20 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSocialInovație pe piața muncii: munca fără contract

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face acest lucru pe o platformă de tip marketplace, din care va putea alege din 25 de activităţi casnice precum curăţenia locuinţelor, întreţinerea spaţiilor verzi, călcatul rufelor sau plimbatul câinilor, potrivit zf.ro.

„Platforma electronică destinată beneficiarilor şi prestatorilor de activităţi casnice, care introduce un concept nou pe piaţa muncii, este funcţională şi poate fi accesată pe adresa tichete.anofm.ro. Conceptul presupune achiziţionarea tichetelor cu care pot fi remunerate persoanele care desfăşoară activităţi ocazionale în gospodărie. Tichetele sunt purtătoare de beneficii de asigurări sociale şi de sănătate. Astfel, lucrătorii beneficiază de servicii medicale decontate, contribuţiile lor fiind valorificate şi la pensie”, a transmis Ministerul Muncii.

Aşadar, platforma facilitează interacţiunea dintre beneficiar şi muncitor. Beneficiarii pot posta în secţiunea „Marketplace” serviciile pentru care caută personal, iar prestatorii pot pune serviciile pe care le pot oferi.

Tichetele sunt purtătoare de beneficii de asigurări sociale şi de sănătate, astfel că lucrătorii beneficiază de servicii medicale decontate, contribuţiile lor fiind valorificate şi la pensie.

„Muncitorii care iau contracte pe această platformă beneficiază de asigurări de pensie şi sănătate, dacă iau puţin 85 de tichete de activităţi casnice, respectiv 1.275 de lei/lună. Din valoarea de 15 lei a unui tichet, 3 lei reprezintă contribuţiile necesare prestatorului pentru a beneficia de asigurarea de pensie şi sănătate, fără să fie nevoie de un contract de muncă între părţi”, scrie Ministerul Muncii.

De altfel, una dintre condiţiile folosirii acestei platforme este că volumul de muncă zilnic nu poate să depăşească 12 ore pentru un adult şi 6 ore pentru cei cu vârste cuprinse între 16-18 ani.

Printre activităţile casnice care pot fi contractate în platformă sunt:

 • aranjarea şi servirea mesei;
 • curăţarea/întreţinerea piscinei;
 • curăţenia/igienizarea locuinţei;
 • călcatul rufelor;
 • debarasarea şi spălarea vaselor;
 • hrănirea/îngrijirea animalelor de companie,
 • plimbarea animalelor de companie;
 • prepararea hranei;
 • plantarea pomilor/arbuştilor;
 • plantarea răsadurilor;
 • realizarea cumpărăturilor pe bază de listă;
 • recoltarea fructelor şi legumelor;
 • spălarea covoarelor;
 • spălarea geamurilor şi a tâmplăriei;
 • spălarea rufelor;
 • spălarea şi curăţarea autovehiculelor;
 • strângerea resturilor vegetale din natură.

  Persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activitățile casnice

  Ministerul Muncii anunță că platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și poate fi accesată pe adresa tichete.anofm.ro. Prin aceasta se atinge jalonul 397 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

  Platforma electronică este funcțională și poate fi accesată pe adresa tichete.anofm.ro.
  „Conceptul presupune achiziționarea tichetelor cu care pot fi remunerate persoanele care desfășoară activități ocazionale în gospodărie.
  Tichetele sunt purtătoare de beneficii de asigurări sociale și de sănătate. Astfel, lucrătorii beneficiază de servicii medicale decontate, contribuțiile lor fiind valorificate și la pensie”, precizează ministerul.

  Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ministrul german al economiei Robert Habeck susține strategia de a investi în combinate siderurgice

Ministrul german al economiei Robert Habeck a justificat miliardele de euro investite de ţara sa în fabrici de oţel verde prin nevoia de a...

Momente emoționante pe Anfield! Jurgen Klopp s-a despărțit de FC Liverpool cu o victorie

FC Liverpool a câştigat cu scorul de 2-0 în faţa lui Wolverhampton și a terminat pe poziția a treia în Premier League. La ultimul...

VIDEO. Percheziții într-un dosar privind trafic de droguri, în Timiș

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii DIICOT, pun în aplicare, astăzi, 24 de mandate de percheziţie domiciliară în judeţul...
Ultima oră
Pe aceeași temă