32.2 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăVideoBiden se încăpățânează să-și apere candidatura în cadrul unui interviu crucial

Biden se încăpățânează să-și apere candidatura în cadrul unui interviu crucial

Președintele american Joe Biden și-a apărat hotărât și uneori cu dificultate acuitatea mentală și capacitatea de a guverna țara pentru un al doilea mandat, în cadrul unuia dintre cele mai importante interviuri din cariera sa politică, vineri la ABC.

„Nimeni nu este mai calificat decât mine” pentru a „câștiga” alegerile, a afirmat liderul de 81 de ani în cadrul acestui interviu de aproximativ douăzeci de minute, negând realitatea sondajelor care îl situează în mare dificultate în fața lui Donald Trump.

În timpul discuției sale cu jurnalistul George Stephanopoulos, crucială pentru menținerea candidaturii sale, președintele a evitat în repetate rânduri întrebarea dacă starea sa fizică și mentală s-a deteriorat în timpul mandatului său.

El nu s-a angajat nici să se supună unor evaluări medicale independente, asigurând că a fi președinte echivalează cu a trece „un test cognitiv în fiecare zi”.

Or, tocmai capacitățile sale cognitive sunt subiectul unor discuții foarte aprinse, de la dezbaterea sa catastrofală cu Donald Trump, joi, 27 iunie.

Eram bolnav. Nu mă simțeam deloc bine

„Negare”

„Eram bolnav. Nu mă simțeam deloc bine”, a afirmat liderul democrat, invocând o răceală puternică pentru a-și justifica contraperformanța în fața predecesorului său republican.

La întrebarea dacă și-a revăzut prestația slabă, Joe Biden a răspuns prin aceste cuvinte ciudate: „Nu cred.”

Secvența a fost imediat distribuită de tabăra republicană, care pretinde de ani de zile că președintele octogenar este senil.

„Biden este în negare și în declin”, a declarat Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a lui Donald Trump, pe X.

Deși s-a exprimat mai fluent decât în timpul duelului său televizat ratat din 27 iunie cu Donald Trump, Joe Biden a vorbit totuși cu o voce înfundată și a avut fraze uneori incomplete sau puțin incoerente.

Va fi suficient acest lucru pentru a-i liniști pe democrați, din ce în ce mai numeroși, care cer să renunțe la cursă?

„Președintele este mândru de bilanțul său, pe bună dreptate. Dar apare periculos de deconectat de preocupările oamenilor privind capacitatea sa de a merge mai departe și poziția sa în această campanie”, a declarat pe X influentul David Axelrod, fost strateg al lui Barack Obama.

„Dumnezeule Atotputernic”

Candidatul democrat mai are deci mult de lucru pentru a șterge impresia dezastruoasă lăsată de dezbaterea sa cu Donald Trump, ale cărei consecințe imediate nu a reușit deloc să le gestioneze: un val de apeluri pentru retragerea sa în presă și o creștere a îngrijorărilor privind sănătatea sa mentală în cadrul partidului său.

Patru parlamentari democrați i-au cerut deja fără echivoc lui Joe Biden să renunțe la candidatură. Guvernatoarea democrată Maura Healey l-a chemat să-și evalueze candidatura „cu grijă”.

Președintele a respins aceste apeluri.

„Dacă Dumnezeu Atotputernic ar coborî și mi-ar spune: +Joe, retrage-te din cursă+, m-aș retrage din cursă, dar nu va coborî”, a afirmat el la ABC.

Democratul a părut mult mai puțin energic decât în timpul unui discurs de campanie pe care l-a ținut, cu un teleprompter, cu puțin timp înainte de a înregistra interviul la Madison, în Wisconsin.

„Credeți că sunt prea bătrân pentru a-l învinge pe Donald Trump?”, a întrebat el în timpul acestui meeting, la care publicul a răspuns cu un răsunător „Nu!”

Nici echipa de campanie a lui Joe Biden nu are de gând să renunțe.

Ea a publicat vineri un plan de luptă intens pentru luna iulie, prevăzând o avalanșă de spoturi TV, deplasări în toate statele cheie și, în special, în sud-vestul țării în timpul convenției republicane (15-18 iulie).

Joe Biden trebuie, de asemenea, să fie gazda unui summit al liderilor NATO săptămâna viitoare și va susține cu această ocazie o conferință de presă joi, un alt exercițiu foarte așteptat.

Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă