Guvernul a aprobat înființarea structurii Avocatul Copilului

Guvernul a aprobat, miercuri, înființarea structurii Avocatul Copilului, ca o componentă distinctă în cadrul instituției Avocatul Poporului, a anunțat un comunicat al Executivului.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 11.10.2017 - 19:52

Guvernul a aprobat, miercuri, înființarea structurii Avocatul Copilului, ca o componentă distinctă în cadrul instituției Avocatul Poporului, a anunțat un comunicat al Executivului.

Noua structură se va ocupa exclusiv de protecția drepturilor copilului.

Executivul a adoptat miercuri un proiect de lege care modifică și completează Legea 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului și care dă posibilitatea copiilor să facă plângeri direct Avocatului Copilului.

"Până acum, problematica drepturilor copilului era inclusă într-un domeniu mai larg care viza copiii, familia, tinerii, pensionarii și persoanele cu handicap", se spune în comunicat.

Guvernul precizează că noua structură va putea primi și soluționa plângerile individuale făcute de copii sau de reprezentanți ai acestora față de instituții publice din domeniul sănătății, educației și protecției speciale a copilului. Ulterior, Avocatul Copilului va verifica instituțiile publice reclamate. În plus, acesta va realiza studii/evaluări pentru a stabili gradul în care autoritățile administrației publice centrale sau locale, dar și specialiștii sau persoanele fizice din România respectă drepturile copilului.

Actul normativ prevede înființarea a 18 noi posturi în cadrul noii structuri, începând cu 1 ianuarie 2018, dintre care patru posturi în aparatul central al Avocatului Poporului și câte un post pentru fiecare birou teritorial. Persoanele respective vor instrumenta exclusiv dosarele și cazurile care vizează problematica drepturilor copilului, se mai spune în comunicat.

"Prin adoptarea acestui act normativ, Guvernul respectă recomandarea de țară făcută României de Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului de la Geneva, având în vedere că instituția Avocatului Poporului este organizată și funcționează în conformitate cu Principiile de la Paris, conform cărora statele membre sunt încurajate să creeze sau să consolideze instituțiile naționale, cărora să le confere un mandat cât mai amplu posibil în promovarea și protecția drepturilor omului", a explicat comunicatul Executivului.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...