30.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSportMarko Bela: UDMR are toate motivele să menţină Coaliţia

Marko Bela: UDMR are toate motivele să menţină Coaliţia

Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat, sâmbătă, la Consiliul Reprezentanţilor Unionali de la Târgu Mureş, că reprezentanţii Uniunii au “toate motivele” să menţină actuala coaliţie guvernamnetală, informează Mediafax.

Marko Bela a spus că UDMR şi-a ţinut şi îşi ţine cuvântul dat, iar acordurile din cadrul coaliţiei sunt importante şi avantajoase pentru comunitatea maghiară.

El a exemplificat cu Legea educaţiei, în forma în care a fost adoptată, precizând că s-a reuşit atingerea acestui obiectiv datorită solidarităţii din coaliţia guvernamentală în care se regăseşte UDMR.

Preşedintele UDMR a precizat că în prezent s-a cristalizat un oarecare consens în UDMR, referitor la priorităţile anului 2011, iar proiectul de lege privind statutul minorităţilor naţionale se regăseşte între acestea.

“Am reuşit să includem Legea minorităţilor. În zilele următoare, o săptămână-două, sper că vom putea demara discuţii în comisiile de specialitate şi în această sesiune parlamentară să le ducem la bun sfârşit. Bineînţeles că vor apărea opinii divergente, dar există şanse ca până la sfârşitul sesiunii parlamentare să treacă”, a adăugat Marko Bela.

Pe agenda Uniunii şi a coaliţiei se mai află modificarea Legii electorale, care este o chestiune-cheie pentru maghiarii din Transilvania, dar şi pentru UDMR, a spus Marko Bela, arătând că a analizat problema şi crede că trebuie asigurate o conducere locală bună şi eficientă şi un Parlament de calitate.

Potrivit lui Marko, în coaliţie există deja un acord referitor la alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, iar soluţia ar fi un sistem care să dubleze această prevedere cu o listă naţională în circumscripţiile electorale, pentru a păstra un echilibru.

Delegaţii la Congresul Reprezentanţilor Unionali (CRU) convocat sâmbătă la Palatul Culturii din Târgu Mureş au pe ordinea de zi teme precum pregătirea Congresului UDMR, dar şi dezbaterea modificărilor statutului şi programului Uniunii.

Cât despre partidele de opoziţie, preşedintele UDMR a declarat că este nevoie ca acestea să îşi clarifice poziţia privind drepturile minorităţilor, pe lângă “cântecul de sirenă”.

“Ştim că se comportă altfel în opoziţie decât când sunt împreună cu noi, dar n-ar fi trebuit să ajungem până acolo încât să atace la Curtea Constituţională prevederi legate de drepturile minorităţilor. Eu aş aştepta clarificări pe această temă, pe lângă cântecul de sirenă”, a spus Marko Bela.

Vicepremierul a subliniat că, în politica UDMR, primează reprezentarea intereselor comunităţii maghiare.

“Eu ţin cu dinţii nu de un partid sau altul, ci să ajungem într-o situaţie în care să putem servi comunitatea şi interesele comunităţii noastre, căreia i-am jurat credinţă eternă”, a conchis liderul UDMR.

Cele mai citite

Aurelian Pavelescu și-a anunțat candidatura la președinție

Preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD), Aurelian Pavelescu, şi-a anunţat sâmbătă candidatura la alegerile prezidenţiale din acest an. Acesta a arătat că va candida...

Boeing anunță că își încetinește producția modelul 737

Boeing le-a spus furnizorilor că amână cu trei luni producție sa de avioane 737, au declarat două surse din industrie, deoarece continuă să se...

Aurelian Pavelescu și-a anunțat candidatura la președinție

Preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD), Aurelian Pavelescu, şi-a anunţat sâmbătă candidatura la alegerile prezidenţiale din acest an. Acesta a arătat că va candida...
Ultima oră
Pe aceeași temă