24.6 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSportPensiile speciale pentru aleși, aviz favorabil pe furiș

Pensiile speciale pentru aleși, aviz favorabil pe furiș

UPDATE 17:57  Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei, a declarat, miercuri, că este o greşeală din partea şefului Comisiei de statut, Bogdan Niculescu Duvăz (PSD), că nu a făcut publică şedinţa în care s-a modificat legea pensiilor parlamentare, deoarece “lucrurile făcute în spaţii închise, obscure generează nemulţumiri”, informează Mediafax.

Dacă preşedintele comsiei şi comisia s-a întrunit fără să respecte procedurile pe care noi le-am stabilit la Camera Deputaţilor aveţi tot dreptul să-l întrebaţi pe preşedintele Comisiei. Mie mi se pare lipsit de respect ca să aprobi Regulamentul Camerei Deputaţilor, să fii deputat şi să încalci propriile tale decizii. Mie mi se părea normal ca domnia sa să vă anunţe din timp şi să fiţi prezenţi din timp la o discuţie atât de sensibilă“, a spus Zgonea care a adăugat că, personal, nu are ce sancţiuni să dispună.

UPDATE 17:15  Liviu Dragnea, preşedintele interimar al PSD, a declarat că nu este mulţumit de modificările aduse proiectului pensiilor parlamentarilor, dar există “un hăţiş birocratic” care împiedică respingerea cu totul a legii, astfel încât noile prevederi sunt mai bune decât forma iniţială a legii, anunță Mediafax.

Suntem într-un hăţiş birocratic din cauza procedurilor. Este un termen de 30 de zile în care trebuie să se dea răspuns la cererea de reexaminare a preşedintelui. Dacă se respinge cererea de reexaminare, este şi mai bine, între ghilimele, rămâne forma iniţială a legii. Dacă se adoptă modificările propuse în comisie este puţin mai…“, a spus Dragnea care a adăugat că “Nu, nu sunt mulţumit“.

***

Comisia pentru Statut s-a întâlnit, marți seara, și a dat aviz favorabil proiectului de lege privind pensiile speciale, informează Mediafax. Comisia a stabilit că aleşii care au avut minimum un an de mandat – nu 6 luni cum era iniţial – vor primi pensii speciale şi că deputaţii şi senatorii au dreptul la aceste pensii la încetarea mandatului şi dacă nu sunt realeşi. Controversatul proiect de lege fusese retrimis de președintele Iohannis la Parlament pentru reanalizare.

Potrivit raportului suplimentar întocmit de Comisie marţi, deputaţii şi senatorii care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare vor avea dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeși pentru un nou mandat. Deputații și senatorii beneficiază de indemnizația pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare.

Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un an de activitate parlamentară.

Nu beneficiază de indemnizația pentru limită de vârstă deputații și senatorii care au fost condamnați definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracțiuni de corupție prevăzută la art. 289 – 291 din Legea Codului Penal.

Comisia de Statut a introdus şi alte infrancţiuni pentru care deputaţii şi senatorii, dacă au fost condamnaţi, nu vor beneficia de pensii speciale, şi anume pentru infracțiunile prevăzute la art. 254 – 257, adică pentru ultraj, tulburarea de posesie, distrugere calificată, distrugere în culpă.

Legea pensiilor pentru parlamentari se află în faza de reexaminare la Camera Deputaţilor, după ce preşedintele Iohannis a respins promulgarea ei. Comisia de Statut a analizat în urmă cu două săptămâni cererea de reexaminare, fără a ţine cont de mare parte din recomandările şefului statului.

 

 

 

 

Cele mai citite

Cum să alegi o florărie online de încredere și să te bucuri de servicii de calitate 

În lumea digitală de astăzi, alegerea unei florării online de încredere poate fi o provocare. Cu o mulțime de opțiuni disponibile, cum vei putea...

Franța, deschisă ca EAU să investească în industriile sale de energie nucleară și de inteligență artificială

Franța este deschisă ca Emiratele Arabe Unite să investească în industriile sale de energie nucleară și de inteligență artificială, a declarat marți ministrul său...

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, vizită de lucru în Germania și Spania

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a efectuat, în perioada 16 - 19 mai 2024, o vizită de lucru în Republica Federală...
Ultima oră
Pe aceeași temă