38.1 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăPoliticăS-au alocat peste 600 de milioane de lei proiectelor de cercetare prin...

S-au alocat peste 600 de milioane de lei proiectelor de cercetare prin programul Nucleu în acest an

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” și Universitatea Tehnică Cluj-Napoca – extensia Bistrița, a organizat în perioada 30-31 mai conferința de prezentare a programului Nucleu.

„Am alocat peste 600 de milioane de lei proiectelor de cercetare prin programul Nucleu în acest an, iar pentru perioada de finanțare 2023-2026  investim aproape 3 miliarde de lei în mințile sclipitoare ale cercetătorilor români. La Bistrița, am reușit să aducem pentru prima dată împreună echipele de conducere ale institutelor naționale de cercetare-dezvoltare din România. Această conferință a funcționat ca un schimb de bune-practici între organizații care au activități de cercetare fundamental diferite, dar funcționează pe baza acelorași principii și se confruntă cu provocări similare. Dezbaterile din aceste două zile ne oferă o perspectivă clară asupra optimizării activității institutelor pentru a genera rezultate și soluții inovatoare pentru întreaga societate”, a declarat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan.

Scopul programului Nucleu este creșterea capacității instituționale a institutelor naționale de cercetare-dezvoltare pentru rezolvarea problemelor economico-sociale specifice domeniului în care funcționează unitatea de cercetare.

Obiectivele programului Nucleu sunt:

  1. atragerea și menținerea resurselor umane calificate și specializate pentru activități de cercetare-dezvoltare;
  2. asigurarea funcționării optime a infrastructurilor de cercetare ale institutelor naționale de cercetare-dezvoltare;
  3. dezvoltarea și consolidarea competenţelor științifice și tehnice pentru dezvoltarea economică și socială;
  4. actualizarea planurilor strategice ale institutelor naționale de cercetare-dezvoltare, pentru o reacție rapidă la problemele socio-economice ale societății.

La conferință au participat reprezentanți ai celor 43 de institute naționale de cercetare-dezvoltare aflate în coordonarea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Evenimentul s-a încheiat cu o conferință de presă la care au luat parte Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Tudor Prisecaru și Andrei Alexandru, secretari de stat MCID, Dragoș-Cristian Vlad, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Monica Săsărman, Secretar de stat MDLPA, Marius Poșa, subsecretar de stat MCID, Vasile Țopa, rectorul Universității Tehnice Cluj–Napoca, Gabriel Lazany, managerul Spitalului clinic județean de urgență Bistrița, Teofil Cioarbă, prefectul județului Bistrița-Năsăud și Victor Vevera, directorul Insitututului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI București).

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă