33.5 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSportConsiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul de revizuire, Preşedinţia a preluat din...

Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul de revizuire, Preşedinţia a preluat din observaţii

Consiliul Legislativ a dat un aviz favorabil proiectului de revizuire a Constituţiei, iar Preşedinţia a preluat o parte din observaţii înainte de a trimite textul către CCR, unele dintre ele referindu-se spre exemplu la hotărârile CSM, informează NewsIn.

După cum reiese din compararea textului trimis la Curtea Constituţională cu cel iniţial postat pe site-ul Preşedinţiei şi cu observaţiile Consiliului Legislativ, varianta trimisă CCR şi, ulterior, Parlamentului, a preluat o parte din sugestiile CL. Pe de altă parte, altele, de fond, nu au condus la o modificarea a propunerii iniţiale susţinute de Traian Băsescu.

Spre exemplu, înainte ca CCR să se pronunţe, Consiliul Legislativ remarcase faptul că, deşi eliminarea prezumţiei dobândirii licite a averilor este în concordanţă cu Decizia-cadru 215 din 2005 a JAI, totuşi, în baza articolului 152 alineat 2 al Constituţiei actuale, privind limitele revizuirii, poate fi interpretată “ca o atingere a garanţiei constituţionale a dreptului de proprietate”.

În schimb, în alte privinţe, Preşedinţia a adoptat modificările propuse de Consiliul Legislativ. Astfel, f aţă de varianta prezentată iniţial, cea trimisă Parlamentului înlocuieşte teza că “hotărârile CSM se iau prin vot public şi se motivează” cu cea că “hotărârile CSM nu pot fi luate prin vot secret şi se motivează”. CL a subliniat că introducerea caracterului “public” al votului poate conduce la diverse interpretări, iar ulterior CCR a validat includerea acestei teze.

Un alt articol asupra căruia se opreşte Consiliul Legislativ este cel privind legiferarea în propusul Parlament unicameral. “Propunerile legislative şi proiectele de legi vor fi dezbătute şi votate în plen în două lecturi succesive, la cel puţin 30 de zile distanţă. În cadrul primei lecturi, dezbaterile şi votul se vor face pe articole. În cadrul celei de-a doua lecturi, dezbaterile şi votul se vor face pe articole, urmate de votul final pe fiecare lege” este alineatul avut în vedere de CL.

Consiliul Legislativ susţine că procedura dezbaterii pe articole în ambele lecturi nu este întâlnită în alte state cu parlament unicameral, “în cadrul cărora regula este ca proiectele de legi să fie dezbătute şi prezentate plenului, cu avizul comisiilor de specialitate, în cadrul a două sau trei lecturi”.

Preşedinţia nu a preluat observaţia, dar a reformulat întregul articol privind legiferarea ca răspuns la solicitarea CL de a se prezenta întâi procedura de dezabatere şi apoi reglementările privind votul.

Proiectul de revizuire trimis la Parlament include şi sugestia CL ca, la articolul privind suspendarea preşedintelui, avizul Curţii Constituţionale să fie menţionat ca fiind “obligatoriu”.

Preşedinţia completează şi articolul privind instanţele judecătoreşti. Astfel, “controlul judecătoresc al actelor administrative ale autorităţilor publice, pe calea contenciosului administrativ, este garantat, cu excepţia celor care privesc raporturile cu Parlamentul, a actelor de comandament cu caracter militar, precum şi a celor care privesc politicile fiscale şi bugetare ale Guvernului”, adăugând, la propunerea CL, sintagma “în condiţiile legii contenciosului administrativ”. Cu toate acestea, CCR a respins aceste teze.

În schimb, Preşedinţia nu a admis observaţia CL prin care se menţionează că includerea deficitului bugetar de maximum 3% din PIB nu este neapărat necesară, atâta vreme cât oricum tratatele europene care stipulează acest lucru au prioritate faţă de reglementările naţionale.

În privinţa dispoziţiilor tranzitorii, proiectul ajuns la Parlament nu mai prevede că “dispoziţiile legii de revizuire se aplică începând cu următoarele alegeri parlamentare”, ci spune că “prezenta lege de revizuire a Constituţiei intră în vigoare după aprobarea ei prin referendum”.

Proiectul de Constituţie a fost trimis de preşedintele Băsescu la Parlament pe 23 iunie, însoţit, potrivit procedurilor, de avizul Consiliului Legislativ şi de decizia Curţii Constituţionale.

Cele mai citite

Cod galben de caniculă şi disconfort termic, luni şi marţi, în mai multe judeţe ale ţării

Meteorologii au emis avertizare de caniculă şi disconfort termic pentru mai multe judeţe ale ţării, valabilă luni şi marţi, când temperaturile vor fi ridicate....

Două persoane arestate pentru trafic de minori

Pe data de 16 iunie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Botoșani au reținut...

NATO trece mai multe rachete nucleare din depozitare în “standby”, anunță Stoltenberg

NATO își trece mai multe focoase nucleare din starea de depozitare în cea de "standby", a anunțat secretarul general al Alianței Atlantice, Jens Stoltenberg,...
Ultima oră
Pe aceeași temă