29.6 C
București
vineri, 31 mai 2024
AcasăSportGeoană despre Legea socială: Există senzaţia că s-a făcut copy-paste, cred că...

Geoană despre Legea socială: Există senzaţia că s-a făcut copy-paste, cred că opoziţia se va opune

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat marţi, după discuţiile de la Comisia de muncă cu ministrul Sebastian Lăzăroiu, că proiectul de Lege privind asistenţa socială pare făcut cu copy-paste şi că sentimentul său este că opoziţia se va opune acestui proiect, potrivit Mediafax.

Preşedintele Senatului s-a declarat nemulţumit de faptul că iniţiatorii proiectului de lege pleacă de la ideea că trebuie să se reducă de la asistenţă socială pentru încadrarea într-un deficit bugetar, iar acest lucru ar fi în afara Constituţiei, care spune că România este un stat social.

“Suntem statul european care cheltuim cei mai puţini bani pentru prestaţii sociale pe cap de locuitor. Suntem penultimii în Europa din punct de vedere al procentului din PIB pentru asistenţă socială. Nu toate elementele din lege sunt neapărat proaste. Noi nu criticăm o lege doar pentru că vine de la actuala putere, ci încercăm să scoatem de la Senat o lege care într-adevăr să ţină cont în primul rând de oameni şi nu de obligaţiile pe care le avem faţă de Fondul Monetar sau Comisia Europeană. (…) Teama noastră e că se face o curbă de sacrificiu care continuă şi tot ce înseamnă nevoia de a strânge deficitele sunt plătite de oamenii cei mai vulnerabili din societate. Aici avem o diferenţă fundamentală de opinie între noi, cei din opoziţie, şi cei care au făcut proiectul”, a declarat Mircea Geoană.

Preşedintele Senatului a mai spus că în proiect sunt extrem de multe aspecte vagi şi se introduc noţiuni care nu sunt corelate cu ceea ce este în sistemul nostru juridic şi sistemul de prestaţii sociale.

“Există de multe ori senzaţia că s-a făcut copy-paste dintr-o limbă străină în limba română. Nu e prima oară când Guvernul României face acest lucru. E bine să ai consultanţă de la Banca Mondială, e bine să te sfătuieşti cu experţii internaţionali, dar poate că este bine să gândim şi cu capul nostru. Sentimentul meu este că s-a gândit cu capul altora. (…) La modul cum se pune problema, că trebuie să o facem musai până la sfârşit de septembrie, pentru că altfel ne dă Fondul Monetar peste degetuţe, nu este un lucru serios. Graba aceasta suspectă, de a trece o lege care afectează milioane de români doar pentru că trebuie să o bifăm undeva … Sentimentul meu este că opoziţia se va opune”, a mai spus Geoană.

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu a precizat însă că proiectul nu este făcut copy-paste, dar legea este inspirată din experienţa multor ţări.

“Legea a fost făcută de experţi din Ministerul Muncii, dar şi cu sprijinul experţilor de la Banca Mondială. Banca Mondială are experienţă în foarte multe ţări. Deci nu e un copy-paste, se adună ceea ce ni se potriveşte nouă cel mai bine. Intrăm şi noi în rând cu lumea, cu ţările occidentale”, a spus Lăzăroiu.

El a mai declarat, după discuţiile de la Comisia de muncă din Senat, că adoptarea Legii asistenţei sociale, până la sfârşitul lunii septembrie, nu este imposibilă, dar că respectarea acestui termen este crucială pentru a nu pierde încrederea pieţelor financiare.

Cele mai citite

Premierul Slovaciei a fost externat. Robert Fico va primi îngrijiri medicale la domiciliu

Prim-ministrul slovac Robert Fico, rănit grav într-o tentativă de asasinat la începutul acestei luni, a fost transferat joi seara de la spitalul din Banská...

„Nu există probleme pentru participarea la JO”

În ultima perioadă, în spațiul public au fost vehiculate informații legate de faptul că nu există fonduri suficiente pentru acoperirea cheltuielilor legate de...

Bianca Andreescu s-a calificat în turul al treilea la Roland Garros

Jucătoarea canadiană de origine română Bianca Andreescu s-a calificat în turul al treilea la Roland Garros, după ce a învins-o în trei seturi pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă