29 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăPoliticăSe modifică Orientările privind ajutoarele de stat regionale

Se modifică Orientările privind ajutoarele de stat regionale

Comisia Europeană modifică Orientările privind ajutoarele de stat regionale pentru a permite acordarea unui sprijin sporit pentru proiectele platformei „Tehnologii strategice pentru Europa”. Această modificare are ca scop facilitarea finanțării și dezvoltării proiectelor care sunt esențiale pentru competitivitatea și securitatea tehnologică a Uniunii Europene.

Comisia Europeană a adoptat o modificare a Orientărilor privind ajutoarele de stat regionale („OAR”) pentru a permite statelor membre să acorde ajutoare regionale mai mari proiectelor de investiții din cadrul platformei „Tehnologii strategice pentru Europa” („STEP”). Platforma STEP urmărește să sprijinedezvoltarea și fabricarea de tehnologii critice relevante pentru tranziția verde și cea digitală a UE, precum și suveranitatea strategică a UE, se arată în comunicatul de presă al CE.

Modificarea Orientărilor privind ajutoarele de stat regionale

Ajutoarele de stat regionale constituie un instrument important utilizat de statele membre pentru a consolida dezvoltarea regională.

OAR stabilesc normele în baza cărora statele membre pot acorda ajutoare de stat întreprinderilor pentru a sprijini investițiile în regiunile mai puțin avantajate ale Europei. Statele membre transmit hărți regionale, care sunt evaluate și aprobate de Comisie; acestea definesc regiunile în care este permisă acordarea de ajutoare regionale pentru investiții și stabilesc valoarea maximă a ajutorului de stat care poate fi acordat, exprimată ca procent din costurile de investiții eligibile.

Modificarea de astăzi permite statelor membre să își modifice hărțile ajutoarelor regionale pentru a permite acordarea unor ajutoare regionale mai mari pentru proiectele de investiții din cadrul STEP până la:

  • 10 puncte procentuale în regiunile eligibile pentru ajutor în temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (a) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (așa-numitele zone „a”) și
  • 5 puncte procentuale în regiunile eligibile pentru ajutor în temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (așa-numitele zone „c”).

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Echipament moto BMW: ghidul complet pentru siguranță și confort pe două roți

Siguranța și confortul sunt priorități fundamentale pentru orice motociclist pasionat. Fie că ești un începător entuziast, fie un rider experimentat, alegerea echipamentului potrivit poate face diferența...
Ultima oră
Pe aceeași temă