subiectului legat de poluarea aerului din București și alte orașe pe agenda Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Înaintată inițial către Parlament acum peste un an, la 12 aprilie 2023, sub forma unui proiect de lege, Centura Verde a avut mai întâi un parcurs pozitiv, reușind să atragă co-inițiatori de la toate partidele.

Până acum, la comisiile anterioare din Camera Deputaților, forul decizional, proiectul a obținut de fiecare dată unanimitate. De asemenea, în prealabil, proiectul a fost adoptat cu unanimitate de către Senat și tot cu unanimitate a trecut de comisiile acestuia.

Însă blocajul de la ultima comisie, cea pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară și Servicii Specifice, blocaj ce a însumat aproape jumătate din vârsta pe care o are demersul, a făcut ca inițiativa să fie ajunsă din urmă de noul cod silvic, a cărui adoptare, fiind jalon în PNRR, este estimată pentru actuala sesiune parlamentară.

„Pădurea din preajma orașelor înseamnă mult mai mult decât cherestea sau valoarea lemnului în bani. Infinit mai mult. Pădurea înseamnă oxigen. Înseamnă Viață. Pădurea înseamnă sănătate, inclusiv mintală. Înseamnă terapie și vindecare pentru o societate din ce în ce mai alienată de pierderea conexiunii și abandonarea omului care o alcătuie. Pădurea e conținere. Pădurea e iubire”, mai spune Alex Găvan.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat Ministerul Muncii: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale

Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale iar formula care va fi stabilită va ţine cont, printre altele, de nivelul...

Ministrul german al economiei Robert Habeck susține strategia de a investi în combinate siderurgice

Ministrul german al economiei Robert Habeck a justificat miliardele de euro investite de ţara sa în fabrici de oţel verde prin nevoia de a...

Momente emoționante pe Anfield! Jurgen Klopp s-a despărțit de FC Liverpool cu o victorie

FC Liverpool a câştigat cu scorul de 2-0 în faţa lui Wolverhampton și a terminat pe poziția a treia în Premier League. La ultimul...
Ultima oră
Pe aceeași temă