26.1 C
București
sâmbătă, 6 iulie 2024
AcasăSportNegocieri la Pentagon: România va cumpăra avioane F-16 noi

Negocieri la Pentagon: România va cumpăra avioane F-16 noi

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat ieri, la o reuniune cu ziariştii, că preşedintele Traian Băsescu şi secretarul american al Apărării, Leon Panetta, au discutat la Pentagon despre achiziţionarea de către România de avioane de luptă F-16 noi, nu la mâna a doua, aşa cum se profilase până acum.

Mai mult, Gitenstein a confirmat că este de dorit o coordonare între România, Bulgaria şi Croaţia pentru cumpărarea aparatelor de luptă, situaţie în care liniile de producţie de la Lockheed Martin ar rămâne deschise, iar costul avioanelor ar scădea.

Cu toate acestea, diplomatul a recunoscut că un eventual acord va trebui să fie unul bilateral, între Bucureşti şi Washington, pentru că, în cele din urmă, România va trebui să devină proprietara avioanelor F-16. În altă ordine de idei, Mark Gitenstein a mai declarat ieri că s-a convenit ca Bechtel să construiască o parte din Autostrada Transilvania: „Există o înţelegere: Bechtel va construi o parte din autostradă, aceasta este înţelegerea. Bechtel este fericită de înţelegere, deci guvernul american este fericit. Guvernul român este mulţumit de înţelegere. Desigur, nu am nimic altceva de adăugată”.

Ambasadorul SUA nu a dorit totuşi să comenteze declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la contractul cu Bechtel şi nici solicitarea PSD de sesizare a procurorului SUA.

Cererea fusese înaintată public de purtătorul de cuvânt al departamentelor PSD, Olguţa Vasilescu: „Traian Băsescu a declarat în SUA că Autostrada Bechtel nu se mai construieşte pentru că s-a încheiat un contract în care ambii parteneri au vrut să fure şi că Banca Mondială ar fi trebuit să recomande României să nu facă acest contract, dar a tăcut şi acum vrea să dea lecţii. Dată fiind gravitatea acestor declaraţii, departamentele PSD lucrează deja la două scrisori, adresate ambasadorului SUA, Mark Gitenstein, şi companiei Bechtel”, a spus senatoarea social-democrată.

Vasilescu a mai cerut ca managerii de la Bechtel să fie pedepsiţi penal, dacă se dovedeşte că statul român a fost furat de compania americană. Dacă responsabilii de la Bechtel nu vor avea nici o reacţie la sesizările PSD, conducerea partidului se va adresa la DNA, unde va reclama presupusul furt.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la întâlnirea de la Washington cu reprezentanţii comunităţii româneşti, că Banca Mondială ar fi trebuit să recomande României să nu facă acest contract cu firma Bechtel, dar „a tăcut şi acum vine să dea oarecare lecţii”.

Băsescu a mai afirmat că acel contract s-a atribuit fără licitaţie şi s-a ajuns ca în România să se construiască cea mai scumpă autostradă din lume. La momentul încheierii contractului, nici Banca Mondială, nici BEI sau BERD nu au atras atenţia autorităţilor române să nu încheie un astfel de act, după cum a precizat Băsescu.

STUDIU GMF

Ce cred românii despre SUA

Barack Obama are o cotă de susţinere a politicilor sale de 68% în România, faţă de numai 54% în ţara sa. Cota a crescut cu 10% în ultimii doi ani, conform studiului Transatlantic Trends 2011, comandat de German Marshall Fund.

Analiza mai relevă că relaţia României cu SUA este considerată de 58% din români mai importantă decât cu statele asiatice, inclusiv China, care este însă percepută ca o importantă oportunitate economică.

Cele mai citite

Minoritățile sexuale, vinovate de fertilitatea scăzută. Declarația controversată a unui demnitar european

Martina Šimkovičová, ministrul slovac al Culturii, a afirmat într-un interviu că minoritatea LGBTQ+ este responsabilă pentru scăderea ratei fertilității din Europa. Aceste declarații au...
00:03:06

Biden se încăpățânează să-și apere candidatura în cadrul unui interviu crucial

Președintele american Joe Biden și-a apărat hotărât și uneori cu dificultate acuitatea mentală și capacitatea de a guverna țara pentru un al doilea mandat,...

Întâlnirea Tinerilor Ortodocși, Ploiești: Luați-L pe Iisus Hristos drept călăuză! Nu vă va dezamăgi!

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis un mesaj, sâmbătă, celor peste 500 de participanţi la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Arhiepiscopia Bucureştilor, găzduită de...
Ultima oră
Pe aceeași temă